Archiwum Państwowe w Poznaniu

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
poschadel

Sympatyk
Adept

Post autor: poschadel »

Wszystkie zamawiane przeze mnie akty w archiwum w Poznaniu załatwiam tylko drogą elektroniczną. Prawda jest taka, że z archiwum z Poznania czekam zawsze najdłużej na odpowiedź. Rekord - na zamówienie złożone w czerwcu otrzymałem przesyłkę we wrześniu.

Do tej pory zawsze zamawiałem interesujące mnie dokumenty tylko i wyłącznie drogą elektroniczną. Archiwa w Kaliszu, Gorzowie Wlkp., Łodzi i Piotrkowie Tryb.realizowały bez żadnych zastrzeżeń.
Jakie archiwa nie uwzględniają takich zamówień?
Ostatnio złożyłem zamówienie do archiwum w Sieradzu. Czekam już miesiąc. Może to jest przyczyną?
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

maluszycka pisze:Witam
Mam pytanie- Czy AP w Poznaniu odpowiada na wnioski o poszukiwania wysłane e-mailem? Miesiąc temu wysłałam e-mailem prośbę o poszukiwania- powinnam cierpliwie czekać, czy wysłać ponowny wniosek tradycyjnym listem?

Pozdrawiam
Bogda
Z tego co ostatnio dowiedziałem się od pracownika AP w Poznaniu, to aktualnie czas rozpatrzenia wniosku to ok. 8 tygodni - trzeba więc cierpliwie czekać :)
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
Awatar użytkownika
maluszycka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: maluszycka »

Dziękuję za informację. Czekam cierpliwie.
Bogda
Bogusława Marczak
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

Witam,uprzejmie proszę o sprawdzenie jednego aktu w Archiwum W Poznaniu.Dane z bazy PRADZIAD:
miejscowość: Marzenin
województwo: poznańskie
województwo
(od 1999 r.): wielkopolskie
wyznanie/obrządek: rzymskokatolickie
rodzaj aktu: urodzenia
mikrofilmy: 1818-1865
gmina: Września
miejsce przechowywania: Archiwum Państwowe w Poznaniu
60-967 Poznań, ul. 23 Lutego 41/43, skr.poczt.546
zespół: 3392/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej Marzenin

Akt którego szukam to akt urodzenia Teodory Gołębiewskiej,córki Józefa, urodzonej w Marzeninie w latach 1840-1850.Podaję zakres,ponieważ nie do końca ufam informacjom z ksiąg dotyczących zgonu. Dokładna data przypada na 1845-1846,ale jeśli nie ma wzmianki,prosiłbym o przeszukanie całego dziesięciolecia. W Polsce istnieją trzy miejscowości Marzenin-w łódzkim,wielkopolskim i lubuskim. Podejrzewałem że osoba ta urodziła się w łódzkim,ale nie znalazłem w księgach żadnych Gołębiewskich.
Nie sprawdzam sam,ponieważ mieszkam daleko,a dla jednego aktu nie chcę ściągać mikrofilmów do najbliższego archiwum.Dziękuję za pomoc.
Kuba
ewa_os

Sympatyk

Post autor: ewa_os »

Witam!
Oj,czasami sprowadza się dla jednego aktu! A może się zdarzyć ,że znajdzie się drugi i trzeci...
Zachęcam do sprowadzenia mikrofilmu i sprawdzenia samodzielnie.To nie jest skomplikowane.

pozdrawiam i życzę efektów
Ewa
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Co oczywiście uczynię,jeśli nie znajdzie się nikt życzliwy:)A w zamian mogę przy okazji sprawdzić jakieś akta w Łodzi:)
Lewandowski_Mieczysław

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Lewandowski_Mieczysław »

T: Archiwa w Poznaniu

Prośba o pomoc kolegów korzystających z Archiwum (Państwowego lub Archidiecezjalnego) w Poznaniu.
Znalazłem informację, że członkowie mojej rodziny (Roch Lewandowski i jego żona Joanna Żukowska) wyjechali z Kowala (Kujawy) do Słonina parafia Czempin (Wielkopolska).
Tam urodziły się ich dzieci:
1. Leokadia Lewandowska, urodz. 10.11.1883
2. Piotr Lewandowski urodz,. 02.06.1885
3. Petronela Lewandowska, urodz. 05.02.1888
4. Roch Lewandowski, urodz. 23.08.1892
Prośba dotyczy sprawdzenia czy chociaż jedno dziecka urodziło się w miejscowości Słonin. Jeśli tak przyjadę do Poznania i rozpocznę kwerendę jeśli nie to będę musiał szukać w miejscowości o tej nazwie, ale na Białorusi.
Chociaż sądzę, że bliżej moim pobratymcom było do wielkopolski niż na kresy.
Za pomoc serdecznie dziękuję.
Mieczysław Lewandowski
e-mail:
www.mlewandowski.pl
Awatar użytkownika
TomekD

Sympatyk
Kontakt:

Archiwa w Poznaniu

Post autor: TomekD »

W LB z parafii Czempiń w pobliżu wszystkich 4 podanych dat nie znalazłem żadnego zapisu dotyczącego wymienionych osób.
Ze Słonina są pojedyncze wpisy w ciagu miesiąca, raczej trudno byłoby przeoczyć.
pozdrawiam,
Tomek

Odoliński, Odaliński, Oduliński - jeżeli spotkasz się z tymi nazwiskami gdziekolwiek napisz do mnie koniecznie...
Lewandowski_Mieczysław

Sympatyk
Kontakt:

Archiwa w Poznaniu

Post autor: Lewandowski_Mieczysław »

Serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź. Martwi mnie fakt, że nie znalazł Pan moich krewnych. Tak liczyłem że uda się ich znaleźć. Dane które podałem były pisane po rosyjsku, ale kilkakrotnie wyraźnie można było odczytać nazwę miejscowości Słonin.
Proszę jeszcze o odpowiedź czy korzystał Pan z ksiąg w Poznaniu czy Czempiń a.
Gdzie ich teraz szukać?
Jeszcze raz dziękuję.
Składam serdeczne życzenia Świąteczne i Noworoczne.
Mieczysław Lewandowski.
jerkre

Sympatyk
Ekspert

Archiwa w Poznaniu

Post autor: jerkre »

W parafii Blizanów występują Lewandowscy
np.Stanisław Lewandowski ur 1831r
pozdrawiam serdecznie, Jurek
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Bąkowski, Buczkiewicz, Kręcisz, Pawlicki, Sajkiewicz, Skuta
Awatar użytkownika
TomekD

Sympatyk
Kontakt:

A Państwowe Poznań, Poszukuję pomocy

Post autor: TomekD »

Lewandowski_Mieczysław pisze:Proszę jeszcze o odpowiedź czy korzystał Pan z ksiąg w Poznaniu czy Czempiń a.
Gdzie ich teraz szukać?
Czempiń to bliskie okolice moich poszukiwań.
Podałeś tak dokładne dane że wstyd byłoby nie sprawdzić :-) - akurat miałem okazję będąc w AAP.

Księgi z Czempinia są w AAP gdzie sprawdziłem podane dane na mikrofilmie ksiąg.
Terminy rezerwacji czytników są w AAP dość makabryczne - szczęśliwie akurat Czempiń jest też dostępny w CAAP gdzie jest zdecydowaniej łatwiej, zobacz:
http://aap.poznan.pl/
http://aap.poznan.pl/bazy/ksiegi.php
http://www.wtg-gniazdo.org/forum/viewto ... f=2&t=1839

Pamiętaj że istnieją pruskie akty cywilne dla tych lat - szukaj ich w APP.
http://www.poznan.ap.gov.pl/ :?
pozdrawiam,
Tomek

Odoliński, Odaliński, Oduliński - jeżeli spotkasz się z tymi nazwiskami gdziekolwiek napisz do mnie koniecznie...
pisklakjaw

Sympatyk

AP Poznań - prośba o pomoc

Post autor: pisklakjaw »

Witam,
poszukuję aktu urodzenia Teofila Cytackiego urodzonego w 1877 roku w Brudzyniu. Jeśli ktoś mógłby w jakiś sposób pomóc to proszę o kontakt.
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Witam,uprzejmie ponawiam prośbę o sprawdzenie jednego aktu w Archiwum W Poznaniu.Dane z bazy PRADZIAD:
miejscowość: Marzenin
województwo: poznańskie
województwo
(od 1999 r.): wielkopolskie
wyznanie/obrządek: rzymskokatolickie
zespół: 3392/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej Marzenin

Akt którego szukam to akt urodzenia Teodory Gołębiewskiej,córki Józefa i Marianny, urodzonej w Marzeninie w latach 1840-1850.Podaję zakres,ponieważ nie do końca ufam informacjom z ksiąg dotyczących zgonu. Dokładna data przypada na 1845-1846,ale jeśli nie ma wzmianki,prosiłbym o przeszukanie całego dziesięciolecia.
bartekwlo

Sympatyk

Post autor: bartekwlo »

Witam!

Mam prośbę do osób przeglądających akta stanu cywilnego w Archiwum w Poznaniu. Jeżeli jest ktoś gotów odszukania dla mnie 2 aktów w Aktach stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Tłokinii, to wtajemniczę go w temat.

Bardzo mi zależy, a mieszkam daleko od tego Archiwum.

Z góry dziękuję za pomoc

Bartek
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Proszę o sprawdzenie aktu urodzin mojej prapraprababci Antoniny Trędowskiej ur. w Sobiesękach w parafii Iwanowice w okolicy roku 1849 (1847-1851).Jej rodzice to Łukasz i Franciszka.
Pozdrawiam i w zamian oferuję pomoc w Łodzi
Kuba
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”