Monastyrski Antoni, Monastyrscy spod Skierbieszowa

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Marcin.Rybicki

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Marcin.Rybicki »

Sugerowałbym sprawdzić również metryki parafii greckokatolickiej Skierbieszów, która na dzień dzisiejszy jeszcze nie jest dostępna na szwa.Nie rozumiem zdania braki w danych prawosławnych. Parafie prawosławne Sulmice, Suchowola,Krasnobród, Skierbieszów są dostępne w Archiwum Państwowym w Zamościu i dostępne w sieci. W dodatku Skierbieszów i Sulmice są bardzo dobrze zindeksowane na lubgens.eu. Fakt dziwny to brak metryki urodzenia Jana Monastyrskiego/Manastyrskiego w aktach parafii rzymskokatolickiej Krasnobród. Jest metryka urodzin jego brata,Michała, jest metryka ślubu jego rodziców-Andrzeja i Apolonii Plizga. Można obejrzeć na mikrofilmie w Archiwum Państwowym w Lublinie księgę wsi Hutków ze zbiorów szczątków parafii Krasnobród http://szukajwarchiwach.pl/35/106/15/-/ ... bJednostki
Nieszczęśliwym trafem inne wsie są dostępne w sieci, a ta akurat nie. Jan Monastyrski gdzieś się urodził i napewno gdzieś został zapisany, może w tej księdze...
Natomiast Antoni Monastyrski w 1912 jeszcze żyje, czyli że mógł umrzeć w czasie I wojny światowej. Jaka jest o nim wzmianka w ślubach jego dzieci?
Awatar użytkownika
januszkoby

Post autor: januszkoby »

Mam notatki, że w prawosławnych również sprawdzałem, że była akurat luka ok. 1850, ale faktem jest, że i wcześniej tam Monastyrskich nie spotkałem.
Nie ma o nich też ani słowa na stronach
www.skierbieszow.com.pl/page/59/kalinowka.html
www.skierbieszow.com.pl/page/73/sulmice.html
- a więc...?
Swego dziadka pamiętał wujek Józef ur. 1915, ale nie pamiętam żadnej informacji, że miał zginąć w IWŚ. Raz usłyszałem, że jest pochowany gdzieś w stronę Krasnobrodu, ale szukanie tam nic nie dało.
Antoni jest w spisie z 1912 roku, nie ma go już w spisie 1933. Jedyny ślub jego dzieci jaki mam, to ślub pierworodnego Andrzeja, ale to był 1907.
Mam do przeszukania jeszcze ścieżkę drugiej Maryjanny, z którą miał dwoje dzieci, Jana i Joannę, są w tym spisie z 1912, może z nią i jej dziećmi gdzieś się wyprowadził, może na jej ojcowiznę.
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Na terenie Lubelszczyzny przed 1875 rokiem istniała tylko jedna parafia prawosławna w Lublinie. Pewnie miał Pan na myśli parafie greckokatolickie. Ważna uwaga, że nie ma informacji, że Antoni zginął-umarł podczas Wielkiej Wojny. Czyli należy sprawdzać po kolei w pierwszej kolejności rzymkat.: Krasnobród, Zamość, Skierbieszów, Kalinówka/Monastyrek. Ta ostatnia powstała po 1919r.
Jeszcze jedno pytanie. Czy jest Panu znany akt i miejsce zgonu drugiej żony Antoniego, Marianny zd. Bednarskiej?
Awatar użytkownika
januszkoby

Nie, właśnie napisałem wcześniej, że ta ścieżka jest jeszcze zupełnie nieodkryta (na pewno nie ma jej w USC Zamość). Bardzo dziękuję za info że nie zginął w IWŚ, jestem przy Panu zupełnym amatorem, ale zawziętym...:)
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Inne pytanie. Czy kiedykolwiek było wspominane w rodzinie, że Antoni był wyznania prawosławnego? Jeśli brał oba śluby w wierze łacińskiej, syn z I małżeństwa brał ślub w kościele rzymkat. to należy wykluczyć, że On na stare lata kazał się pochować na cmentarzu prawosławnym.
Może nie zostałem dobrze zrozumiany, ale moje zdanie, że nie zginął-umarł w czasie I wojny, nie jest oparte na dokumentach, tylko na tym, co Pan napisał, że nie pamięta Pan informacji, ze zginął i że swego dziadka pamięta wuj urodzony w 1915r. Niemożliwe żeby pamiętał jak miał 3 lata, bo wtedy skończyła się wojna, tylko, gdy miał conajmniej 5.Nie można wykluczyć, że zapodział się gdzieś w czasie wojny polsko-bolszewickiej...
Awatar użytkownika
januszkoby

Po napisaniu postu tak właśnie sądziłem odnośnie IWŚ... Jeśli wuj 1915 pamiętał istotnie, to Antoni musiał żyć 1920-25, więc IWŚ wykluczona. zgoda. Bendarscy żyli również w Janowicach, niby prościej z szukaniem cd. po jego dzieciach Janie 8.12.1892 i Joannie 4.08.1896. Mam w notatkach że Joanna wyszła za Stanisława Solskiego z Białowoli... Latem może coś dodam do tego postu...
pozdrawiam
JK
Alan_Doman

Sympatyk

Re: Monastyrski Antoni, Monastyrscy spod Skierbieszowa

Post autor: Alan_Doman »

januszkoby pisze:Szukam śladów Monastyrskich, którzy mieli majątek pod Skierbieszowem, okolice Zabytów, Monastyrek, Sulmice wg. starych map. Za udział w powstaniu wywiezieni na Sybir, uciekł podobno z kibitki tylko Antoni 1853, który osiadł w Hutkowie k/Krasnobrodu, tam załatwiono mu lewy wpis metrykalny. Potem mieszkał w Janowicach k/ Zamościa.
A wiadomo w jakich latach zarządzali majątkiem Monastyrek, Kalinówka?
Bo interesuje mnie kto tam był właścicielem, zarządzał w latach 1880-1890
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

nie na tyle by sprawdzić wskazane już jakiś czas temu źródła
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Alan_Doman

Sympatyk

Post autor: Alan_Doman »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:nie na tyle by sprawdzić wskazane już jakiś czas temu źródła
Co znaczy "nie na tyle"? To na ile :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”