Ukraina spis akt metrykalnych wszystkich w liście do Juliana

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Leon, na Twoje pytanie mogłaby odpowiedzieć np. Członek PTG Magdalena Smolska, bo jak tu nam pisze, ze wie lepiej i może w tym wyręczyć tu wytykane palcem Panie Potockie, które chciały swój czas i wyszukane na wschodzie parafie i kościoły nam tu podać na tacy.
Jadwisiu, Ludwisiu, Eleonoro, Leokadio i Anno z Potockich, nie dajcie im pola i nie ustępujcie tu naiwnym, choć na czerwono oznaczone. Ale ja tu nie piszę nikomu na złość, tylko jak zawsze ; prawdę.
A mówić mam szczerze, to ja też mam tej genealogii dość, nie pytam czy mnie mają dość, bo nie ma kogo zapytać, moim zdaniem i pod tym się podpiszę dwoma rękami, prawdziwych i życzliwych tu genealogów wypędzono, ale oni są, tylko tu na forum już nic nie piszą, czasem sporadycznie, a zaczeło się od Marty Nalazek ; Julian
Ostatnio zmieniony śr 03 lut 2016, 19:30 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
korable

Nieaktywny
Kontakt:

Post autor: korable »

Julianie, dziękuję za odpowiedź choć ona nie jest satysfakcjonująca, myślę jednak, że będą prawdziwi i życzliwi, chętni do pomocy.
Pozdrawiam
Leon
Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Post autor: Dubiczyńska_Maria »

Leonie proponowałabym Ci załozyć nowy wątek z pytaniem dotyczącym Twoich miejscowości, będzie lepiej widoczny na stronie.
Maria
korable

Nieaktywny
Kontakt:

Witam Mario, dziękuję za podpowiedź, tak też uczyniłem.
pozdrawiam
Leon
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam Leon ponownie, choć codziennie szperam w necie i jakoś nie znajduje tych spisów parafii na wschodzie dawnej Polski, chyba że są po rosyjsku, którego nie czytam, jak nie muszę, np. metryki. Przypomnę ze po III rozbiorze Polski to podział był naszych ziem następujący ; carska Rosja zabrała nam 82 % ówczesnej Polski, Prusy po Krzyżackie świętego zakonu zabrały nam 11 % Polski, a bratanki Austrio - Węgry zabrali nam w dwóch zaborach 7 % Polski.
Leon, przed chwilą znalazłem w necie książkę napisana na podstawie prywatnych listów, w której występują nazwiska takie jak ; Romanowski, Romer, Sawicki z Kiejdan, powiat Kowno i jest też wspomniane o wsi Ejsmonty Wielki i Małe, a także i Twoje nazwisko Ejsmont. Leon nie wiem czy wiesz o tym jak pisał tu Ludwik Olczyk, że nazwisko Ejsmont pochodzi od Jaćwingów. Czyli spokrewnione plemiona Prus z Litwą już w roku 563, za czasów ich króla nie koronowanego Woydewuta, o tym pisze w Herbarzu Pruskim w Bazie Ossolińskich. A w tej książce do której podam link, jest na końcu jej trochę zdjęć rożnej z nazwiska szlachty z lat międzywojnia, jest tam zdjęcie miedzy innymi Zaborskich i Zarzeckich, pozdrawiam - Julian ;
http://rcin.org.pl/Content/14301/WA243_ ... NA-BYL.pdf
Ps. - przejrzałem tą książkę dokładniej i widzę ze autor wyłapuje błędy ortograficzne jakie wtedy pisała w listach prywatnych np. Wiktoria Sawicka.
Autor tej książki musi być bardzo ociemniały, by nie znać historii i wiedzieć ze okolice Kowna i dużo więcej polskiej ziemi w głębokim zaborze rosyjskim, bo to lata 1847 - 1888 i pisząc po polsku w Rosji, narażali się na kary jakie mógł im zadać ruski rząd, łącznie z zabraniem im ziemi i wysłanie na Sybir. To za odwagę zasługują na pochwałę, a nie na ośmieszenie - Julian
Ostatnio zmieniony ndz 07 lut 2016, 11:19 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 2 razy.
korable

Nieaktywny
Kontakt:

Witam Julianie, informacyjnie podaję, że to ja jestem twórcą i administratorem strony www.eysymont.org.pl i od roku 2008 wraz z Tadeuszem z Modlicy animatorem zjazdów i konsolidacji Ejsmontów ze wszystkich stron świata. Ludwik, a właściwie Sławomir Olczyk poszukując swoich-żony przodków dokonał wielu pożytecznych zapisów na temat Ejsmontów. Dopóki nie będą opublikowane wszystkie Metryki Litewskie trudno jest jednoznacznie stwierdzić skąd pochodzą Ejsmontowie. Namawiam do badania genetycznego, które wiele by wyjaśniło, jak na razie dokonał tego tylko 1 nasz członek zamieszkały w Anglii i jego wynik wcale nie jest taki, jakiego by oczekiwał twierdzący Ludwik o Jaćwingach. Być może pochodzenie z Wołynia zakłóca tę tezę. Moi też z Wołynia i dlatego założyłem nowy wątek Wołyńscy Ejsmontowie, aby wpisywali się tam Ci których przodkowie tam przebywali. Dobrze by było, gdyby dołączyła też Pani Danuta Wojtowicz indeksująca metryki z tego terenu. Każdemu genealogowi życzę powodzenia, a tym którym udaje się coś osiągnąć szczerze gratuluję.
Pozdrawiam
Leon
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam, do Tomasza Lenczewskiego, nie zachowuj się jak kiedyś Sumiński w teleranku, że widział jelenia, ale w rzeczywistości nie widział, tak samo jest z Tobą, widziałeś te spisy to je tu nam podaj, albo nie przeszkadzaj tym co chcą to zrobić.
Co do Magdaleny Smolskiej, to sama pisze tu nam np. w periodyku More Maiorum i wydaje o sobie opinie i to ma być Członek PTG - amen.
Drogie Panie z Potockie, ponieważ przychodzą tu i do mnie prywatnie listy o ciąg dalszy tych spisów i dobrze by było, by każdy link oznaczyć po polsku jaki to obwód, gubernia, bo nie każdy umie, lub lubi język rosyjski.
Panie z Potockich, to Wy same zachęcałyście mnie do pisania tu dla przyjemności w powadze o naszej ojczyźnie i ku pomocy poszukującym Polakom rozrzuconym przez los po całym świecie, teraz ja Was tu przywołuje, bo czasy są inne i głowa do góry, a trutnia same pszczoły też zagryzają i to też widziałem w telewizji, pozdrawiam - Julian
Bożena_Cz

Sympatyk

Post autor: Bożena_Cz »

Witam

Uprzejmie proszę Tomasza Lenczewskiego i Panie Potockie o podzielenie się dokumentami z kresów wschodnich. Wiele ludzi starszych o to prosi.

Dziękuję.

Bożena
Magdalena_Smolska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Magdalena_Smolska »

Sawicki_Julian pisze:Witam, do Tomasza Lenczewskiego, nie zachowuj się jak kiedyś Sumiński w teleranku, że widział jelenia, ale w rzeczywistości nie widział, tak samo jest z Tobą, widziałeś te spisy to je tu nam podaj, albo nie przeszkadzaj tym co chcą to zrobić.
Co do Magdaleny Smolskiej, to sama pisze tu nam np. w periodyku More Maiorum i wydaje o sobie opinie i to ma być Członek PTG - amen.
- Julian
Panie Julianie
Wycieczki "ad personam" proszę zachować dla siebie!

Pod linkiem inwentarze zasobów archiwów ukraińskich
http://www.archives.gov.ua/Publicat/Guidebooks/
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam, chyba już tak z przyzwyczajenia ze w nocy jest szansa na znalezienie czegoś niespotykanego, jest wielkie drzewo genealogiczne w którym jest tak na oko co drugi z nas, tam by mógł sobie znaleźć swoich. Jeśli się nie otworzy za pierwszym razem to ponawiać próbę, a najlepiej o nic nie pytać, tylko sobie zapisać ten link i prywatnie sobie przeglądać, podaje to i pozdrawiam - Julian ;
http://www.geni.com/family-tree/index/6 ... 9949078865

PS. - A jednak już jest mniejsze to drzewko, w nocy było tu jak dobrze pamiętam było 15.564 osób i dużo w języku rosyjskim po lewo było, teraz jest tylko ta końcówka 564, ale z podziękowaniem i za to. Na samym dole jest w niebieskim prostokącie napisane ; GOTO, w to wejść i jest podany spis tych nazwisk które są w tym drzewku, najazd myszką na wybrane nazwisko, powinno się to wybrane pokazać. Ja to wszystko tak metodą macajewa, bo nie znam angielskiego - Julian
Ostatnio zmieniony wt 16 lut 2016, 14:37 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomasz_Lenczewski

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Lenczewski »

Nie mam żadnych dokumentów, a jedynie oficjalnie drukowane spisy akt metrykalnych figurujących w ukraińskich archiwach, jakie są oficjalnie wydane na Ukrainie bądź posługują się nimi ukraińskie urzędy stanu cywilnego oraz polskie (archiwum zabużańskie). Każdy kto czegoś szuka na pewno się z tym zetknął przy okazji bytności w urzędzie warszawskim, bo na podstawie tego udzielają informacji o zasobach ukraińskich.
Prawdopodobnie Panie Potockie posługują się tym samym. Zapytałem więc czy kogoś interesuje, a Julian czyni jakieś prywatne wycieczki, jakbym okrywał nie wiadomo, co ... Niestety nie umiem tego wkleić, bo nic takiego jako załącznik nie dawałem.
Pozdrawiam
TL
P.S. Postaram się wysłać Julianowi jakiś plik prywatnie, a On już dzielący się ze wszystkimi raźno podzieli się zresztą. Może nawet egzegezę tego zrobi.
Bożena_Cz pisze:Witam

Uprzejmie proszę Tomasza Lenczewskiego i Panie Potockie o podzielenie się dokumentami z kresów wschodnich. Wiele ludzi starszych o to prosi.

Dziękuję.

Bożena
Bożena_Cz

Sympatyk

Witam Panie Tomaszu

Bardzo proszę w jakiś sposób o umieszczenie oficjalnych drukowanych

spisów akt metrykalnych figurujących w ukraińskich archiwach.

Uprzejmie proszę o pomoc Panu Tomaszowi.

Będziemy bardzo wdzięczni gdy uda się to umieścić na forum.

Proszą jedni z ostatnich urodzonych na Podolu.

Dziękuję.

Bożena
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam, jak to powiadają, szczęściu nieraz trzeba pomóc, to prawda, by wygrać np. w totolotka trzeba wypełnić i wysłać kupon.
Dziękuje Ci Magdaleno z podany link, może się komuś przydać, Tomaszu ziomku, miałem w swoich zakładkach 3 tomy testamentów z krakowskiego po łacinie i w 3 tomie w roku 1700 było tak napisane ; Nobiles Stanisław Lenczewski i coś tam jeszcze, teraz ze względu na ciasnotę w kompie, to wyrzuciłem, ale to jest z tego forum brane.
Bożenko rodem z Podola, podam tu link o dawnej Polszce, ta ziemia była już za czasów Bolesława Chrobrego, np. Grody Czerwieńskie razem z Przemyślem jako Królestwo Polskie, o tym mówią tam groby naszych przodków. Podaję link do książki i mam nadzieję że ten spis będzie uzupełniany według obietnic Pań z Potockich, słowo szlacheckie nic nie straciło na honorze, pozdrawiam i podaje link - Julian ;
http://rcin.org.pl/Content/38536/WA51_2 ... ney-t2.pdf
Asia1

Sympatyk

Post autor: Asia1 »

Bożeno,
To, o co prosisz znajduje się w pierwszym poście. Tam zamieszczono linki do poszczególnych tomów katalogu ksiąg metrykalnych, znajdujących się w zasobach ukraińskich archiwów. Materiały są w formacie pdf. Możesz korzystać z tego online, a możesz ściągnąć to i zapisać swoim komputerze. Materiał w języku ukraińskim. Tak, jak już pisałam wcześniej gubernię wołyńską (zasoby z archiwów w Łucku i Żytomierzu) przed kilkoma laty opracowała w języku polskim Sonia i znajduje się to na forgenie. Na stronie AGAD można także znaleźć wykaz ksiąg metrykalnych przechowywanych w Archiwum Państwowym Obwodu Wołyńskiego w Łucku - AGAD. Innych guberni chyba nikt nie opracował w języku polskim, trzeba zatem korzystać z materiałów podanych w linkach w pierwszym poście w tym wątku.
pozdrawiam
Aśka
Bożena_Cz

Sympatyk

Witam

Tomaszu, Asia mi wszystko wyjaśniła. Przepraszam. Asiu, dziękuję za naprowadzenie mnie na trop......, szkoda, że nie jest to w jednym miejscu. Starszym tak trudno w internecie się porusza i poszukuje. Julianie, dziękuję za link do książki.
Proszę mi pomóc w odnalezieniu opracowania w języku polskim przez Sonię gubernii wołyńskiej (zasoby z archiwów w Łucku i Żytomierzu) jest to na Forgen.

Dziękuję.

Bożena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”