Martwy punkt czy szukać w Niemczech?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Rebell_Cieniewska_Grażyna

Członek PTG
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Post autor: Rebell_Cieniewska_Grażyna »

Pawle - pomyliłam zdarzenia ale indeksy są (ich przeglądanie jest możliwe po zalogowaniu) - w 1812 roku akt 30 chrzest Julianny rodzice Wojciech Kluczniok i Helena Głąb a w 1835 dwa śluby - akt 7 Paweł Drozd i Joanna Kluczniok oraz akt 41 Tomasz Kluczniok i Józefa Kocher.
Warto popytać na forum, bo tematy kolonistów i niemieckich i morawskich są tam w kręgu zainteresowań wielu osób a posty bardzo bogate w informacje.
Powodzenia Grażyna
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Paweł_K

Sympatyk

Post autor: Paweł_K »

Dziękuję za dane, aczkolwiek przeglądałem informacje tak jak Pani napisał po pobraniu i nic nie znalazłem. Co do rozpytania się na temat kolonistów to dziękuję za radę, z pewnością wcześniej czy później to zrobię.
Paulek

Post autor: Paulek »

vitoo pisze:
Paweł_K pisze:Osobiście wydaje mi się że w takim razie Matheaus wraz z żoną i może już Franzem przybyli do Egersfeld od 1778 (wtedy powstała kolonia) do roku 1828 r. kiedy znam ślub w Leszczynach. Czy w takim razie skoro chyba nic nie znajdę w Polsce mam szukać w Niemczech? Proszę Was o zdanie co ogólnie o tym myśleć lub co robić dalej i ewentualne wskazówki. Pozdrawiam
Pawle! też interesuję się tym tematem. Osobiście zastanawia mnie osoba Pana Stoplok z Austrii. Stoplok w tłumaczeniu oznacza zamek, klucz. Mam taką hipotezę nie popartą żadnymi dowodami że pierwszym Kluczniokiem był Stoplok - 70 lat który przybył do Egersfeldu z synami. Nazwiska szybko przekształcono na śląską wersję. Na poparcie mojej hipotezy mam przekazy że klucznioki kiedyś nazywały się inaczej, przybyły z moraw czyli wtedy z Austrii oraz to, że wydaje się niemożliwe żeby przybył nowy kolonista w wieku 70 lat i otrzymał dom . Raczej to była większa familia.
Poza tym nigdzie nie spotkałem nazwiska Kluczniok przed 1800r . Jest to świeże nazwisko i dość nowoczesne jak na śląskie warunki. Co o tym sądzicie?

Nie do końca rozumiem czego masz zamiar szukać w Niemczech? Czy wiesz gdzie zmarł Mateusz? Między rokiem 1873 rokiem, a 1770-tymi, kiedy powstała kolonia jest niemal 100 lat. Rozumiem, że zakładasz, że rodzina Klucznioków od początku mieszkała na terenie kolonii. Jak samo nazwisko wskazuje, musiała być to lokalna rodzina. Pozdrowienia! Witek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”