Pyry- jaka to była parafia przed wojną ?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Malgonia

Sympatyk
Adept

Post autor: Malgonia »

Witaj Jerzy!

W kolejnym Kurierze Warszawskim (Nr 18 z 1925 roku) jest kolejny nekrolog Marcellego: podpisany przez zone, matke, siostre, braci i rodzine. Jest tem podane, ze nabozenstwo odbedzie sie dnia 19.01.1925 w kosciele Sw. Karola Boromeusza.
Zycze powodzenia
Malgosia
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Włodku po Twojej informacji o ślubie Marcel zdaje się być osaczony i zatopiony.
Pozdrawiam
Do Małgoni Że ja ten nekrolog przegapiłem!? Po nim puzzle same się ułożyły
Ojcem był zmarły Władysław a w nekrologu lista podpisanych się zgadza , matka to Scholastyka z Olszewskich, bracia Artur, Brunon i Karol a siostra trzech imion Jadwiga Olimpia Janina
Ostatnio zmieniony pt 24 cze 2016, 14:34 przez jamiolkowski_jerzy, łącznie zmieniany 2 razy.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Włodku. Dopiero teraz zauważyłem twój wpis. Dziękuje. Puzzle się ułożyły
Znaleziony przez Ciebie akt zgonu nakazuje wyprostować zarysowaną wyżej hipotezę powiązań rodzinnych.Biogram Marcela wygląda następująco. Marcel Antoni ur w 1888 w Warszawie był synem Aleksandra i Antoniny Zofii Zdanowicz.
Marcel Antoni w 1913 ożenił się z Eugenią Michaliną Lipińską. Marcel Antoni był inżynierem Wojskowej Wytwórni Broni w Radomiu gdzie zginął 14 stycznia 1925 w wyniku nieszczęśliwego wypadku. Miał 36 lat. Został pochowany na Cmentarzu Powązkowskim. To wszystko wynika z nekrologu zamieszczonego w Kurierze Warszawskim (Nr 18 z 1925 roku) Nekrolog podpisany przez żonę, matkę, siostrę, braci i rodzinę. Na Starych Powązkach jest grobowiec (kw.98.5.12) Inskrypcja brzmi Grób małżonków Marcelego i Eugenji Jamiołkowskich Najukochańszemu Marcuniowi żona. Zaś z drugiej strony: Ś. P. Marceli Antoni Jamiołkowski żył 36 lat, zm. 14 i 1925 r. ; Andrzej Jaworski żył 9 m - cy, zm. w 1929 r. ; Edmund Wiktor Jaworski żył 36 lat zm. 13 XI 1942 r. i [bardzo istotne] - Eugenia Michalina Jaworska z d. Lipińska 1 voto Jamiołkowska 6 IX 1896 * 10 I 1985.
Na marginesie znalezionej metryki zgonu pojawia się kolejna zagadka. Zapisano w nim, że był „zapisany do ksiąg stałej ludności w gminie Wysoko Mazowieck województwa Białostockiego”. Jakie były jego związki z tymi okolicami, zważywszy, że życie rodziny –zdaje się - było związane z Warszawą?. Ojciec konduktor kolejowy i matka zmarli w Warszawie i tam byli pochowani. Podobnie rodzeństwo. Jak trafił do ksiąg stałej ludności gm. Wys Maz. To zagadka - szczęśliwie bez znaczenia dla samej genealogii.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Podlinkowałem w zasadzie jako ilustrację, że najbardziej prawdopodobne są najbardziej prawdopodobne;)
zgon w 1925 w Radomiu, akt zgonu w Radomiu (w 2016 w zasobie USC w Radomiu). No i dlatego, że lubię konkluzywne wątki, zamknięcia:)

Tu (tzn jeśli chodzi o kls-y) też się skłaniam do tego, że najczęściej spotykane "w masie" są najbardziej prawdopodobne w konkrecie - jeśli nie ma przesłanek do innych rozwiązań warto zacząć od typowego.
Te kls-y są? Zachowały się?

P.S. Dopiero teraz? Dwa dni, bez przesady:) Bardzo szybko. A mnie też ten zapis o księgach ludności zaczął interesować, szczególnie - że jak piszesz - nic z Twojej wiedzy nie wskazuje na miejsce.
To kolejna wskazówka, że warto wgryzać się w temat - może wnieść więcej niż powtórzenia znanych informacji i zbiorcze o potomkach. Tyle, że dla takich nieoczekiwanych miejsc zapisów w ewidencji ludności to chyba tylko rozległa indeksacja z publikacją by pomogła:(
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Czy te klsy istnieją? Obawiam się że nie. Co prawda nigdy ich nie szukałem ale przez prawie 30 lat genealogicznej przygody gdyby były to coś bym słyszał.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”