Poszukiwanie daty zakupu ziemi po akcie sprzedaży w KW

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sochers

Sympatyk
Adept

Post autor: Sochers »

Odgrzebując temat ponownie - w AP Płock w księgach notariusza Gurbskiego (najpopularniejszego wówczas na tym terenie) aktów brak. Niemniej zwróciłem się do AP Płock o przeszukanie ksiąg pozostałych notariuszy - znając daty dzienne nie powinno być tragedii.

A co najlepsze - z sądu w Sierpcu dostałem kserokopie zapisów z księgi majątku Krzetkowo, w którym jest opisane ile i za ile moi przodkowie tę ziemię kupili :)

Wymagało to co prawda udokumentowania pokrewieństwa oraz wykazania interesu prawnego, ale najważniejsze - że jest! Niesamowicie dostać taki dokument sprzed prawie 100 lat.
Pozdrawiam,
Marcin
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Gratulacje!
Ja też właśnie piszę maila z wielkimi podziękowaniami do USC.
Niech wiedzą, ile radości mogą sprawić :)
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Sochers

Sympatyk
Adept

Tak sobie patrzę w te zapisy o kupnie ziemi, i zastanawia mnie, jak duży był to wydatek biorąc pod uwagę ówczesne realia? Ziemi została kupiona za sumę 1295+1480 rubli. Czy to była suma którą mogli wysupłać/odłożyć chłopi/robotnicy w latach 1908-1912?

Obrazek
Obrazek

Rozpoznaje ktoś słowo stojące przed liczbą sążni?
Muszę więcej poczytać o ówczesnych stosunkach enkonomicznych, jakby ktoś mógł podrzucić, to chętnie przyjmę :)
Pozdrawiam,
Marcin
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Post autor: Barbara_Lendzion »

dziesięciny
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
bezet

Członek PTG
Adept

Post autor: bezet »

Przed liczbą sążni jest słowo, "przestrzeni", odnoszące się do złożonego planu do 4 Dziesięciny, określającego jej położenie i rozległość. Na podstawie tego planu dokonano porozumienia co do transakcji sprzedaży przedmiotowej działki gruntu.
Pozdrawiam
Z.Borowy

Sochers pisze:Tak sobie patrzę w te zapisy o kupnie ziemi, i zastanawia mnie, jak duży był to wydatek biorąc pod uwagę ówczesne realia? Ziemi została kupiona za sumę 1295+1480 rubli. Czy to była suma którą mogli wysupłać/odłożyć chłopi/robotnicy w latach 1908-1912?

Obrazek
Obrazek

Rozpoznaje ktoś słowo stojące przed liczbą sążni?
Muszę więcej poczytać o ówczesnych stosunkach enkonomicznych, jakby ktoś mógł podrzucić, to chętnie przyjmę :)
Sochers

Sympatyk
Adept

Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”