Właśnie napisałam list tak jak mi Pan poradził.
Pozdrawiam
Małgorzata
miejscowość Basscrewstaury, Austria
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
m.rottenberg

- Kontakt:
- Aftanas_Jerzy

Witam!andrzejkapron pisze:Pani Małgorzato lepiej trzymać się tego rodzinnie związanego Borszczowa, to duże podolskie miasto do 1918 r. należało do Austro-Węgier.
W Wojwodinie osiedlali się sami chłopi, mimo że Pan Jerzy wciska na siłę wynalezioną miejscowość.
Andrzej
Niech Pani posłucha rady Pana Andrzeja i zajmie się też tym Borszczowem, ale nie rezygnuje z innych tropów, bo takie już są poszukiwania genealogiczne; wielokierunkowe, długotrwałe, pracochłonne, nieraz kosztowne, a pomimo to, często nieefektywne.
Jeszcze inne tropy pojawią się niebawem.
Gdy Pani otrzyma odpowiedź na list do Webmastera, to proszę mnie powiadomić, np na PRIV. Może trzeba będzie coś doradzić, lub napisać w obcym języku.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
m.rottenberg

- Kontakt:
Zdaję sobie sprawę że poszukiwana są mozolne i długotrwałe ale też fascynujące.j_aftanas pisze:Witam!andrzejkapron pisze:Pani Małgorzato lepiej trzymać się tego rodzinnie związanego Borszczowa, to duże podolskie miasto do 1918 r. należało do Austro-Węgier.
W Wojwodinie osiedlali się sami chłopi, mimo że Pan Jerzy wciska na siłę wynalezioną miejscowość.
Andrzej
Niech Pani posłucha rady Pana Andrzeja i zajmie się też tym Borszczowem, ale nie rezygnuje z innych tropów, bo takie już są poszukiwania genealogiczne; wielokierunkowe, długotrwałe, pracochłonne, nieraz kosztowne, a pomimo to, często nieefektywne.
Jeszcze inne tropy pojawią się niebawem.
Gdy Pani otrzyma odpowiedź na list do Webmastera, to proszę mnie powiadomić, np na PRIV. Może trzeba będzie coś doradzić, lub napisać w obcym języku.
Będę badać każdy trop.
pozdrawiam
Małgorzata
- Marciniak_Michał

-
m.rottenberg

- Kontakt:
Przejrzałam ellisisland , i jest mój Stanisław Rottenberg - i tu ma miejsce ostatniego pobytu BorszczówMarciniak_Michał pisze:Może warto by było przejrzeć na ellisisland wyszystkich o nazwisku Rottenberg. Jest ich sporo, ale może któraś z osób podała takie samo lub podobne ostatnie miejsce zmieszkanie jak Stanislaw.
Może również zachowały się listy pasażerów wypływających z Triestu jak np. w Hamburghtt
Pozdrawiam,
Michał
http://img215.imageshack.us/img215/7093/13783093.gif
http://img215.imageshack.us/img215/6272/36312012.gif
chyba faktycznie tamten zapis miejscowości jest zniekształcony
Pozdrawiam
małgorzata