Dylska czy to moze Dadelbaum?

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Magdalena_Dąbrowska »

A może ktos trafił na jej córkę (Marii) Zofię Korcyl z domu Ciepielowską)?
Awatar użytkownika
Marciniak_Michał

Członek PTG

Post autor: Marciniak_Michał »

Osoby o nazwisku Dattelbaum wyznania mojżeszowego mieszkały w Krakowie w 19 w. Jeżeli rodzina Dattelbaum była pochodzenia żydowskiego, to należałoby znaleść żydowski odpowiednik imienia Filip.

Zazwyczaj żydzi w Galicji byli rejestrowani w metrykach pod żydowskim imionami, a póżniej pojawiają sie w innych dokumentach urzędowych czy w książkach adresowych z polskobrzmiącym imieniem. Co wcale nie pomoga w poszukiwaniach.

Pozdrawiam,

Michał
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Znalazlam teraz, podaje teraz bo potem zapomne:

Księga pamiątkowa i adresowa wygnańców wojennych z Galicyi i Bukowiny 1914-1915 - Korcyl Zofia, żona prof. gimn,
1913 - Korcyl Ignacy, prof. gimn. Lwow Długosza 27
1910 - Korcyl Ignacy, prof. gimn, Krakow pl. Groble 14

Elzbieta
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

W USC w Jaśle są dobrze zachowane księgi wyznania mojżeszowego.Można się do nich zwrócić
tel.013 4486357.Może w nich jest to nazwisko.
Pozdrawiam
Mieczysław
MMaziarski
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

Pani Elżbieto

Serdecznie dziękuje. Zgadza sie tych Korcylów mi chodziło. Imię co prawda zapamiętane przez BAbcie inne ale reszta sie zgadza.

Serdecznie dziękuję raz jeszcze
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

Szukam dalej teraz usiłuje wydobyc metryki urodzenia/zgonu a to potrwa
ale moze ktos na coś trafił?
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

Dzwoniłam do Jasła- odesłali mnie do Skałyszyna. Próbujemy dalej.
Moze ktos trafi na Filipa Dadelbaum
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

Wiem coś nowego. Potwierdza sie że Maria była córka Filipa Dattelbauma (rodzina Krakowska) i Rozy Szostak a na stronie http://www.ics.uci.edu/~dan/genealogy/K ... lbaum.html znalazłam informacje o ślubie Filipa i Rozy.
Mam pytanie w zwiazku z tym. Gdzie wystepowac po akta ślubu urodzenia itp jesli była to rodzina żydowska? Jak i gdzie szukac dalej?
Problem mam też dalej z Ludwikiem Ciepielowskim- jakby spadl z nieba i od razu porwał Marię. Próbuje ustalić gdzie brali slub, bo jakis gdzies wziąć musieli- chyba.
jusyd
Nowicjusz

Post autor: jusyd »

Dattelbaumowie mieszkali także w Wiskitkach w I połowie XIX wieku. Jednak Ci byli katolikami lub ewangelikami. Ich pobyt związany był prawdopodobnie z rozwojem sukiennictwa (pobliski Żyrardów)
Pozdrawiam Justyna
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

Dziekuje za podpowiedź, byc może tam będe szukac kolejnych pokoleń póki co "moi" Dattelbaumowie są małopolscy
Avanim

Sympatyk

Post autor: Avanim »

Witam.

Według JRI (Jewish Records Indexing - Poland) niestety nie zachowały się ani akt ślubu Filipa/Pinkusa Eliasza Dattelbauma i Róży/Rajzli Szostak, ani ich akty urodzenia, ani akt urodzenia ich córki Marii (czyli zapewne Mirli lub Miriam), ani akt zgonu Filipa Dattelbauma, ani akt zgonu jego małżonki. Jest to niestety częsta sytuacja przy żydowskich aktach stanu cywilnego.

Zachowały się natomiast akty urodzenia (Wolff, Markus) i małżeństwa (Rywka, Ludwika) niektórych spośród ich dzieci, a jak wiadomo w takich aktach w owych latach zawarte było bardzo dużo wiadomości o rodzicach.

Udało mi się też znaleźć informację o pochówku Pinchasa Elji Dattelbauma na cmentarzu żydowskim w Krakowie (Nowym). Jeśli grób jest z roku 1869, to będzie właśnie Pinkus Eliasz, czyli Filip Dattelbaum. Z tym, że informacja pochodzi z rejestru pochówków, a nie listy dziś istniejących grobów, więc samego nagrobka może już od dawna nie być. W każdym razie pochowano go w trzecim grobie (od prawej) w dziesiątym rzędzie dziewiątego sektora.

Pozdrawiam,
Witold Wrzosiński
avanim.pl
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”