Austriackie mapy wojskowe Galicji

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Wojciechowicz_Krzysztof

Sympatyk

Post autor: Wojciechowicz_Krzysztof »

Pan Łukasz ma rację. To nie jest nawet problem z IQ, ale nieszczęsny fakt że komputery i kalkulatory odzwyczaiły nas od elementarnego myślenia. Pan Jarek odrazu podał adres strony Internetu, gdzie mozna znaleźć przelicznik. W ten sposób jakakolwiek wiedza staje się magią, bo nie próbujemy nawet dociekać w jaki sposób dochodzi sie do tych wyników.
Mam słaba pamięć, jedyny numer jaki zdołałem zapamietać, to mój telefon stacjonarny. Jeśli chodzi o mój komórkowy, nigdy nie wyszedłem poza trzy pierwsze cyfry. Podobnie nie znam tabliczki mnożenia. Ale czy potrzebne jest uczenie się na pamięć?
Na przykład - siedem razy osiem. Wiem, że siedem razy dziesięć jest siedemdziesiat - stąd muszę od tej liczby odjąć tylko dwie siódemki (czternaście). Ta operacja myślowa zabierze mi o dwie sekundy więcej niż temu, który znają ja na pamięć.
Podobna sytuacja w wypadku przeliczania minut i sekund na części dziesiętne. Wystarczy pomysleć, że stopień ma 60 minut, a minuta 60 sekund. Czy potrzebne są wtedy wzory matematyczne, lub Internet?

Pozdrawiam

Krzysztof
tobiaszboksik

Sympatyk

Post autor: tobiaszboksik »

Pisze Pan "Wystarczy pomyśleć, że stopień ma 60 minut, a minuta 60 sekund. Czy potrzebne są wtedy wzory matematyczne..."
Jeżeli się nie uznaje się kalkulatora i przy tym nie zna się tabliczki mnożenia, nie zna się wzoru (lub nie umie się go utworzyć) to ręczne przeliczenie stopni podanych w postaci dziesiętnej na stopnie, minuty może trwać bardzo długo (nawet do wieczności) i właśnie dla takich osób podałem adres do kalkulatora przeliczania dla tych jednostek.
Jarek
Nie mam trudności w odnalezieniu odpowiedniego kalkulatora w internecie i potrafię obliczyć to ręcznie bez kalkulatora , nie liczy się IQ a wiedza.
Pawłowski_Henryk

Sympatyk

Post autor: Pawłowski_Henryk »

Panie Krzysztofie, chodzi tak naprawdę o czas. Oczywiście mógłbym siąść , zastanowić się ale wiem że ostatecznie zajęłoby mi to z godzinę, moze dwie żeby wyskoczyć nagi z wanny z eureka. ale wolałbym te 2 godziny poświęcić na inne zajęcia które mnie bardziej interesują. dla mnie ten przelicznik to jedynie narzędzie i tak jak oczywiście wiele rzeczy mógłbym przeliczać w pamięci to jednak wolę kalkulator a pamięć i umysł wolę ćwiczyć ucząc się języków obcych.

Ale wiem o co Panu chodzi o w zasadzie pewnie ma Pan rację, że należy ćwiczyć cały czas,

pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za wskazanie właściwego tropu
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: historyk1920 »

Witam !
Mam do Kolegów prośbę - o rozszyfrowanie !
Otrzymałem wycinek mapy z tajemniczym oznaczeniem i zapisem w języku niemieckim oto /wycinek
https://zapodaj.net/95fc44a565811.jpg.html
Czy chodzi tu o ruiny zamku ?
Informację i sugestie mile widziane :)

Dziękuję i pozdrawiam

Marek
tobiaszboksik

Sympatyk

Post autor: tobiaszboksik »

Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Byly i chyba sa nadal roznice w oznaczeniach na mapach niemieckich i austriackich.
W tym wypadku chodzi o mape austriacka a wiec trudno jednoznacznie stwierdzic co tam jest.
Slowo - roüste - nic mi nie mowi ale graficzny znaczek chyba oznacza ruiny.
K.D. - Kulturgeschichtl. (Kulturgeschichtliches) Denkm.. (Denkmal) czyli po naszemu - pomnik historii.
Niemieckie oznaczenia map topograficznych:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/ ... egende.png
Mape masz wiec wiesz z jakich okolic pochodzi, znajdz cala, moze beda
objasnienia.

Nad napisem " Das roüste Schloß " widze ...rst - chyba chodzi Forst.

Pozdrawiam
Grazyna
bielecki

Sympatyk

Post autor: bielecki »

Nie roüste a wüste - przymiotnik ten oznacza opuszczony, zrujnowany.

Łukasz
T_Berestecki

Sympatyk

Post autor: T_Berestecki »

Do powyższego tematu wyczerpujące informacje - mapka i zdjęcia, proszę:
http://fotopolska.eu/Rokitki_Grodzisko
Berestecki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”