Ewakuacja w głąb Rosji w roku 1915
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Rychter_Ida

przesiedlenia do Rosji w I wojnie
Witam
Parę dni temu był taki temat z linkiem do Biblioteki w USA. Mieli tam sprawdzać nazwiska ewakuowanych na parę liter. Niestety przeoczyłam temat i teraz nie mogę go znaleźć. Czy ktoś mógłby mi pomóc. Bardzo dziękuję Barbara
Parę dni temu był taki temat z linkiem do Biblioteki w USA. Mieli tam sprawdzać nazwiska ewakuowanych na parę liter. Niestety przeoczyłam temat i teraz nie mogę go znaleźć. Czy ktoś mógłby mi pomóc. Bardzo dziękuję Barbara
Barbara
- marcin_kowal

- Otrzymał podziękowania: 1 time
- Kontakt:
przesiedlenia do Rosji w I wojnie
Marcin
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
-
Rychter_Ida

-
Irena_Powiśle

- Otrzymał podziękowania: 4 times
W roku 1915 powstał CKO - Centraly Komitet Obywatelski
https://pl.wikipedia.org/wiki/Centralny ... go_w_Rosji
W AAN to zespół 51.
Oglądając teczki znalazłam wiele ciekawego.
Np teczka 51/444 - Karty meldowania narodzin, Okręg Rostowski.
Są to dzieci beżeńców, moim zdaniem z wyjątkiem może pary osób.
Zrobiłam zdjęcia tych aktów co znalazłam.
Imię, nazwisko, data urodzenia (nie chrztu, jest tam za wyjątkiem inna data), rodzice, skąd rodzice.
1. Wanda Orłowska, 24.10.16, rodzice Jan lat 50 syn Wincentego, Katarzyna, l. 39, z Sobków, Kroszyn powiat Nowogrodzki, gub. Mińska
2. Bronisława Filochowska, 30.09.1916, Jan l. 45, syn Kazimierza, Helena. l. 37 z .... ... gmina Troszyn(?) powiat Ostrołęka, gub. Łomżyńska
3. Feliks Moczek (?) 8.11.1916, Stanisław l. 51,syn Adama, Wiktoria l.30, z Bączków , Grabówek ... gub. Łomżyńska
4. Janina Mozur (chyba Mazur), 24.09.1916, Jan bez ojca, Ludwika Maciejewska, gub. i powiat Kielecki, gminy Korzeckiej dwór Zagórek (?)
5. Helena-Halina Jarosz, 3.10.1916, Michał syn Michała, Aleksandra Komoda, ojciec - Brody gub. Lwowska, matka - m. Biała gub. Chełmska.
6.Jan Wiapsztys, 4.11.1916, Piotr syn Marcina, Bronisława z Wróblewskich, Poniewież gub. Kowieńska
7. Stefania-Barbara Zisz...ciak, 15.08.1916, Piotr syn Pawła, Julia z Wigierów (?) m. Pruszków,
8. Edward Korczak, 25. 10.1916, Jan syn Stanisława, Marianna z Kurantów, os. Zbików gub. Warszawskiej
9. Karolina-Wacława Bakalarczyk(Bukalalrczyk), 22.09.1916, Kacper syn Filiga (może jest napisane Filixa?), Klementyna z Kłodawskich, wieś i gmina Wierzohy (?) pow. Sieradzki gub. Kaliska
10. Wiktoria Poniewierska (?), 18.11.1916, Feliks syn Wacława, Teofila z Witczaków, wieś Wolica, gmina i powiat Kielecki,
11. Władysław Gawłowski, 18.07.1916, Wawrzyniec syn Franciszka, Zofia Jerzyk, .... pow. Weluński gub. Kaliska
12. Józef Uoszhla (?), 2,11,1916, Jan Franciszek, Maria Kwiz, - Czesi, - Włodzimierz Wołyński,
13. Wiktor Marian Sumiga (?), 19.10.1916,nieślubne, Maria Sumiga (?) wdowa, wieś Ruda gm.... gub. Chełmska
14. Wojchech Milbrandt, 17.09.1916, Franciszek syn Wojciecha-Mariana, Maryanna Aleksandra Szrojer (?)os. Wyszków, pow. Pułtuski, gub. Warzsawska
15. Maria Piwowarczyk, 17.10.1916, Piotr, Malwina Gajewska, gub. Grodzieńska pow. Wołkowyski
16. Wanda Granosek (?) 22.11.1916, Józef Władysław, Walentyna Janduła, Parczew, Radzyński, gub. Lubelska
17. Franciszek Edward Ka... ta (?)21.09.1916, Edward Franciszek syn Franciszka, Magdalena z Jabłońskich, gmina Jezierna pow. Łowicki gub. Warszawska
18. Janina Franciszka Świderska 07.09.1916, Stanisław, Katarzyna z Wi(eszków)? Puławu, gu. Lubelska
19. Florian Mordas, 24.10.1916, Paweł, Bronisława z Szlikowiczów, gub. Wileńska pow. Oszmianski
20. Jadwiga Stankiewicz, 15.12.1916, Franciszek syn Józefa, Helena z Michniewiczów, wieś Strzelczyk pow. Oszmianski
Na tym zrobię przerwę. nie wszystkie nazwiska dokładnie odczytałam, może gdzieś wcielił się błąd. Te akta są w języku polskim. Dalej spotkałam akta (zgonu) podwójne, w języku polskim/języku rosyjskim.
Tych aktów jest wiele, będę kontynuowała późnej, z czego można było zrobić zdjęcie zrobiłam.
Jeśli kto znajdę swoich to będę wysyłała mailowo.
Pozdrawiam,
Irena
https://pl.wikipedia.org/wiki/Centralny ... go_w_Rosji
W AAN to zespół 51.
Oglądając teczki znalazłam wiele ciekawego.
Np teczka 51/444 - Karty meldowania narodzin, Okręg Rostowski.
Są to dzieci beżeńców, moim zdaniem z wyjątkiem może pary osób.
Zrobiłam zdjęcia tych aktów co znalazłam.
Imię, nazwisko, data urodzenia (nie chrztu, jest tam za wyjątkiem inna data), rodzice, skąd rodzice.
1. Wanda Orłowska, 24.10.16, rodzice Jan lat 50 syn Wincentego, Katarzyna, l. 39, z Sobków, Kroszyn powiat Nowogrodzki, gub. Mińska
2. Bronisława Filochowska, 30.09.1916, Jan l. 45, syn Kazimierza, Helena. l. 37 z .... ... gmina Troszyn(?) powiat Ostrołęka, gub. Łomżyńska
3. Feliks Moczek (?) 8.11.1916, Stanisław l. 51,syn Adama, Wiktoria l.30, z Bączków , Grabówek ... gub. Łomżyńska
4. Janina Mozur (chyba Mazur), 24.09.1916, Jan bez ojca, Ludwika Maciejewska, gub. i powiat Kielecki, gminy Korzeckiej dwór Zagórek (?)
5. Helena-Halina Jarosz, 3.10.1916, Michał syn Michała, Aleksandra Komoda, ojciec - Brody gub. Lwowska, matka - m. Biała gub. Chełmska.
6.Jan Wiapsztys, 4.11.1916, Piotr syn Marcina, Bronisława z Wróblewskich, Poniewież gub. Kowieńska
7. Stefania-Barbara Zisz...ciak, 15.08.1916, Piotr syn Pawła, Julia z Wigierów (?) m. Pruszków,
8. Edward Korczak, 25. 10.1916, Jan syn Stanisława, Marianna z Kurantów, os. Zbików gub. Warszawskiej
9. Karolina-Wacława Bakalarczyk(Bukalalrczyk), 22.09.1916, Kacper syn Filiga (może jest napisane Filixa?), Klementyna z Kłodawskich, wieś i gmina Wierzohy (?) pow. Sieradzki gub. Kaliska
10. Wiktoria Poniewierska (?), 18.11.1916, Feliks syn Wacława, Teofila z Witczaków, wieś Wolica, gmina i powiat Kielecki,
11. Władysław Gawłowski, 18.07.1916, Wawrzyniec syn Franciszka, Zofia Jerzyk, .... pow. Weluński gub. Kaliska
12. Józef Uoszhla (?), 2,11,1916, Jan Franciszek, Maria Kwiz, - Czesi, - Włodzimierz Wołyński,
13. Wiktor Marian Sumiga (?), 19.10.1916,nieślubne, Maria Sumiga (?) wdowa, wieś Ruda gm.... gub. Chełmska
14. Wojchech Milbrandt, 17.09.1916, Franciszek syn Wojciecha-Mariana, Maryanna Aleksandra Szrojer (?)os. Wyszków, pow. Pułtuski, gub. Warzsawska
15. Maria Piwowarczyk, 17.10.1916, Piotr, Malwina Gajewska, gub. Grodzieńska pow. Wołkowyski
16. Wanda Granosek (?) 22.11.1916, Józef Władysław, Walentyna Janduła, Parczew, Radzyński, gub. Lubelska
17. Franciszek Edward Ka... ta (?)21.09.1916, Edward Franciszek syn Franciszka, Magdalena z Jabłońskich, gmina Jezierna pow. Łowicki gub. Warszawska
18. Janina Franciszka Świderska 07.09.1916, Stanisław, Katarzyna z Wi(eszków)? Puławu, gu. Lubelska
19. Florian Mordas, 24.10.1916, Paweł, Bronisława z Szlikowiczów, gub. Wileńska pow. Oszmianski
20. Jadwiga Stankiewicz, 15.12.1916, Franciszek syn Józefa, Helena z Michniewiczów, wieś Strzelczyk pow. Oszmianski
Na tym zrobię przerwę. nie wszystkie nazwiska dokładnie odczytałam, może gdzieś wcielił się błąd. Te akta są w języku polskim. Dalej spotkałam akta (zgonu) podwójne, w języku polskim/języku rosyjskim.
Tych aktów jest wiele, będę kontynuowała późnej, z czego można było zrobić zdjęcie zrobiłam.
Jeśli kto znajdę swoich to będę wysyłała mailowo.
Pozdrawiam,
Irena
-
Irena_Powiśle

Marcin,
tak. To dzieci urodzone na wychodźstwie.
Jeszcze są takie listy/rejestry z obwody Moskiewskiego.
Ale skąd ci wychodźscy, skąd rodzice, to tylko w tych aktach.
Te akta to nie jak w ksiągach kościelnych z terenu Królewstwa albo jak z ksiąg kościelnych parafii katolickich z terenów wschodnich imperium. To raczej formularz, rozmiar jakby współczesny A4, dużo informacji, np gdzie teraz mieszkają, gdzie pracują ect.
Dalej, w innych formularze, spotkałam napis "do jakiej parafii powinno być przepisywano dziecko". Bo dzieci, urodzonych na tym wychodztwie, zapisywano do parafie rodziców na terenu Królewstwa Polskiego.
Co dotyczy tego zespołu archiwalnego. Oglądałam wiele teczek, jest tam dużo infomacji o beżeńcach, duzo nazwisk, ale nie jest to zindeksowane no i nie wiem na ile jest to możliwe. Bo wiele np telegramy, od osób prywatnych, skargi, listy, kartki, wiele wszystkiego. Czasami jakiś list zbiorowy-wspólny o koszmarnych warunkach życia i tam podpisy.
No i trzeba wziąc pod uwagę że wiele to byli włościanie i było wiele niepiśmiennych.
Na ile dowiedziałam były takieś przytułki dla dzieci, w obwodzie Moskiewskim. Są jakieś rejestry-spisy np jak wydawano odzież i jest napisane, dla jakiego dziecka, skąd to dziecko ect.
Robiłam zdjęcia, ale oczewiście nie wszystkiego.
Akta co znalazłam to zrobiłam wszystkie.
Jeszcze po oglądaniu tych teczek zmieniłam swoją opinię o tej wojnie. Na tym że ludzi stracili wszystko ktoś robił majątek, na tych wygnańcach...
Pozdrawiam,
Irena
tak. To dzieci urodzone na wychodźstwie.
Jeszcze są takie listy/rejestry z obwody Moskiewskiego.
Ale skąd ci wychodźscy, skąd rodzice, to tylko w tych aktach.
Te akta to nie jak w ksiągach kościelnych z terenu Królewstwa albo jak z ksiąg kościelnych parafii katolickich z terenów wschodnich imperium. To raczej formularz, rozmiar jakby współczesny A4, dużo informacji, np gdzie teraz mieszkają, gdzie pracują ect.
Dalej, w innych formularze, spotkałam napis "do jakiej parafii powinno być przepisywano dziecko". Bo dzieci, urodzonych na tym wychodztwie, zapisywano do parafie rodziców na terenu Królewstwa Polskiego.
Co dotyczy tego zespołu archiwalnego. Oglądałam wiele teczek, jest tam dużo infomacji o beżeńcach, duzo nazwisk, ale nie jest to zindeksowane no i nie wiem na ile jest to możliwe. Bo wiele np telegramy, od osób prywatnych, skargi, listy, kartki, wiele wszystkiego. Czasami jakiś list zbiorowy-wspólny o koszmarnych warunkach życia i tam podpisy.
No i trzeba wziąc pod uwagę że wiele to byli włościanie i było wiele niepiśmiennych.
Na ile dowiedziałam były takieś przytułki dla dzieci, w obwodzie Moskiewskim. Są jakieś rejestry-spisy np jak wydawano odzież i jest napisane, dla jakiego dziecka, skąd to dziecko ect.
Robiłam zdjęcia, ale oczewiście nie wszystkiego.
Akta co znalazłam to zrobiłam wszystkie.
Jeszcze po oglądaniu tych teczek zmieniłam swoją opinię o tej wojnie. Na tym że ludzi stracili wszystko ktoś robił majątek, na tych wygnańcach...
Pozdrawiam,
Irena
Ostatnio zmieniony wt 01 maja 2018, 00:02 przez Irena_Powiśle, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sroczyński_Włodzimierz

I to jest nie koniec, a początek - tj powinien być. Od "po oglądaniu tych teczek zmieniła swoją opinię o tej wojnie." może zacząć się prawdziwe mięcho informacyjne. Namawiam Cię do czegoś większego. Nazwiska ważna rzecz, ale spojrzenie syntetyczne, po wielu materiałach, nawet jeśli obarczone subiektywnością i być może niepełnym warsztatem - byłoby bardzo cenne.
Tak, po zetknięcie się z archiwaliami, ze źródłami pierwotnymi wiele rzeczy może zacząć wyglądać inaczej lub znacznie wyraźniej niż przed
Tak, po zetknięcie się z archiwaliami, ze źródłami pierwotnymi wiele rzeczy może zacząć wyglądać inaczej lub znacznie wyraźniej niż przed
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Irena_Powiśle

Włodku, masz rację.
Czytałam te kartki i byłam szokowana.
Od początku robiłam zdjęcia tych telegramy rozpaczy ludzkiej, ale potem zrozumiełam że jest to kropla w oceanu.
To, jakie dokumenty przeczytałam dalej, to była dla mnie najlepsza lekcja z historii niż wszystkie podręczniki.
Ludzi w tej wojnie to drobne monety, nie więcej.
Np 2 taki przykłady.
1. Grupę Polaków włościan przywieźli do jakieś głębi rosyjskiej. tam byli źdiwieni, ale umrzeć nie dali, była jakaś praca u tych Rosjan, w gospodarstwach. Raczej nie byli tam potrzebnymi pracownicy, ale jakąś radzili sobie. Warunki klimatyczne tez w tej części były do wytrzymania.
Przyjechał agent z Komitetu, powiedział tu pracy nie ma, powinni pojechać do innej miejscowości gdzie są fabryki i zakłady i gdzie wszyscy będą mieć pracę i pieniądze.
Pojechali - przywiozł ich do kirgiskiej wsi (to współczesny Kazachstan półocny) w stepu, ani domów, ani niczego, jak niewolników dla tych gospodarzy ze stadami baranów. Sprzedał i koniec. wiele bieżeńców zmarło.
2. Przywieźli beżeńców do obwodu Astrachańskiego i też o nich zapomnieli. Kto wie jaka tam sytuacja klimatyczna, tam w czasach radzieckich nie było wszystko dobrze, woda bardzo zła, choroba cholera na ile wiem panowała do czasów 70-ch zeszłego wieku. Na początku wieku 20-go to oczewiście że była tam katastrofa.
No i lekarka rosyjska ziemska natrafiła na nich, po jakimś czasie zaczęła walkę za tych ludzi, pisała do władz i do Komitetu, wywieźli ich stąd w wyniku jej działalności w lepsze warunki.
To oni sami napisali, i jej list też widziałam. Nie wymyśliłam tego)
Ale czytasz i chóć płacz, bo tam tylko biada i ból.
I piszą ci ludzi otwarte i szczerze o wszystkim. Bo 99% to włościanie.
100 lat już prawie minęło.
PS do tego co proponujesz póki nie, bo teraz nie ma czasu, może w czerwcu, ale leży u mnie jedna duża praca, trzeba to zrobić do końca)
Nazwiska z tych akt chciałabym tu wciąż napisać. Może ktoś szuka tych nazwisk. I duzo informacji w tych aktach.
Czytałam te kartki i byłam szokowana.
Od początku robiłam zdjęcia tych telegramy rozpaczy ludzkiej, ale potem zrozumiełam że jest to kropla w oceanu.
To, jakie dokumenty przeczytałam dalej, to była dla mnie najlepsza lekcja z historii niż wszystkie podręczniki.
Ludzi w tej wojnie to drobne monety, nie więcej.
Np 2 taki przykłady.
1. Grupę Polaków włościan przywieźli do jakieś głębi rosyjskiej. tam byli źdiwieni, ale umrzeć nie dali, była jakaś praca u tych Rosjan, w gospodarstwach. Raczej nie byli tam potrzebnymi pracownicy, ale jakąś radzili sobie. Warunki klimatyczne tez w tej części były do wytrzymania.
Przyjechał agent z Komitetu, powiedział tu pracy nie ma, powinni pojechać do innej miejscowości gdzie są fabryki i zakłady i gdzie wszyscy będą mieć pracę i pieniądze.
Pojechali - przywiozł ich do kirgiskiej wsi (to współczesny Kazachstan półocny) w stepu, ani domów, ani niczego, jak niewolników dla tych gospodarzy ze stadami baranów. Sprzedał i koniec. wiele bieżeńców zmarło.
2. Przywieźli beżeńców do obwodu Astrachańskiego i też o nich zapomnieli. Kto wie jaka tam sytuacja klimatyczna, tam w czasach radzieckich nie było wszystko dobrze, woda bardzo zła, choroba cholera na ile wiem panowała do czasów 70-ch zeszłego wieku. Na początku wieku 20-go to oczewiście że była tam katastrofa.
No i lekarka rosyjska ziemska natrafiła na nich, po jakimś czasie zaczęła walkę za tych ludzi, pisała do władz i do Komitetu, wywieźli ich stąd w wyniku jej działalności w lepsze warunki.
To oni sami napisali, i jej list też widziałam. Nie wymyśliłam tego)
Ale czytasz i chóć płacz, bo tam tylko biada i ból.
I piszą ci ludzi otwarte i szczerze o wszystkim. Bo 99% to włościanie.
100 lat już prawie minęło.
PS do tego co proponujesz póki nie, bo teraz nie ma czasu, może w czerwcu, ale leży u mnie jedna duża praca, trzeba to zrobić do końca)
Nazwiska z tych akt chciałabym tu wciąż napisać. Może ktoś szuka tych nazwisk. I duzo informacji w tych aktach.
Ostatnio zmieniony wt 01 maja 2018, 14:59 przez Irena_Powiśle, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Sroczyński_Włodzimierz

plus to co po 1917 (jak "alianci" Dywizje Syberyjskie potraktowali), co II RP zrobiła z pozostawionymi za kordonem, literaturę wspomnieniową i to poważną, to co było 20 lat później to prosta kontynuacja:( z każdej strony
ale i z tej strony frontu było tragicznie, bardzo tragicznie
to "demarki" "na zachodzie bez zmian""gazy" to mały pikuś,
ale i z tej strony frontu było tragicznie, bardzo tragicznie
to "demarki" "na zachodzie bez zmian""gazy" to mały pikuś,
-
Irena_Powiśle

Niektóre nazwiska/nazwy wsie są komplikowane do odczytania. Czasami atrament jest wyschłym, czasami charakter pisma nie za bardzo(
Z góry przepraszam, za błędy też.
21. Władysław Mazur, 08.09.1916, Franciszek Walenty Mazur, Marianna Pietrzak, wieś Wysokie Koło gm. S... gub. Radomska
22. Maria Bujakas (?) 24.08.1916, Kazimierz Ignacy Bujakas (?), Anna Szlikas (?) niestety reszta nieczytelna, ew. gub. Kaliska (?)
23.Janina Wejraszko, 25.09.2016, Jan Bazyli, Ewa Wiśniewska, nie mają polskiego adresu zamieszkania.
24.Stanisław Zahorski, 22.07.2016, Antoni Zahorski, czesława z Krzyżanowskich Zahorska, Warszawa, ul. Wspólna, 2 m.4
25. Bronisława Wrzochul (?) 16.01.1917 Jan Kaziemierz, l. 44, Adela (?) z Jakubowskich, l.44, z Piotrowin, powiat Nowo- Aleksandryjski, gub. Lubelska,
26. Bolesław Karolkiewicz, 07.01.1917,Franciszek l. 26, Zofia z Szostakiewiczów l. 24, z wioski Rowy gmina .... powiat Pułtuski gub. Warszawska
27.-28 Bolesław Kisiel i Stanisława Kisiel, jeden akt, bliźnięta, 12.01. 1917, Adolf Kisiel, Marjana Żylis.gub. Kowieńska, powiat Kowieński wołości Janowskiej
29. Witold Masłowski 29.01. 1017 Jan Mateusz, Józefa Wojtkiewicz, Wilno, Targowa, N 3
30. Ignacy Rożański, 31.1.1917, Jan, Wiktoria Grzywaczewska, Lubelska, Chełmskim powiat gmona Bukowa
31. Czesław Cholewski, 15.01.1917, Franciszek syn Józefa, Helena Majek, wieś Gowozówek (?) gmina Gowozówek, powiat Ostrołęka, gub. Łomżyńska
32. Aleksander Kliszys 08.03.1917 Józef syn Jerzego, Justyna Śliżęwicz, Litwini, Gub. Kowieńska
33. Stanisław Czestniuk 03.11.1916, kazimierz Antoni, Marcela Cienkus, Litwini, wieś Biełoniszki, gm. Zośle, pow. Troki gub. Wileska
34. Władysław Nagorski, 1/14 .05.1916, Bolesław Stanisław, Mariana Kaliszowska, Łomżyńska gub, Mszczonski powiat, osada Sokoły
35. Romuald Żemirowski (?) 27.10.1915 Stanisław Józef, Helena Liczewska, Białystok gub. Grodznieska
36. Bronisława Karwecka (???)27.06.1916 Michał Józef, Władysława Liczenska (?), Wleńska gub, Oszmianski pow, osada Tół (?)
37. Stefan Siemionek (?) 1.02.1916, Aleksander Franciszek, Józefa Bojar, wieś Żyrogi, gub. Lubelskiej, powiat Łuków
38. Eugeniusz Kosznowski (?) 15.09. 1916, Adolf Ignacy, Anna Urbańska, gub Płocka pow. Ciechanowski Zołokie (?) gmina wieś Szlazy (?)
39. Adolf Traszko 02.05.1916 Alfons Józef Marianna Rapo gub. Kowieńska m. Nowo-Aleksandrów
40. Czesław Biszkant 1915, Jan sy Michała, Józefa Waryszak córka Karola,gub. Lubelska, pow. Lubelski, gmina Jaszczyna (?) dwór Fraw...
41. Stanisław-Henryk Malewicz, 7.04, 1917, Antoni syn Ignacego 36 lat. Scholastyka 32, wieś De... powiat Nowogrodzki gub. Mińska
42.Agata Ryczkus, 3.01. 1917, Antoni Wincenty, Joanna Szukis (?) Litwini, gub. Kowieńska, gmina i powiat Kowieński, majątek Gilary (?)
43. Józef Garuwo (?) 03.04.1917,Onufry Wincenty, Helena Ryło, Litwini, gub. i powiat Wileński, Kiejdany
44. Maria Szkuta
45. Targowska Irena
46. Żabniak Józef 4 (?) marca 1917, Wojciech, Zofia, pow. Krasnostaw gm. Izboca
47. Józef 17.12.1916 niezamęż Rusakiewiczenko Elżbieta, córka Jana i Katarzyny, gub. Wileńska powiat Oszmiaski gm Żabniecka maj. Łoska
48. Jadwiga Stankiewicz, 12.12.1916, Antoni Józef, Marianna Maliszewska, dalej nieczytelnie
49. Józef Ejsmont, 26.11. 1916,Ejsmont Melchior Wincenty, Zofia Przybylewska, Równo gub. Wołyńska
to nie jest koniec.
Pozdrawiam,
Irena
Z góry przepraszam, za błędy też.
21. Władysław Mazur, 08.09.1916, Franciszek Walenty Mazur, Marianna Pietrzak, wieś Wysokie Koło gm. S... gub. Radomska
22. Maria Bujakas (?) 24.08.1916, Kazimierz Ignacy Bujakas (?), Anna Szlikas (?) niestety reszta nieczytelna, ew. gub. Kaliska (?)
23.Janina Wejraszko, 25.09.2016, Jan Bazyli, Ewa Wiśniewska, nie mają polskiego adresu zamieszkania.
24.Stanisław Zahorski, 22.07.2016, Antoni Zahorski, czesława z Krzyżanowskich Zahorska, Warszawa, ul. Wspólna, 2 m.4
25. Bronisława Wrzochul (?) 16.01.1917 Jan Kaziemierz, l. 44, Adela (?) z Jakubowskich, l.44, z Piotrowin, powiat Nowo- Aleksandryjski, gub. Lubelska,
26. Bolesław Karolkiewicz, 07.01.1917,Franciszek l. 26, Zofia z Szostakiewiczów l. 24, z wioski Rowy gmina .... powiat Pułtuski gub. Warszawska
27.-28 Bolesław Kisiel i Stanisława Kisiel, jeden akt, bliźnięta, 12.01. 1917, Adolf Kisiel, Marjana Żylis.gub. Kowieńska, powiat Kowieński wołości Janowskiej
29. Witold Masłowski 29.01. 1017 Jan Mateusz, Józefa Wojtkiewicz, Wilno, Targowa, N 3
30. Ignacy Rożański, 31.1.1917, Jan, Wiktoria Grzywaczewska, Lubelska, Chełmskim powiat gmona Bukowa
31. Czesław Cholewski, 15.01.1917, Franciszek syn Józefa, Helena Majek, wieś Gowozówek (?) gmina Gowozówek, powiat Ostrołęka, gub. Łomżyńska
32. Aleksander Kliszys 08.03.1917 Józef syn Jerzego, Justyna Śliżęwicz, Litwini, Gub. Kowieńska
33. Stanisław Czestniuk 03.11.1916, kazimierz Antoni, Marcela Cienkus, Litwini, wieś Biełoniszki, gm. Zośle, pow. Troki gub. Wileska
34. Władysław Nagorski, 1/14 .05.1916, Bolesław Stanisław, Mariana Kaliszowska, Łomżyńska gub, Mszczonski powiat, osada Sokoły
35. Romuald Żemirowski (?) 27.10.1915 Stanisław Józef, Helena Liczewska, Białystok gub. Grodznieska
36. Bronisława Karwecka (???)27.06.1916 Michał Józef, Władysława Liczenska (?), Wleńska gub, Oszmianski pow, osada Tół (?)
37. Stefan Siemionek (?) 1.02.1916, Aleksander Franciszek, Józefa Bojar, wieś Żyrogi, gub. Lubelskiej, powiat Łuków
38. Eugeniusz Kosznowski (?) 15.09. 1916, Adolf Ignacy, Anna Urbańska, gub Płocka pow. Ciechanowski Zołokie (?) gmina wieś Szlazy (?)
39. Adolf Traszko 02.05.1916 Alfons Józef Marianna Rapo gub. Kowieńska m. Nowo-Aleksandrów
40. Czesław Biszkant 1915, Jan sy Michała, Józefa Waryszak córka Karola,gub. Lubelska, pow. Lubelski, gmina Jaszczyna (?) dwór Fraw...
41. Stanisław-Henryk Malewicz, 7.04, 1917, Antoni syn Ignacego 36 lat. Scholastyka 32, wieś De... powiat Nowogrodzki gub. Mińska
42.Agata Ryczkus, 3.01. 1917, Antoni Wincenty, Joanna Szukis (?) Litwini, gub. Kowieńska, gmina i powiat Kowieński, majątek Gilary (?)
43. Józef Garuwo (?) 03.04.1917,Onufry Wincenty, Helena Ryło, Litwini, gub. i powiat Wileński, Kiejdany
44. Maria Szkuta
45. Targowska Irena
46. Żabniak Józef 4 (?) marca 1917, Wojciech, Zofia, pow. Krasnostaw gm. Izboca
47. Józef 17.12.1916 niezamęż Rusakiewiczenko Elżbieta, córka Jana i Katarzyny, gub. Wileńska powiat Oszmiaski gm Żabniecka maj. Łoska
48. Jadwiga Stankiewicz, 12.12.1916, Antoni Józef, Marianna Maliszewska, dalej nieczytelnie
49. Józef Ejsmont, 26.11. 1916,Ejsmont Melchior Wincenty, Zofia Przybylewska, Równo gub. Wołyńska
to nie jest koniec.
Pozdrawiam,
Irena
Na SZwA widzę, że w tym zespole jest bardzo dużo cennych dokumentów. Mnie zainteresowała jednostka 300 - ''Okręg Kijowski. Kijów Dzielnica. Spis wysiedlonych, zarejestrowanych w Okręgu''.
W AAN są też dokumenty Polskiego Komitetu Wojennego, w tym spisy Polaków, którzy do kraju wracali "na około", np. 198/4: "Polski Komitet Wojenny na Syberię i Rosję. Spis Polaków czasowo przebywających w Tientsine oraz osób starających się o obywatelstwo polskie".
W AAN są też dokumenty Polskiego Komitetu Wojennego, w tym spisy Polaków, którzy do kraju wracali "na około", np. 198/4: "Polski Komitet Wojenny na Syberię i Rosję. Spis Polaków czasowo przebywających w Tientsine oraz osób starających się o obywatelstwo polskie".
Pozdrawiam
Marcin
Marcin
-
Irena_Powiśle

Marcinie,
niestety tej teczki nie ogłądałam, bo nie był ten teren w kręgu mojego zainteresowania.
Nie mam nikogo z Kresów i z terytorium ob. Ukrainy.
Zrobiła dalej spisy z części zdjęć.
Od razu przepraszam za pomyłki.
Nazwy miejscowości napisane w pisowni jak w tych dokumentach.
Tadeusz Szulc, Zaświadczenie urodzenia, Warszawa, Krochmalna, 43, Ewangelicko-Augsb, 1899, rodzice Bolesław Teodor, Aurelia Julia Roepper
Eleonora Genk córka Jana, gub. Łomżyńska, gmina Mały Płock, zaświadczenie na przejazd.
Zgony na terenu Turkiestańskim
Świadectwa są wydane przez kapelana Tokarzewskiego
Józef syn Józefa Doroszkiewicz, 15 lat, 16.11.15 zapisany do ludności gub. Grodznieńskiej, zmarł w Merwie, Turkiestan (obecne Mary, Turkmenia)
Karolina córka Wasyla Chilczuk, 01.01.1916, gub. Chełmska, pow. Włodawski, Merw, Turkiestan
Jan syn Michała Klimuć , 55 l, gub. Grodznieńska, powiat Replany (?), Turkiestan, Kaacht
(na ile znalazłam jest to ob. Kizil-Atrek, obwod Krasnowodski Turkmenia)
Stanisław syn Michała Pokaczajło, 03.02. 1916, Grodzieńska gub, Replany, Kaacht
Domicela córka Marcelego Radkiewicz, 11 mies. 02.02.1916, gub. Grodznieska, Replany, Kaacht Turkiestan
Teczka 307
Spis wygnańców, znajdujących się pod opieką C.K.O. w dniu 01.05. 1916 w Nowo-Sokolnikach, (obwód Moskiewski)
Cyfry to ile osób w rodzinie, dalej skąd pochądzą. Niestety nie posiadam czasem żeby odczytać wszystkie wioski i gdzie jest możliwe to piszę, gdzie nie to tylko nazwę gubernii.
Z tego o czym zrozumiałam oglądając te teczki i te spisy.
Był to przytułek dla dzieci, Nowo-Sokolniki to część nowoczestnej Moskwy, juz od dawna prawie część raczej centralna.
Dla dorosłych był przytułek w miejscowości Bogorodskoje pod Moskwą, ale z taką nazwą są kilka mejscowości, w jakim to był przytułek nie wiem.
Myślałam że w tej gdzie teraz obecna nazwa Noginsk, ale potwierdzenia temu nie ma.
Dla czego nie ma pierwszej strony tego spisu teraz nie mogę powiedzieć, może nie było jej w teczce.
58. Dyrda Kaziemierz, ile osób w rodznie -7, skąd Windawa
59. Putro Onyfry, 5,Rukmany gub. Witebska
60. Razładowicz Józef, 4gub. Wileńska
61.Racen Julian , 4,Windawa
62. Borkowska Apolonia, 1,Rukmany
63.Mielniczek Stanisław 4 gub. Piotrkowska
64. Świderski Kazimierz, 4 Windawa
65. Mazurek Łukasz, 5, Nowe-Brudno, gub. Warszawska
66. Pawlik Józef, 3 st. Tomaszów gub. Piotrkowska
67. Wyszomirski (?) Michał,1 st. Grosieka (?) gub. Kurlandska
68. Wysocki Adam, 3,Windawa
69. Paczkowski Ignacy, 3, st. Ugalin, Windawski
70. Ohiczyc Bolesław, 3,Radziwiliszki, Kowieńska
71. Cyganiewicz Tadeusz, 7, st. Garazin gub. Kurlanska
72. Rytka Jan 7, st. Łask gub. Piorkowska
73. Kłosowska Rozalia, 2, Dwinsk, gub. Witebska
74. Grobel Władysław, 8, Iwangorod, gub. Lubelska
75. Lenkiewicz Anna, 2, Orany, gub. Witebska
76. Rekicki Piotr, 4, w. Iwanówka, wł. Rudgowska, p. Golging. Gub. Kurl
77.Rutkowski Jan, 3, Borsk. Gub. Witebska
78. Łukczo (?) Antoni, 4, st. Ugalingub. Kurland.
79. Sadliński Aleksander, 1,Siedlce
80. Michałowski Władysław, 1, Łuków gub. Siedlecka
81. Smoczyk Jakób,1, Warszawa
82. Fiodorczuk Jan, 1,w. Ochota, gm. Czyste pow. Warszawa
83. Olczak Walenty,1, Pruszków,
84. Solarek Józef, 1, gub. Piotrkowska
85. Rorot Józef, 1, os. Zawiercie, gub. Piotrkowska
86. Struszczak Piotr, 1, Zakowiercie, gub. Piotrkowska
87. Drozd Jan, 4, m. Rygi gub. Liflandzkiej
88. Druskis Szymon, 5, wł. Uciańska, pow. Wilkomirsk, gub. Kow.
89.Dziewulski Stanisław, 1, Siedlce,
90. Wóźniak Józef, 1, Warszawa
91. Łukowicz Ludwika, 4, Windawa
92. Buszkul(Ruszkul) Bolesław, 1, wł. Smołowy pow. Nowoaleks. Gub. Kow.
93. Spryngiel Elżbieta, 1, w. Ufianowszczyzna, wł. Czerniew, pow. Siedlec. Gub. Witebs
94. Szejnak Antoni, 2, m. Kowno
95. Szymański Józef, 2, Kowel,g. Wołyńska
96. Kozak Wojciech, 7, Kowel, g. Rowieńska
97. Nowinska Maryanna, 1, Dwinsk, gub. Witebska
98. Fruszel Piotr, 6, Tukum, Kurlandzk.
99. Piwarowicz Helena, 2, Nowo- Siołki, Kurlandzk.
100. Śliwa Michał, 1, Zawiercie, gub. Piotrkowska
101. Wieczorek Jan, 1,Siedlce gub. Siedlecka
102. Szczepaniak Łukasz, 1, Warszawa
103. Cechnowska Bronisława, 1, Lódź, gub. Piotrkowska
104. Mizerska Antonina, 1, Łódź, gub. Piotrkowska
105. Gorzkowski Antoni, 1, Warszawa
106. Przybylak Marcin, 1, st. Strżenyce, pow. Będzin, gub. Piotrkowska
107. Rytel Julian, 1, Czepelin, gub. Siedlecka
108. Winiarski Antoni, 1, Siedlce
109. Gonsowski Jakób, 1, Kielce
110. Rakicki Edward, 2, Windawa
111. Świca Aleksander, 1, st. Skażysko gub. Radomskiej
112. Tenderenda Józef, 1, Warszawa
113. Wróblewski Michał, 1, Warszawa
114. Kurek Wiktor, 1, st. Strzemienyce, gm. Gołonóg pow. Będzin. Gub. Piotrkowska
115. Koncewicz Piotr, 1, Warszawa
116. Włodarczyk Józef, 1, Żlejkowek, gm. Ożarów, gub. Warszawska
117. Jurczyk Ludwik (? Bo zdjęcie nie jest wyraznym), 1, Siedlce
118. Centkowski (? Zdjęcie niewyraźnie) Bronisław, 3, Siedlce
119. Dworzański (?zdjęcie niewyraźnie) Karol, 1, Warszawa
120. Galewski (? Zdjęcie niewyraźnie) Jan, 4, Proszczany, Kowieńska
121. Frockiewicz (? Zdjęcie niewyraźnie) Julia, 1, m. Tukum, gub. Kurlandzka
122. Barszczewski Wacław, 1, Warszawa
123. Jezierski Jan (? Zdjęcie niewyraźnie) 1, Cegłów, p. Nowomiejski, gub. Warszawska
124. Kowalewska Wiktoria, 2, Wieczynty, gub. Kowieńska
125. Bortkiewicz Antoni, 5, st. Zaligin, gub. Kurlandzka
126. Karwowska Józefa, 1, Kielce
127. Orłowski (?) Feliks, 6, Kowel, g. Wołyńska
128. Pilecki Ignacy, 2, Warszawa
129. Korzeniowski Jan, 1, Łowicz
130. Zdaw[n]kowski Julian, 5, Windawa
131. Podgórki Antoni, 6, st. Skarzysko, gub. Radomska
132. Oleszkiewicz Jan, 3, Warszwa
133. Mackiewicz Aleksandra, 2, Ryga
134. Kostecki Ignacy, 1, Piotrków
135. Kulesa[Kulesza] Franciszek, 1, Sosnowiec, gub. Potrkowska
136. Czaplarski Stanisław, 2, Warszawa
137. Szczepanek Franciszek, 1, Warszawa
138. Gorzyński E...ryk, 1, Warszawa
139. Mozżoszek (?) Michał, 5, Siedlce
140. Sazonowa Konstancja, 8, Wielkomierz
141. Walrzeus (?) Helena, 6, Kałkuny, Kurlandzka
142. Groszczyński Stanisław, 1, Skarzysko, gub. Radomska
143. Łutek (?) Stanisław, 5, Windawa
144. Gromowa Stanisława, 1, Wilno
145. Glejs Kleofas, 3, Rezyca, gub. Witebska
146. Kizik Felicja, 7, Czerniaty, Wileńska
147. Skrobutan Malwina, 5, Chaciłki, Wileńska
148. Kizik Malwina, 3, Czerniaty, Witebska
149. Krzyżanowski Stanisław, 1, Pątnów, p. Wielunski, g. Kaliska
150. Cechowski Franciszek, 9. st.Żilany, Witebska
151. Aszakiewicz Weronika, 7, Swir, wł. Swirskiej, Wilen.
152. Tyburska Antonina, 1, Pniewo (?) Pułtuski, Warszawskiej
153. Dębski Eugeniusz, 1, Warszawa
154. Lisiewicz Michał, 1, Warszawa
155. Rogajsza Tomasz, 4, Windawa
Ciąg dalej (metryk).
- - -
Pozdrawiam,
Irena
niestety tej teczki nie ogłądałam, bo nie był ten teren w kręgu mojego zainteresowania.
Nie mam nikogo z Kresów i z terytorium ob. Ukrainy.
Zrobiła dalej spisy z części zdjęć.
Od razu przepraszam za pomyłki.
Nazwy miejscowości napisane w pisowni jak w tych dokumentach.
Tadeusz Szulc, Zaświadczenie urodzenia, Warszawa, Krochmalna, 43, Ewangelicko-Augsb, 1899, rodzice Bolesław Teodor, Aurelia Julia Roepper
Eleonora Genk córka Jana, gub. Łomżyńska, gmina Mały Płock, zaświadczenie na przejazd.
Zgony na terenu Turkiestańskim
Świadectwa są wydane przez kapelana Tokarzewskiego
Józef syn Józefa Doroszkiewicz, 15 lat, 16.11.15 zapisany do ludności gub. Grodznieńskiej, zmarł w Merwie, Turkiestan (obecne Mary, Turkmenia)
Karolina córka Wasyla Chilczuk, 01.01.1916, gub. Chełmska, pow. Włodawski, Merw, Turkiestan
Jan syn Michała Klimuć , 55 l, gub. Grodznieńska, powiat Replany (?), Turkiestan, Kaacht
(na ile znalazłam jest to ob. Kizil-Atrek, obwod Krasnowodski Turkmenia)
Stanisław syn Michała Pokaczajło, 03.02. 1916, Grodzieńska gub, Replany, Kaacht
Domicela córka Marcelego Radkiewicz, 11 mies. 02.02.1916, gub. Grodznieska, Replany, Kaacht Turkiestan
Teczka 307
Spis wygnańców, znajdujących się pod opieką C.K.O. w dniu 01.05. 1916 w Nowo-Sokolnikach, (obwód Moskiewski)
Cyfry to ile osób w rodzinie, dalej skąd pochądzą. Niestety nie posiadam czasem żeby odczytać wszystkie wioski i gdzie jest możliwe to piszę, gdzie nie to tylko nazwę gubernii.
Z tego o czym zrozumiałam oglądając te teczki i te spisy.
Był to przytułek dla dzieci, Nowo-Sokolniki to część nowoczestnej Moskwy, juz od dawna prawie część raczej centralna.
Dla dorosłych był przytułek w miejscowości Bogorodskoje pod Moskwą, ale z taką nazwą są kilka mejscowości, w jakim to był przytułek nie wiem.
Myślałam że w tej gdzie teraz obecna nazwa Noginsk, ale potwierdzenia temu nie ma.
Dla czego nie ma pierwszej strony tego spisu teraz nie mogę powiedzieć, może nie było jej w teczce.
58. Dyrda Kaziemierz, ile osób w rodznie -7, skąd Windawa
59. Putro Onyfry, 5,Rukmany gub. Witebska
60. Razładowicz Józef, 4gub. Wileńska
61.Racen Julian , 4,Windawa
62. Borkowska Apolonia, 1,Rukmany
63.Mielniczek Stanisław 4 gub. Piotrkowska
64. Świderski Kazimierz, 4 Windawa
65. Mazurek Łukasz, 5, Nowe-Brudno, gub. Warszawska
66. Pawlik Józef, 3 st. Tomaszów gub. Piotrkowska
67. Wyszomirski (?) Michał,1 st. Grosieka (?) gub. Kurlandska
68. Wysocki Adam, 3,Windawa
69. Paczkowski Ignacy, 3, st. Ugalin, Windawski
70. Ohiczyc Bolesław, 3,Radziwiliszki, Kowieńska
71. Cyganiewicz Tadeusz, 7, st. Garazin gub. Kurlanska
72. Rytka Jan 7, st. Łask gub. Piorkowska
73. Kłosowska Rozalia, 2, Dwinsk, gub. Witebska
74. Grobel Władysław, 8, Iwangorod, gub. Lubelska
75. Lenkiewicz Anna, 2, Orany, gub. Witebska
76. Rekicki Piotr, 4, w. Iwanówka, wł. Rudgowska, p. Golging. Gub. Kurl
77.Rutkowski Jan, 3, Borsk. Gub. Witebska
78. Łukczo (?) Antoni, 4, st. Ugalingub. Kurland.
79. Sadliński Aleksander, 1,Siedlce
80. Michałowski Władysław, 1, Łuków gub. Siedlecka
81. Smoczyk Jakób,1, Warszawa
82. Fiodorczuk Jan, 1,w. Ochota, gm. Czyste pow. Warszawa
83. Olczak Walenty,1, Pruszków,
84. Solarek Józef, 1, gub. Piotrkowska
85. Rorot Józef, 1, os. Zawiercie, gub. Piotrkowska
86. Struszczak Piotr, 1, Zakowiercie, gub. Piotrkowska
87. Drozd Jan, 4, m. Rygi gub. Liflandzkiej
88. Druskis Szymon, 5, wł. Uciańska, pow. Wilkomirsk, gub. Kow.
89.Dziewulski Stanisław, 1, Siedlce,
90. Wóźniak Józef, 1, Warszawa
91. Łukowicz Ludwika, 4, Windawa
92. Buszkul(Ruszkul) Bolesław, 1, wł. Smołowy pow. Nowoaleks. Gub. Kow.
93. Spryngiel Elżbieta, 1, w. Ufianowszczyzna, wł. Czerniew, pow. Siedlec. Gub. Witebs
94. Szejnak Antoni, 2, m. Kowno
95. Szymański Józef, 2, Kowel,g. Wołyńska
96. Kozak Wojciech, 7, Kowel, g. Rowieńska
97. Nowinska Maryanna, 1, Dwinsk, gub. Witebska
98. Fruszel Piotr, 6, Tukum, Kurlandzk.
99. Piwarowicz Helena, 2, Nowo- Siołki, Kurlandzk.
100. Śliwa Michał, 1, Zawiercie, gub. Piotrkowska
101. Wieczorek Jan, 1,Siedlce gub. Siedlecka
102. Szczepaniak Łukasz, 1, Warszawa
103. Cechnowska Bronisława, 1, Lódź, gub. Piotrkowska
104. Mizerska Antonina, 1, Łódź, gub. Piotrkowska
105. Gorzkowski Antoni, 1, Warszawa
106. Przybylak Marcin, 1, st. Strżenyce, pow. Będzin, gub. Piotrkowska
107. Rytel Julian, 1, Czepelin, gub. Siedlecka
108. Winiarski Antoni, 1, Siedlce
109. Gonsowski Jakób, 1, Kielce
110. Rakicki Edward, 2, Windawa
111. Świca Aleksander, 1, st. Skażysko gub. Radomskiej
112. Tenderenda Józef, 1, Warszawa
113. Wróblewski Michał, 1, Warszawa
114. Kurek Wiktor, 1, st. Strzemienyce, gm. Gołonóg pow. Będzin. Gub. Piotrkowska
115. Koncewicz Piotr, 1, Warszawa
116. Włodarczyk Józef, 1, Żlejkowek, gm. Ożarów, gub. Warszawska
117. Jurczyk Ludwik (? Bo zdjęcie nie jest wyraznym), 1, Siedlce
118. Centkowski (? Zdjęcie niewyraźnie) Bronisław, 3, Siedlce
119. Dworzański (?zdjęcie niewyraźnie) Karol, 1, Warszawa
120. Galewski (? Zdjęcie niewyraźnie) Jan, 4, Proszczany, Kowieńska
121. Frockiewicz (? Zdjęcie niewyraźnie) Julia, 1, m. Tukum, gub. Kurlandzka
122. Barszczewski Wacław, 1, Warszawa
123. Jezierski Jan (? Zdjęcie niewyraźnie) 1, Cegłów, p. Nowomiejski, gub. Warszawska
124. Kowalewska Wiktoria, 2, Wieczynty, gub. Kowieńska
125. Bortkiewicz Antoni, 5, st. Zaligin, gub. Kurlandzka
126. Karwowska Józefa, 1, Kielce
127. Orłowski (?) Feliks, 6, Kowel, g. Wołyńska
128. Pilecki Ignacy, 2, Warszawa
129. Korzeniowski Jan, 1, Łowicz
130. Zdaw[n]kowski Julian, 5, Windawa
131. Podgórki Antoni, 6, st. Skarzysko, gub. Radomska
132. Oleszkiewicz Jan, 3, Warszwa
133. Mackiewicz Aleksandra, 2, Ryga
134. Kostecki Ignacy, 1, Piotrków
135. Kulesa[Kulesza] Franciszek, 1, Sosnowiec, gub. Potrkowska
136. Czaplarski Stanisław, 2, Warszawa
137. Szczepanek Franciszek, 1, Warszawa
138. Gorzyński E...ryk, 1, Warszawa
139. Mozżoszek (?) Michał, 5, Siedlce
140. Sazonowa Konstancja, 8, Wielkomierz
141. Walrzeus (?) Helena, 6, Kałkuny, Kurlandzka
142. Groszczyński Stanisław, 1, Skarzysko, gub. Radomska
143. Łutek (?) Stanisław, 5, Windawa
144. Gromowa Stanisława, 1, Wilno
145. Glejs Kleofas, 3, Rezyca, gub. Witebska
146. Kizik Felicja, 7, Czerniaty, Wileńska
147. Skrobutan Malwina, 5, Chaciłki, Wileńska
148. Kizik Malwina, 3, Czerniaty, Witebska
149. Krzyżanowski Stanisław, 1, Pątnów, p. Wielunski, g. Kaliska
150. Cechowski Franciszek, 9. st.Żilany, Witebska
151. Aszakiewicz Weronika, 7, Swir, wł. Swirskiej, Wilen.
152. Tyburska Antonina, 1, Pniewo (?) Pułtuski, Warszawskiej
153. Dębski Eugeniusz, 1, Warszawa
154. Lisiewicz Michał, 1, Warszawa
155. Rogajsza Tomasz, 4, Windawa
Ciąg dalej (metryk).
- - -
Pozdrawiam,
Irena
-
Irena_Powiśle

Lista wygnańców 1 i 2 partii, przewodniczących Juckiewiczem, zamieszkałych w Abdulinie gubernii Samarskiej i otrzymałych zapomogę przez C.K.O 01.01-19.12. 1916
Abdulino - to stacja obecnie w obwodzie Orenburgskim, należy do Samarskiej/Kujbyszewskiej drogi żelaznej
1. Marcinkiewicz Dominika,Władysław,Anna
2. Sołowej Agata
3. Klebaniuk Adam,Anna, Janina
4. Dajneczuk Katarzyna, Antoni
5. Gruszka Grzegorz
6. Kwiatkowski Bolesław,Weronika,Władysław,Jan
7. Markowsk Piotr,Rozalia,Anna,Antoni,Bronisława
8. Radziewicz Franciszek, Stefania,Irena,Józef, Helena
9. Kozłowska Katarzyna
10. Klicko Antoni,Maryanna, Antonina,Elżbieta,Aniela
11. Karas /Karaś Wojciehc
12. Niedzwiedź Franciszek, Ewa,Jakob, Józefa
13. Jurczyńska Maryanna, Małgorzata,Czesław, Stanisław
14. Kisiel Filip,Helena, Michał
15. Zajdych Ludwik, Bronisława,Apolinary, Ludwika
16. Nowik Maryanna
17. Jarmuszewicz Stefan,Janina,Anna
18. Ługunowicz Zofia,Bazyli,Aleksander
19. Czarnecki Bazyli, Maryanna,Szymon,Maryanna
20. Popielewicz Jan, Pelagia,Paweł,Michał,Aleksander,Paweł,Anastazja
21. Niedzwiedź Stanisław,Placeda (?), Wincentyna,Wiktoria
22. Ignatuk Michał,Maryanna,Anastazja,Anna
23. Juchniewicz Julian,Aniela, Bronisław,Adolf,Stanisław,Adolfina, Paweł,Emilia,Apolonia,Salwina
24. Kowalczyk Grzegorz,Anna,Teodor,Andrzej
25. Kozlik Anna,Włodzimierz,Mikołaj,Nadzieja
26. Salwosz Adam
27. Augustynowicz Ludwik
28. Kudrawiec Maria
29. Kowalczyk Wawrzyniec,Paulina,Maryanna, Anastazja,Antoni
30. Mieleszko Emilia
31. Gołubejko Anna
32. Jarmuszewicz Andrzej
33. Romanczuk Mikołaj, Janina,Maryanna
34. Mazurok Helena
35. Woronowicz Wincenty
36. Olczuk Józef,Anna, Maryjanna,Adam, Jan
37. Sawko Jan
38. Masiewicz Apolonia,Michał,Marja, Leokadia
39. Jarmuszewicz Jan,Joachimija
40. Łukaszewicz Jan, Antonina,Jadwiga,Franciszek
41. Koniewska Anastazja
Partia 2
1. Kozłowska Weronika,Wincenty
2. Romanowski Konstanty,Zofia,Marjanna,Bronisław
3. Rulko (?) Kazimierz,Michalina
4. Szumski Jerzy, Ewa,Jan,Stanisław,Józef,Stefania,Zofia
5. Szejbak Józef,Ewa,Michał, Rozalia
6. Suchowier Barbara,Anna
7. Andrzejewska Elżbieta
8. Waszkiewicz Bronisław,Tekla,Józef
9. Olender Maryanna,Leon
10. Pietraszko Antoni,Antonina,Wincenty,Karol
11. Pietraszko Franciszek,Julianna,Maryanna,Antonina
12. Pietraszko Ewa,Wiktoria,Jakób
13. Smal Paulina,Weronika
14. Pietrowska Franciszka,Józef,Weronika
15. Piasecki Michał,Katarzyna,Anna,Celina,Rozalia,Stanisław,Józefa,Anna
16. Popkowa Albina
17. Wysocki Jan, Maryanna, Włodzimierz, Aleksander, Maryanna,Zygmunt,Paweł
18. Wieliczko Kaziemierz,Katarzyna,Jan
19. Kowalewski Józef
20. Klepacka Maryanna,Feliksa,Leokadia,Józef,Bronisław
21. Bogdanowicz Józef,Anna,Antonina,Franciszka,Jan,Zygmunt
22. Polakowska Anna,Piotr,Rozalia,Wiktoria
23. Prokopowicz Aleksander,Zofia,Felicja,Aleksandra,Antoni,Franciszka
24. Głębocka Maryanna,Jadwiga,Malwina,Helena
25. Ostaszewska Maryanna,Feliksa,Aleksander,Alfreda
26. Szymkiewisz Jadwiga,Maryanna,Roman,Antoni
27. Racis Franciszek,Antonina,Anna
28. Downer/Donner Edwara/ chyba Edward,Anastazja,Antoni,Antonina,Konstanty
29. Zukowa Eleonora,Józef,Witold
30. Kisiel Mikołaj,Katarzyna,Józef,Paweł
31. Chyrosz Aleksandra,Aleksandra
32. Wasilczenko Żofia,Leon,Wiktor
33. Cykiewicz Franciszek
34. Chmielnicka Dominika,Jan
35. Zielewicz Anastazja,Katarzyna
36. Mieszkowa Anna
37. Wasilewski Jan,Maryanna,Maryanna
38. Kowalczyk Grzegorz,Anna,Teodor,Andrzej
39. Małaszuk Filip,Barbara,Tekla,Bejnamina,Eugeniusz,Władysław
40. Wasilewska Ewa
41. Kowalewska Irena
42. Curka Czerniawska
43. Pietraszko Tomasz,Rozalia,Paweł ,Jasiek,Bronisław
44. Pietraszko Rozalia
45. Makarewisz Teofil,Maryanna,Stefan,Zofia
46. .Kordak Waleria
47. Grabara Anna, Wincenty, Antoni, Antonina, Janina
48. Smal Leon
49. Czarnocki Marcelin
50. Miczelis Antoni, Cecylia, Franciszek, Apolonia
51. Karolczuk Paulina
52. Romanowska Katarzyna
53. Anczulewicz Klementyna, Maryanna, Anna, Stanisław
54. Kryger Michlina, Kazimierz, Antoni
55. Bazuluk Zofia
56. Przetuła Rozalia, Stanisław, Helena
57. Kroszczyńska Stefania
58. Kazus Mateusz
Abdulino - to stacja obecnie w obwodzie Orenburgskim, należy do Samarskiej/Kujbyszewskiej drogi żelaznej
1. Marcinkiewicz Dominika,Władysław,Anna
2. Sołowej Agata
3. Klebaniuk Adam,Anna, Janina
4. Dajneczuk Katarzyna, Antoni
5. Gruszka Grzegorz
6. Kwiatkowski Bolesław,Weronika,Władysław,Jan
7. Markowsk Piotr,Rozalia,Anna,Antoni,Bronisława
8. Radziewicz Franciszek, Stefania,Irena,Józef, Helena
9. Kozłowska Katarzyna
10. Klicko Antoni,Maryanna, Antonina,Elżbieta,Aniela
11. Karas /Karaś Wojciehc
12. Niedzwiedź Franciszek, Ewa,Jakob, Józefa
13. Jurczyńska Maryanna, Małgorzata,Czesław, Stanisław
14. Kisiel Filip,Helena, Michał
15. Zajdych Ludwik, Bronisława,Apolinary, Ludwika
16. Nowik Maryanna
17. Jarmuszewicz Stefan,Janina,Anna
18. Ługunowicz Zofia,Bazyli,Aleksander
19. Czarnecki Bazyli, Maryanna,Szymon,Maryanna
20. Popielewicz Jan, Pelagia,Paweł,Michał,Aleksander,Paweł,Anastazja
21. Niedzwiedź Stanisław,Placeda (?), Wincentyna,Wiktoria
22. Ignatuk Michał,Maryanna,Anastazja,Anna
23. Juchniewicz Julian,Aniela, Bronisław,Adolf,Stanisław,Adolfina, Paweł,Emilia,Apolonia,Salwina
24. Kowalczyk Grzegorz,Anna,Teodor,Andrzej
25. Kozlik Anna,Włodzimierz,Mikołaj,Nadzieja
26. Salwosz Adam
27. Augustynowicz Ludwik
28. Kudrawiec Maria
29. Kowalczyk Wawrzyniec,Paulina,Maryanna, Anastazja,Antoni
30. Mieleszko Emilia
31. Gołubejko Anna
32. Jarmuszewicz Andrzej
33. Romanczuk Mikołaj, Janina,Maryanna
34. Mazurok Helena
35. Woronowicz Wincenty
36. Olczuk Józef,Anna, Maryjanna,Adam, Jan
37. Sawko Jan
38. Masiewicz Apolonia,Michał,Marja, Leokadia
39. Jarmuszewicz Jan,Joachimija
40. Łukaszewicz Jan, Antonina,Jadwiga,Franciszek
41. Koniewska Anastazja
Partia 2
1. Kozłowska Weronika,Wincenty
2. Romanowski Konstanty,Zofia,Marjanna,Bronisław
3. Rulko (?) Kazimierz,Michalina
4. Szumski Jerzy, Ewa,Jan,Stanisław,Józef,Stefania,Zofia
5. Szejbak Józef,Ewa,Michał, Rozalia
6. Suchowier Barbara,Anna
7. Andrzejewska Elżbieta
8. Waszkiewicz Bronisław,Tekla,Józef
9. Olender Maryanna,Leon
10. Pietraszko Antoni,Antonina,Wincenty,Karol
11. Pietraszko Franciszek,Julianna,Maryanna,Antonina
12. Pietraszko Ewa,Wiktoria,Jakób
13. Smal Paulina,Weronika
14. Pietrowska Franciszka,Józef,Weronika
15. Piasecki Michał,Katarzyna,Anna,Celina,Rozalia,Stanisław,Józefa,Anna
16. Popkowa Albina
17. Wysocki Jan, Maryanna, Włodzimierz, Aleksander, Maryanna,Zygmunt,Paweł
18. Wieliczko Kaziemierz,Katarzyna,Jan
19. Kowalewski Józef
20. Klepacka Maryanna,Feliksa,Leokadia,Józef,Bronisław
21. Bogdanowicz Józef,Anna,Antonina,Franciszka,Jan,Zygmunt
22. Polakowska Anna,Piotr,Rozalia,Wiktoria
23. Prokopowicz Aleksander,Zofia,Felicja,Aleksandra,Antoni,Franciszka
24. Głębocka Maryanna,Jadwiga,Malwina,Helena
25. Ostaszewska Maryanna,Feliksa,Aleksander,Alfreda
26. Szymkiewisz Jadwiga,Maryanna,Roman,Antoni
27. Racis Franciszek,Antonina,Anna
28. Downer/Donner Edwara/ chyba Edward,Anastazja,Antoni,Antonina,Konstanty
29. Zukowa Eleonora,Józef,Witold
30. Kisiel Mikołaj,Katarzyna,Józef,Paweł
31. Chyrosz Aleksandra,Aleksandra
32. Wasilczenko Żofia,Leon,Wiktor
33. Cykiewicz Franciszek
34. Chmielnicka Dominika,Jan
35. Zielewicz Anastazja,Katarzyna
36. Mieszkowa Anna
37. Wasilewski Jan,Maryanna,Maryanna
38. Kowalczyk Grzegorz,Anna,Teodor,Andrzej
39. Małaszuk Filip,Barbara,Tekla,Bejnamina,Eugeniusz,Władysław
40. Wasilewska Ewa
41. Kowalewska Irena
42. Curka Czerniawska
43. Pietraszko Tomasz,Rozalia,Paweł ,Jasiek,Bronisław
44. Pietraszko Rozalia
45. Makarewisz Teofil,Maryanna,Stefan,Zofia
46. .Kordak Waleria
47. Grabara Anna, Wincenty, Antoni, Antonina, Janina
48. Smal Leon
49. Czarnocki Marcelin
50. Miczelis Antoni, Cecylia, Franciszek, Apolonia
51. Karolczuk Paulina
52. Romanowska Katarzyna
53. Anczulewicz Klementyna, Maryanna, Anna, Stanisław
54. Kryger Michlina, Kazimierz, Antoni
55. Bazuluk Zofia
56. Przetuła Rozalia, Stanisław, Helena
57. Kroszczyńska Stefania
58. Kazus Mateusz
-
Sroczyński_Włodzimierz

102 lata temu urodzony z wywiezionych/ewakuowanych rodziców
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wacław_Kowalski
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wacław_Kowalski
-
Irena_Powiśle

Tak, Wacław Kowalski jest dzieckiem tych wydarzeń.
Wczoraj próbowałam zrobić opracowanie aktów z obwodu Moskiewskiego.
Zrobię trochę poprawek i napiszę póki co zanalizowałam. Bo w necie nic o tym nie znalazłam - ale może źle szukałam i ktoś może powiedzieć lepiej.
Z powodu przytuliska dla dzieci wygnańców w Nowo-Sokolnikach. Moja wersja o tym że było to w samej Moskwie może być mylną. Chociaż może i nie.
Nie znalazłam potwierdzenia że było to w Moskwie.
Jedyny punkt z taką nazwą - Nowo-Sokolniki -w IR to był w gubernii Pskowskiej. Ale to jest dość blisko linii frontu, Łotwa-Kurlandia ect są obok. Czy mogło tak być? Raczej wywoziono w głąb Rosji.
Trzecia wersja - to ob. obwód Tulski, ale kiedyś gubernia Moskiewska. Istniało tu osiedle Sokolniki, potem stało częścią miasta Nowo-Moskowsk/Nowomoskowsk. Miasto z kopalnią.
Ta wersja wydaje mi się więcej istotna, ale jak mówię nie znalazłam że jest to tak. Trzeba oglądać te teczki i szukać tam nie w necie.
Z powodu przytułków dla dorosłych mogę już powiedzieć 2 rzeczy.
1. Istniała polska kolonia w miejscowości Siergiejew, powiat Dmitrowski. Mieszkali beżeńcy tu w domach Rosjan, we wsiach obok i chyba w samym tym mieście.
Jest to ob. Siergiew-Posad, w czasach radzieckich Zagorsk, ze znaną "Ławrą" - wielkim klasztorem męskim.
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1 ... 1%80%D0%B0
Był tu polski ksiądz. Zmarłych - dzieci, dorosłych, zmarłych od wszystkiego, od chorob, od głodu, od życia, - pochowano na cmentarzu prawosławnym. Czasami na wsi obok.
Co z tymi pochówkami nie wiem.
2. Duży przytułek dla beżeńców w gub. Moskiewskiej był w mieście powiatowym z nazwą Bogorodsk. Jest to ob. Noginsk.
Nie wiem jakie tam istniały warunki, ale nie najlepsze, był wydzielony dom dla wygnańców - "общежитие". Zgony od chorob, głodu i wszyskiego innego towarzyszyły przez cały czas.
Mieli księdza. Wszystkie wydarzenia - szczęśliwe i nieszczęśliwe - były zaaktowane i kopię wysyłano do C.K.O.
Zmarłych pochowano na cmentarzu prawosławnym, gdzie dla katolików była wydzielona działka na końcu cmentarza.
Los tego cmentarza był nieszczęśliwym.
Był to znany i ważny w tym mieście cmentarz Tichwiński - Тихвинское кладбище, - obok była znana cerkiew MB, założona w roku 1846 na koszt mieszkańców miasta, z ikoną Marii Panny. W latach 1920-ch działkę nacjonalizowano, Wikariusz Mitrofan syn Piotra Łaskin frafił do łagra i zginął w roku 1937.
Cerkiew była zamknięta, zniszczona i zruinowana. Na początku lat 30-ch w budynku świątyni najpierw urządzili klub, potem kino, a potem szkołę dla pracowników kin.
W jedną noc w tychże latach 30-ch traktorami był zniszczony cmentarz, nazajutrz ułożono tam park z dancingiem.
http://www.bogorodsk-noginsk.ru/necro/1.html
- - -
Irena
Wczoraj próbowałam zrobić opracowanie aktów z obwodu Moskiewskiego.
Zrobię trochę poprawek i napiszę póki co zanalizowałam. Bo w necie nic o tym nie znalazłam - ale może źle szukałam i ktoś może powiedzieć lepiej.
Z powodu przytuliska dla dzieci wygnańców w Nowo-Sokolnikach. Moja wersja o tym że było to w samej Moskwie może być mylną. Chociaż może i nie.
Nie znalazłam potwierdzenia że było to w Moskwie.
Jedyny punkt z taką nazwą - Nowo-Sokolniki -w IR to był w gubernii Pskowskiej. Ale to jest dość blisko linii frontu, Łotwa-Kurlandia ect są obok. Czy mogło tak być? Raczej wywoziono w głąb Rosji.
Trzecia wersja - to ob. obwód Tulski, ale kiedyś gubernia Moskiewska. Istniało tu osiedle Sokolniki, potem stało częścią miasta Nowo-Moskowsk/Nowomoskowsk. Miasto z kopalnią.
Ta wersja wydaje mi się więcej istotna, ale jak mówię nie znalazłam że jest to tak. Trzeba oglądać te teczki i szukać tam nie w necie.
Z powodu przytułków dla dorosłych mogę już powiedzieć 2 rzeczy.
1. Istniała polska kolonia w miejscowości Siergiejew, powiat Dmitrowski. Mieszkali beżeńcy tu w domach Rosjan, we wsiach obok i chyba w samym tym mieście.
Jest to ob. Siergiew-Posad, w czasach radzieckich Zagorsk, ze znaną "Ławrą" - wielkim klasztorem męskim.
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1 ... 1%80%D0%B0
Był tu polski ksiądz. Zmarłych - dzieci, dorosłych, zmarłych od wszystkiego, od chorob, od głodu, od życia, - pochowano na cmentarzu prawosławnym. Czasami na wsi obok.
Co z tymi pochówkami nie wiem.
2. Duży przytułek dla beżeńców w gub. Moskiewskiej był w mieście powiatowym z nazwą Bogorodsk. Jest to ob. Noginsk.
Nie wiem jakie tam istniały warunki, ale nie najlepsze, był wydzielony dom dla wygnańców - "общежитие". Zgony od chorob, głodu i wszyskiego innego towarzyszyły przez cały czas.
Mieli księdza. Wszystkie wydarzenia - szczęśliwe i nieszczęśliwe - były zaaktowane i kopię wysyłano do C.K.O.
Zmarłych pochowano na cmentarzu prawosławnym, gdzie dla katolików była wydzielona działka na końcu cmentarza.
Los tego cmentarza był nieszczęśliwym.
Był to znany i ważny w tym mieście cmentarz Tichwiński - Тихвинское кладбище, - obok była znana cerkiew MB, założona w roku 1846 na koszt mieszkańców miasta, z ikoną Marii Panny. W latach 1920-ch działkę nacjonalizowano, Wikariusz Mitrofan syn Piotra Łaskin frafił do łagra i zginął w roku 1937.
Cerkiew była zamknięta, zniszczona i zruinowana. Na początku lat 30-ch w budynku świątyni najpierw urządzili klub, potem kino, a potem szkołę dla pracowników kin.
W jedną noc w tychże latach 30-ch traktorami był zniszczony cmentarz, nazajutrz ułożono tam park z dancingiem.
http://www.bogorodsk-noginsk.ru/necro/1.html
- - -
Irena