Gdzie szukać Paszporty (dowody osobiste) do 1945r
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
2ala030450

Beata, to nie tak, nie martw się o nic, te akta do tej pory jeśli nie są w bazie to i tak w większości są w archiwach, ponieważ nie były skatalogowane. W Płocku też ich nigdzie nie ma wpisanych a przecież chodzę bardzo często, dopiero kiedy zobaczyłam, że Pani z Muzeum przeglądała taką teczkę oczywiście zaraz o wszystko zapytałam i wiem, a z wiadomością dzielę się z Wami wszystkimi, aby inni mogli również znaleźć te akta.
Widzisz sama, że na tej stronie, którą podajesz nie ma mojego miasta, a akta są http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... tor=or&f=0
I to prawdopodobnie sporo. Będzie dobrze Beatko.
Pozdrawiam - Ala
Widzisz sama, że na tej stronie, którą podajesz nie ma mojego miasta, a akta są http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... tor=or&f=0
I to prawdopodobnie sporo. Będzie dobrze Beatko.
Pozdrawiam - Ala
- cichocka.karolak

-
Slawinski_Jerzy

-
2ala030450

Wiesz co Jurek, ja dopiero tak naprawdę to odkryłam tą "kopalnię" wiedzy, ale możesz być pewien, że jesli nie teraz do 31 lipca po po 1 wrzesnia wszystko na temat tych podań będę wiedzieć. Wg informacji w tych ruskich dowodach osobistych, to jest zapis, że istnieją od 1897 r. Te dokument, który zamieściłam jako "eksponat" wydany był w 1911 r. - myślę, że były dowody wydawane wcześniej, musimy poszukać tych akt.
Pozdrawiam - Ala
Ps. Jurek, a popatrz na ta strone, zobacz w innych urzedach od kiedy mają akta z dowodami osobistymi - http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... tor=or&f=0
Pozdrawiam - Ala
Ps. Jurek, a popatrz na ta strone, zobacz w innych urzedach od kiedy mają akta z dowodami osobistymi - http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... tor=or&f=0
Potwierdzam, że dokumenty są obłędne. Te, które można przeglądać w AP w Płocku dotyczą dowodów wydawanych przez Magistrat Miasta Płocka - ALE ! I tu Pani Ala potwierdzi, że trafiają się wnioski z całego powiatu - i z powiatów ościennych. Tak też w środę Pani Ala wykopała dokumenty z Lutocina (dziś pow. żuromiński), a dziś ze Szczutowa (pow. sierpecki).
Wszystko przed nami : )
łączę serdeczności,
t.
Wszystko przed nami : )
łączę serdeczności,
t.
Pozdrowienia, Tomasz
- Bea

No właśnie... zastanawiam się nad podobnym zapytaniem w AP Mława, tylko nie wiem kto dokładnie wydawał dowody osobiste, a kto paszporty.
Zwłaszcza chodzi mi o małe miejscowości - powiat mławski i ciechanowski - przynajmniej wtedy:

Mam dowód osobisty babci z lat 20-tych i wydany on jest przez starostwo powiatowe w Mławie. Chciałabym znaleźć podobne dokumenty (może paszport też - pradziadek był co najmniej 2x w USA) dla innych przedstawicieli rodu, tylko jak zadać pytanie w AP ?
Zwłaszcza chodzi mi o małe miejscowości - powiat mławski i ciechanowski - przynajmniej wtedy:

Mam dowód osobisty babci z lat 20-tych i wydany on jest przez starostwo powiatowe w Mławie. Chciałabym znaleźć podobne dokumenty (może paszport też - pradziadek był co najmniej 2x w USA) dla innych przedstawicieli rodu, tylko jak zadać pytanie w AP ?
- Irena_Kaczmarek

Witam
Własnie wczoraj sprawdziłam w AP Włocławek teczkę p.t. "Starostwo Powiatowe Nieszawskie w Aleksandrowie Kuj. z lat 1919-1939"
Wśród różnych wymienionych tam spraw , są :
-sprawy obywatelstwa i stanu cywilnego z podaniem sygnatury akt.
Kolejna teczka to : "Starostwo Powiatowe Nieszawskie w Aleksandrowie Kuj. z lat 1922-1939" , a wśród spraw:
-sprawy obywatelstwa i stanu cywilnego
- sprawy konsularne 1927-1928
W okresie póżniejszym na skutek zmian administracyjnych :
Teczka p.t."Starostwo Powiatowe Aleksandrowskie i lata 1945-1950"
i sprawy podobnie ,jak wyżej , z okresu 1945-1950.
Nie miałam jednak jeszcze możliwości dotarcia do powyższych zasobów , ale w nieodległym czasie spróbuję to zrobić.
Z powyższego wynika, że sprawy z zakresu obywatelstwa i stanu cywilnego ,a także konsularne leżały w gestii Starostw Powiatowych i tam należy ich poszukiwać.
Pozdrawiam serdecznie
Irena
Własnie wczoraj sprawdziłam w AP Włocławek teczkę p.t. "Starostwo Powiatowe Nieszawskie w Aleksandrowie Kuj. z lat 1919-1939"
Wśród różnych wymienionych tam spraw , są :
-sprawy obywatelstwa i stanu cywilnego z podaniem sygnatury akt.
Kolejna teczka to : "Starostwo Powiatowe Nieszawskie w Aleksandrowie Kuj. z lat 1922-1939" , a wśród spraw:
-sprawy obywatelstwa i stanu cywilnego
- sprawy konsularne 1927-1928
W okresie póżniejszym na skutek zmian administracyjnych :
Teczka p.t."Starostwo Powiatowe Aleksandrowskie i lata 1945-1950"
i sprawy podobnie ,jak wyżej , z okresu 1945-1950.
Nie miałam jednak jeszcze możliwości dotarcia do powyższych zasobów , ale w nieodległym czasie spróbuję to zrobić.
Z powyższego wynika, że sprawy z zakresu obywatelstwa i stanu cywilnego ,a także konsularne leżały w gestii Starostw Powiatowych i tam należy ich poszukiwać.
Pozdrawiam serdecznie
Irena
-
Romanowski_Piotr

W jakim zespole znajdują się dokumenty ze Szczutowa? Można prosić o sygnatury?Tomkow pisze:Potwierdzam, że dokumenty są obłędne. Te, które można przeglądać w AP w Płocku dotyczą dowodów wydawanych przez Magistrat Miasta Płocka - ALE ! I tu Pani Ala potwierdzi, że trafiają się wnioski z całego powiatu - i z powiatów ościennych. Tak też w środę Pani Ala wykopała dokumenty z Lutocina (dziś pow. żuromiński), a dziś ze Szczutowa (pow. sierpecki).
Piotr
To pytanie należy kierować do Pani Ali, to ona przeglądała te akta i jak znalazła "sierpecczyznę" to mnie wołała.Romanowski_Piotr pisze:W jakim zespole znajdują się dokumenty ze Szczutowa? Można prosić o sygnatury?
Piotr
To nie był zbiór dokumentów ze Szczutowa. Po prostu takie się trafiają. Nie są to księgi opracowane (jeszcze), ani zindeksowane. Można powiedzieć "dopiero odkryte" przez P. Gabrysię z Muzeum Mazowieckiego.
Jak powiedział p. Mariusz - tygodni nie starczy na przejrzenie wszystkiego co jest w tych zbiorach.
Pozostaje przyjechać we wrześniu i działać
Kilka lat temu, na wystawie w Kutnie pokazano część tych cennych dokumentów.
Na stronie http://www.archiwum.plock.com/album_kut/album.php można odszukać osoby i miejscowości z których pochodziły.
Pozdrawiam
Helena
Na stronie http://www.archiwum.plock.com/album_kut/album.php można odszukać osoby i miejscowości z których pochodziły.
Pozdrawiam
Helena
-
2ala030450

Bardzo się cieszę, że jest duże zainteresowaniem tematem. To są nasze początki w sprawach wniosków o dowody i paszporty. Do przerwy wakacyjnej w AP w Płocku zostało tylko kilka dni, ale jeśli będziemy wszyscy zachowywać się jak wielka genealogiczna rodzina to będziemy na bieżąco wymieniać doświadczenia z poszukiwań tych danych.
Skąd wnioski o dowody osobiste w archiwum? – spróbuję trochę wyjaśnić.
Podania o wydanie dowodu/paszportu to kategoria archiwalna B50 czyli od złożenia ostatniego wniosku (włączenia go po załatwieniu do teczki) ma obowiązek być przechowywana w danym urzędzie 50 lat. Te podania leżały bądź leżą jeszcze w co niektórych gminach w ich archiwach wewnętrznych i czekają na uporządkowanie. Będą uporządkowane bądź zniszczone, to zależy od urzędu czyli od ludzi, którzy to robili lub będą robić. Na Mazowszu nie było wiele przypadków pożarów i zniszczeń urzędów w czasie wojny, a więc akta przetrwały, tylko trzeba po nie sięgnąć. Musimy to robić bardzo delikatnie, aby nie zdenerwować urzędników odpowiedzialnych za archiwa wewnętrzne w urzędach, a wyciągnąć od nich jak najwięcej informacji.
Nowych informacji w tym temacie nie znajdziemy w
Baza danych ELA – ta baza nie jest aktualizowana.
U nas w Płocku te osoby, które poszukują akt swoich krewnych wiedzą i widzą, że w pracowni jest przy wejściu ustawiona szafa a w niej od góry kilka półek nowych oprawionych rejestrów z informacjami o aktach Bazy Ela. To tam możemy znaleźć informacje, gdzie są akta międzywojenne i powojenne.
Tak jak widzieli w piątek w AP w Płocku - Tomek, Radek i Joasia - teczki z podaniami są w różnym stanie, ale na pociechę Pan Mariusz (pracownik Archiwum) powiedział, że jest tego bardzo dużo, a więc spokojnie, z każdej przejrzanej i sfotografowanej teczki zapisuję numer czyli sygnaturę akt, aby się nie powtarzać i będziemy przeglądać kolejno jedna po drugiej. W niektórych teczkach są złożone spisy spraw czyli wykazy nazwisk osób, których wnioski są w teczce.
Jeśli jest to wniosek złożony po raz pierwszy czyli na nowy dowód to do wniosku składane są w większości akty urodzenia (piękne), ale jeśli jest to dowód wymieniany ze względu na utratę ważności (kiedyś były terminowe) to do wniosku jest dołączony stary dowód osobisty – właśnie bywa, że i te stare rosyjskie bądź wydane w innych urzędach na terenie kraju.
To rzeczywiście super pamiątka, bo po pierwsze wniosek jest podpisany własnoręcznie przez naszego przodka, a na dodatek mamy fotografię.
Pozdrawiam - Ala
Skąd wnioski o dowody osobiste w archiwum? – spróbuję trochę wyjaśnić.
Podania o wydanie dowodu/paszportu to kategoria archiwalna B50 czyli od złożenia ostatniego wniosku (włączenia go po załatwieniu do teczki) ma obowiązek być przechowywana w danym urzędzie 50 lat. Te podania leżały bądź leżą jeszcze w co niektórych gminach w ich archiwach wewnętrznych i czekają na uporządkowanie. Będą uporządkowane bądź zniszczone, to zależy od urzędu czyli od ludzi, którzy to robili lub będą robić. Na Mazowszu nie było wiele przypadków pożarów i zniszczeń urzędów w czasie wojny, a więc akta przetrwały, tylko trzeba po nie sięgnąć. Musimy to robić bardzo delikatnie, aby nie zdenerwować urzędników odpowiedzialnych za archiwa wewnętrzne w urzędach, a wyciągnąć od nich jak najwięcej informacji.
Nowych informacji w tym temacie nie znajdziemy w
Baza danych ELA – ta baza nie jest aktualizowana.
U nas w Płocku te osoby, które poszukują akt swoich krewnych wiedzą i widzą, że w pracowni jest przy wejściu ustawiona szafa a w niej od góry kilka półek nowych oprawionych rejestrów z informacjami o aktach Bazy Ela. To tam możemy znaleźć informacje, gdzie są akta międzywojenne i powojenne.
Tak jak widzieli w piątek w AP w Płocku - Tomek, Radek i Joasia - teczki z podaniami są w różnym stanie, ale na pociechę Pan Mariusz (pracownik Archiwum) powiedział, że jest tego bardzo dużo, a więc spokojnie, z każdej przejrzanej i sfotografowanej teczki zapisuję numer czyli sygnaturę akt, aby się nie powtarzać i będziemy przeglądać kolejno jedna po drugiej. W niektórych teczkach są złożone spisy spraw czyli wykazy nazwisk osób, których wnioski są w teczce.
Jeśli jest to wniosek złożony po raz pierwszy czyli na nowy dowód to do wniosku składane są w większości akty urodzenia (piękne), ale jeśli jest to dowód wymieniany ze względu na utratę ważności (kiedyś były terminowe) to do wniosku jest dołączony stary dowód osobisty – właśnie bywa, że i te stare rosyjskie bądź wydane w innych urzędach na terenie kraju.
To rzeczywiście super pamiątka, bo po pierwsze wniosek jest podpisany własnoręcznie przez naszego przodka, a na dodatek mamy fotografię.
Pozdrawiam - Ala
- adiglowacki

-
2ala030450

-
2ala030450

Witam,
przez kolejne dni pobytu w AP odnalazłam kilku swoich krewnych, ktorzy odbierali paszporty w latach 1924 - 39, w zbiorach sa akta szczególnie z całego powiatu.
Proszę prosić o "Akta Starostwa Powiatowego - wnioski o paszporty, o wymianę, zwrot paszportów itp ..."
Najwiecej jest wniosków z Wyszogrodu, Drobina, Bielska, Brudzenia, Bodzanowa, ale sa i pojedyńcze wnioski niemal z każdej parafii.
Życzę dobrych poszukiwań - to bardzo dobre dokumenty, ponieważ przy każdym wnioski jest albo stary dowód osobisty albo poprzedni paszport plus fotografia aktualna - jesli wyjeżdżała rodzina to matka ma zdjecie z dziećmi.
Pozdrawiam - Ala
przez kolejne dni pobytu w AP odnalazłam kilku swoich krewnych, ktorzy odbierali paszporty w latach 1924 - 39, w zbiorach sa akta szczególnie z całego powiatu.
Proszę prosić o "Akta Starostwa Powiatowego - wnioski o paszporty, o wymianę, zwrot paszportów itp ..."
Najwiecej jest wniosków z Wyszogrodu, Drobina, Bielska, Brudzenia, Bodzanowa, ale sa i pojedyńcze wnioski niemal z każdej parafii.
Życzę dobrych poszukiwań - to bardzo dobre dokumenty, ponieważ przy każdym wnioski jest albo stary dowód osobisty albo poprzedni paszport plus fotografia aktualna - jesli wyjeżdżała rodzina to matka ma zdjecie z dziećmi.
Pozdrawiam - Ala
- cichocka.karolak

Witam . Sompolno, czy tam może być np: paszport mego dziadka, który przypuszczalnie w latach "30" wyjechał z Sompolna do Ameryki, a w 1938 jesienią powrócił z niej. Jeżeli Sompolno odległe o kilkanaście km, od Aleksandrowa Kuj. leżące, załatwiało takowe sprawy ludziom wyjeżdzającym z Sompolna do Ameryki, to co zrobić, aby móc sie dostac , do takowych dokumentów, zdjęć.Mogłaby to być szansa na zobaczenie zdjęcia dziadka , jak wyglądał, bo go nigdy nie widziałam i nie znałam .Zmarł w styczniu 1939 r. w Sompolnie, a ja jestem urodzona po wojnie. Jeżeli jest możliwość, uprzejmie proszę o odpowiedż, może pomoc w znalezieniu .Pozdrawiam Halina z lubuskiego.