Archiwum w Mińsku (Białoruś)
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Archiwum w Mińsku na Białorusi
Witam.Dziękuję za odpowiedź.Szkoda, że tak dobra inicjatywa upadła.W AGAD w Warszawie jeszcze nie byłem.
Jerzy.
Z tego, co zrozumiałam na tej stronie w tabeli znajduje się wykaz wywodów szlacheckich z XVIII w odnalezionych przez autora strony, ze wskazaniem fondu
http://www.arhisan.com/knigi/460-uradni ... stagoddzya
http://www.arhisan.com/knigi/460-uradni ... stagoddzya
Pozdrawiam
Katarzyna
Katarzyna
-
przemko20161

Witam
Czy ktoś z was zaangażowany w poszukiwaniach swoich w białoruskich parafiach czy natrafiliścue na nazwisko Perucki w zakresie XVIII -XX w. ? Dajcie znać jak natraficie na nazwisko Perucki.
Przemek
Czy ktoś z was zaangażowany w poszukiwaniach swoich w białoruskich parafiach czy natrafiliścue na nazwisko Perucki w zakresie XVIII -XX w. ? Dajcie znać jak natraficie na nazwisko Perucki.
Przemek
-
cyganmokotow

Archiwum w Mińsku Białoruś
Drodze Forumowicze czy ktoś ma jakieś doświadczenie z archiwum w Mińsku.jak tam mogę zlecić kwarende dt. Bobrujska parafii katolickiej.Proszę o podpowiedzi
Pozdrawiam Michał
Pozdrawiam Michał
- agnieszka5995

-
cyganmokotow

-
Wladzislaw

- Kontakt:
Re: Archiwum w Mińsku Białoruś
Ale metryki sa od roku 1736cyganmokotow pisze:/.../ kwarende dt. Bobrujska parafii katolickiej.
Związek Szlachty Białoruskiej. Forum Szlachecki: http://www.nobility.by/forum/
-
cyganmokotow

-
IwonaSzŁM85

Archiwum Państwowe w Grodnie i Mińsku
Witam,
Czy ktoś z Państwa korzystał z usług Archiwum Państwowego w Grodnie i Mińsku? Pytam jaki jest ewentualny koszt szukania akt oraz ich wysłąnia przez Archiwum?
Kontaktowałam się z nimi ale nie chcą podać ile będzie płatana taka usługa. Dostałam tylko informację że mam podać adres i zostanie wysłana faktura z tytułu przedpłaty, po tej opłacie zaczną się poszukiwania. Jeśli coś się znajdzie wtedy będzie wysłąna faktura do ostatecznego rozliczenia.
Chciałabym wiedzieć mniej więcej ile to kosztuje, abym nie zapłaciła jak :"za zboże". ...
Piszę tutaj, bo nie wiem czy był poruszany ten temat....
Pozdrawiam Iwona
Czy ktoś z Państwa korzystał z usług Archiwum Państwowego w Grodnie i Mińsku? Pytam jaki jest ewentualny koszt szukania akt oraz ich wysłąnia przez Archiwum?
Kontaktowałam się z nimi ale nie chcą podać ile będzie płatana taka usługa. Dostałam tylko informację że mam podać adres i zostanie wysłana faktura z tytułu przedpłaty, po tej opłacie zaczną się poszukiwania. Jeśli coś się znajdzie wtedy będzie wysłąna faktura do ostatecznego rozliczenia.
Chciałabym wiedzieć mniej więcej ile to kosztuje, abym nie zapłaciła jak :"za zboże". ...
Piszę tutaj, bo nie wiem czy był poruszany ten temat....
Pozdrawiam Iwona
W Mińsku to nie wiem. Ale w Grodnie to wygląda tak (przynajmniej w moim przypadku tak było), że wysłałem listę dokumentów, które chciałem uzyskać.
Archiwum za każdy dokument wystawiło oddzielny rachunek z zaliczką na kwotę 23,30 rubli białoruskich, czyli połowę "dniówki". Odnaleźli kilka z poszukiwanych dokumentów i znowu za każdy z odnalezionych dokumentów wystawili oddzielny rachunek na kwotę 23,30 rubli (pół dniówki) plus 1,70 za każdą stronę dokumentu za kopiowanie.
Jeszcze kilka miesięcy temu wystawiali rachunki w USD i nie było problemu. Robiłem jeden przelew z dowolnego banku na łączną kwotę z rachunków/faktur i tyle. Ostatnio uparli się jednak, że przelew musi być w rublach białoruskich, pomimo tego, że na rachunkach dalej widnieje numer rachunku do wpłat w USD.
Jest też możliwość płatności elektronicznych. W mailu z archiwum jest podany link do takich płatności z użyciem karty kredytowej. Bardzo wygodne narzędzie gdyby nie fakt, że dla każdego dokumentu jest oddzielny rachunek/faktura i oczywiście oddzielny link. Zatem za każdym razem, dla każdego dokumentu trzeba podawać dane z karty, logować się do banku i dokonywać przelewu.
Tanio nie jest, bo każdy dokument traktują oddzielnie.
Pozdrawiam.
Jacek
Archiwum za każdy dokument wystawiło oddzielny rachunek z zaliczką na kwotę 23,30 rubli białoruskich, czyli połowę "dniówki". Odnaleźli kilka z poszukiwanych dokumentów i znowu za każdy z odnalezionych dokumentów wystawili oddzielny rachunek na kwotę 23,30 rubli (pół dniówki) plus 1,70 za każdą stronę dokumentu za kopiowanie.
Jeszcze kilka miesięcy temu wystawiali rachunki w USD i nie było problemu. Robiłem jeden przelew z dowolnego banku na łączną kwotę z rachunków/faktur i tyle. Ostatnio uparli się jednak, że przelew musi być w rublach białoruskich, pomimo tego, że na rachunkach dalej widnieje numer rachunku do wpłat w USD.
Jest też możliwość płatności elektronicznych. W mailu z archiwum jest podany link do takich płatności z użyciem karty kredytowej. Bardzo wygodne narzędzie gdyby nie fakt, że dla każdego dokumentu jest oddzielny rachunek/faktura i oczywiście oddzielny link. Zatem za każdym razem, dla każdego dokumentu trzeba podawać dane z karty, logować się do banku i dokonywać przelewu.
Tanio nie jest, bo każdy dokument traktują oddzielnie.
Pozdrawiam.
Jacek
-
IwonaSzŁM85

Czy ktoś może wie, czy warto (dosłownie, uwzględniając kursy wymiany i opłaty za przelewy) zaangażować znajomych Białorusinów by zamówili interesujące mnie dokumenty z Grodna?
Czy skórka nie jest warta wyprawki i lepiej zamówić samemu z Polski?
pozdrawiam
Adam
Czy skórka nie jest warta wyprawki i lepiej zamówić samemu z Polski?
pozdrawiam
Adam
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
-
Albin_Kożuchowski

Jeżeli zamówisz dokumenty w NIAB w Grodnie, zapłacić możesz drogą elektroniczną, o czym pisze wyżej Jacek. Jest to bardzo wygodne, nie ma tu żadnych dodatkowych opłat. Jest na fakturze podana kwota w rublach białoruskich i płacąc kartą przeliczany jest ten rubel za ok. 1,90 zł /zależy od kursu w danym dniu/. Żadnych prowizji.
Pozdrawiam AlbinKoz.
Na jak długie (orientacyjnie) oczekiwanie należy się nastawić po wysłaniu maila (po polsku) do NIAB w Grodnie na jakąś reakcję (np. podanie danych do wpłaty) i później na realizację zlecenia?
pozdrawiam
Adam
pozdrawiam
Adam
Adam