Archiwum Główne Akt Dawnych w Warszawie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Witam
Miałbym prośbę do osoby wybierającej się do AGAD.Chodzi o sprawdzenie imienia ojca i miejsca urodzenia konkretnej osoby której treczka personalna znajduje sie w zespole "Komisja Wojewodztwa Mazowieckiego".Znam sygnaturę.
Jeżeli ktos z szanownych Forumowiczów mógłby pomóc bardzo proszę o list na
plisst@poczta.onet.pl

Stefan
marbl

Sympatyk

Post autor: marbl »

Wg slownika geograficznego - Horodenka miasto powiatowe w Galicji na Pokuciu
kamil

Sympatyk

Post autor: kamil »

biblioteka pisze:
kamil pisze:obie wsie były w ówczesnej Rzeczypospolitej w województwie sieradzkim, powiecie radomszczańskim
http://www.genealodzy.pl/index.php?name ... ght=#56976
Nie bylo takiego powiatu.
Pozdrawiam
Biblioteka
Biblioteko, jak najbardziej był taki powiat w tamtych czasach, przynajmniej tak mówią książki pt:
1. Księgi Referendarii Koronnej z drugiej połowy XVIII wieku tom I oraz II pod wydaniem Pani Antoniny Keckowej i Władysława Pałuckiego
2. Lustracja województw wielkopolskich i kujawskich w roku 1789, wydali Ryszard Kabaciński, Krzysztof Mikulski i Jan Pakulski

Dane które podałem są właśnie z tych książek

Pozdrawiam,

Kamil

Ps. I przy okazji znów ponawiam swoją prośbę, bardzo gorąco proszę o sprawdzenie mi tego, jest to dla mnie na prawdę ważne, bo liczę, że może ten przywilej odpowiedzieć na wiele istotnych pytań dla mnie
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

biblioteka pisze:
kamil pisze:obie wsie były w ówczesnej Rzeczypospolitej w województwie sieradzkim, powiecie radomszczańskim
Pozdrawiam
Biblioteka
Biblioteka ma, niestety, rację. Takiego powiatu nie było.

tomek
biblioteka

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: biblioteka »

Tomek1973 pisze: Biblioteka ma, niestety, rację. Takiego powiatu nie było.
Dlaczego niestety :shock:
kamil

Sympatyk

ale to w takim razie czegoś nie rozumiem i bardzo proszę o wyjaśnienie bo teraz zgłupiałem, książki podają, że był, nawet w lustracji jest podana mapka z województwem sieradzkim i powiat jest, jest wymieniony na okładce, że lustrowane są powiaty: piotrkowski, radomszczański, wieluński i ostrzeszowski, dodam, że są te powiaty lustrowane w części II tomie 2

Kamil
Tomek1973

Sympatyk

biblioteka pisze:
Pozdrawiam
Biblioteka
Biblioteka ma, niestety, rację. Takiego powiatu nie było.

tomek
Grot_Witold

Sympatyk

Post autor: Grot_Witold »

Te wsie w okresie I Rzeczpospolitej (do 1793 r.) należały do powiatu radomskowskiego, w województwie sieradzkim. Niektóre publikacje podają mylnie nazwę powiat radomszczański. Rację ma Biblioteka i Tomek.
Witek
Ostatnio zmieniony wt 01 cze 2010, 00:18 przez Grot_Witold, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek1973

Sympatyk

Powiat radomszczański powstał w 1999 roku. Wcześniej Radomsko było stolicą powiatu radomskowskiego.

tomek
kamil

Sympatyk

... a jeszcze wcześniej był to powiat radomszczański :)

Pozdrawiam i dalej proszę o pomoc w znalezieniu owej lustracji :)

Kamil
Tomek1973

Sympatyk

Wcześniej nigdy nie było powiatu radomszczańskiego.
W okresie I Rzeczypospolitej prowadzono księgi grodzkie i ziemskie radomskowskie, a nie radomszczańskie. Prosze już nie brnąć.

tomek
kamil

Sympatyk

Ale ja nie brnę, po prostu mówię jak pisze w książce i tam jest powiat radomszczański

Kamil
biblioteka

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: biblioteka »

kamil pisze:Ale ja nie brnę, po prostu mówię jak pisze w książce i tam jest powiat radomszczański
Prosze wskazac jakikolwiek dokument z 1RP w ktorym bylby wymieniony "powiat radomszczanski".

Polecam Wielunskie Grodzkie Oblaty. Tam sporo wniesien z powiatu radomskowskiego bylo.

A przy okazji sprawdzi Pan sobie zapisy w MK.

Pozdrawiam
Biblioteka
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Post autor: maria.j.nie »

Szanowni Panowie
Wasza dyskusja o tym, czy występuje taka miejscowość , jak brzmi nazwa powiatu
nie jest związana tematycznie z wątkiem
Temat : Proszę o pomoc Archiwum Głów. Akt Dawnych Warszawa na podforum Pomoc w Archiwum

W temacie wśród ciekawej dyskusji nie widać postu, prośby Pana Stefana.

Zatem wątek z dyskusją o przynależności administracyjnej miejscowości zostanie wydzielony z Tematu : Proszę o pomoc Archiwum Głów. Akt Dawnych Warszawa i przeniesiony na podforum T: Poszukuję parafii i miejscowości
pod tytułem T: Obrów, Kiełczygłów wsie w pow. radomszczańskim

Do Pana Kamila
Jeżeli podbija Pan temat, to proszę usunąć poprzedniego, wcześniej napisanego posta, takie posty nic nie wnoszą do wątku o AGAD oraz na Forum .
Ponawiam wyżej napisaną prośbę:)
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 6857#56857 Wysłany: 27-05-2010 - 20:32
Znów ponawiam swoją prośbę względem Archiwum Głównego Akt Dawnych, bardzo mi na informacji o tej lustracji zależy
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 6895#56895 Wysłany: 28-05-2010 - 10:51
Witam forumowiczów, Ponawiam swoją prośbę
http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 7116#57116 Wysłany: 30-05-2010 - 14:23

Proponuję zadzwonić do AGAD lub napisać zapytanie
można sprawdzić .. „Wyszukiwarka dla wpisów do Metryki Koronnej…”
- link: http://www.agad.archiwa.gov.pl/metodyka/szukaMRJ.html
Inwentarz Metryki Koronnej
– link: http://www.agad.archiwa.gov.pl/metodyka ... warki.html

Pozdrawiam serdecznie Maria
kamil

Sympatyk

Szanowni Państwo,

Dyskusja nie toczy się na temat nazwy miejscowości tylko na temat nazwy powiatu, a to jest spora różnica
Co do podbijania tematu to bynajmniej nic mylnego. Próbowałem, nawet parę razy skutecznie usuwać swoje przednie posty ale niektórych nie mogłem, dlaczego? nie wiem. A co do tego, że to nic nie wnosi, zupełnie się z Panią zgadzam.
Co do podanych przez Panią linków dla mnie, bardzo dziękuję, jednak ja potrzebuję, jak już wspominałem wielokrotnie, pomocy kóra polega na tym, że ktoś mi to sprawdzi, ktoś kto bywa w Archiwum Głównym Akt Dawnych w Warszawie, kto jest dobrze w nim zorientowany i w końcu ktoś kto ma trochę czasu na sprawdzenie mi tego. Chyba jeżeli proszę o sprawdzenie na forum to chodzi mi o sprawdzenie a nie pomoc gdzie to może być, gdybym mógł sprawdzić sobie sam tą informację to jest logiczne, że nie prosił bym o pomoc forumowiczów, tylko dawno załatwił bym to sam. A jak na razie to nikt z konkretną odpowiedzią na moje zapytanie nie odpowiedział z wyjątkiem Pana Tomka, niestety szkoda, że tego przywileju nie było w Piotrkowie, bo już dawno bym to miał. Więc moja prośba, proszę o odpowiedź konkretną na moje zapytanie,

Z wyrazami szacunku dla wszystkich,

Kamil Wiśniewski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”