Marcinie,
Ja także miałabym ogromną prośbę. Prosiłabym o znalezienie w księgach USC ze Mszczonowa, nr. zespołu 188/0:
1. Akt małżeństwa Józefa Żebrowskiego i Anastazji Wunderlich. To są lata 1890-1895;
oraz
2. Aktu małżeństwa Andrzeja Świeckiego i Apolonii Wrocławskiej. Są to lata 1902-1906;
Proszę zanotuj numer aktu i rok, to będzie mi łatwiej zamówic w archiwum skany.
Ponawiam,
prosba,prosze o wyszukanie w AP w Grodzisku Maz.
Franciszek Wozniak ur. 1877 lub 1879,Rodzice:Jakub Wozniak,Franciszka lub Zofia z domu Komorek
Goszczyn USC lata 1877-1906-urodzenia
Podalam wiecej osob do wyszukania j.w., ale najbardziej zalezy mi na wyszukaniu w Archiwum:Franciszek Wozniak
Pozdrawiam,
JG
Oj, nie za bardzo rozumiem. Przepraszam. Zawsze czytam wszystkie wątki i pomagam, gdy mogę. To nie moja wina, że tak mało wiem i mogę.
Pozdrowienia.
Jola Kozak
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Ważne, żeby "APW" zrozumiał:)
Raz na jakiś czas ktoś z APW z oddziału Grodzisk prosi o pomoc przy tłumaczeniach (przynjamniej taki się zdaje) -występuje pod nickiem APW (http://www.genealodzy.pl/UserInfo-APW.phtml ). Ja gdybym miał prosić o pomoc nie miałbym oporów:)
Pozdrawiam serdecznie, przepraszam za niezrozumiała formę
Szukam aktu małżeństwa pomiędzy Wacławem Ludwikiem Michałem Podczaskim, ur. około 1864 - synem Antoniego i Wiktorii Rakowskiej, a Heleną Celiną Chrzanowską - córką Ignacego i Pauliny Pakielewicz. Małżeństwo mogło być zawarte między rokiem 1900, a 1902 w Brzezinach Łódzkich. Potrzebowałabym całego tekstu tego aktu, bo nie potrafię w ogóle namierzyć mojego pradziadka i myślę, że każdy szczegół się liczy.
Odpisano mi w Grodzisku, że oni w ogóle nie przeprowadzają kwerend dla hobby. Mieszkam daleko. Gdyby trzeba było ponieść jakieś koszty, odnośnie sporządzenia ksero, czy skanu aktu- chętnie zapłacę. Z góry dziękuję. Pozdrawiam Pana. Jola Kozak
PS. A tu dane z bazy Pradziad:
1. alegata - akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickiej w Brzezinach
1900-1906 zespół 1015/0;
2. małżeństwa j.w. też zespół 1015/0
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Panie Włodzimierzu.
Ja się naprawdę bardzo staram, ale mimo znajomości języka rosyjskiego w stopniu pozwalającym na swobodną rozmowę potoczną, nie potrafię odczytać na razie żadnego aktu spisanego w tym języku. Każdą taką prośbę nagrywam sobie na pulpit i staram się, staram, ale na razie nic z tego nie wychodzi. Myślałam, że będzie łatwiej. Ale sądzę, że w którymś momencie opatrzę się i zaskoczę. Śledzę je na bieżąco.Pozdrawiam Pana. Jola Kozak
Pozdrowienia. Jola Kozak
Już to opisywałem wiele razy ale nie zaszkodzi ponownie.
Z AP Grodzisk jestem w kontakcie od ponad roku. Wygląda to tak że wysyłam im mejla z zamówieniem skanów skorowidzów z danego roku i z danej parafii, robię przelew na ich konto (liczą sobie 2zł za strone) i dostaje emailem albo na płycie pocztą zeskanowane dane skorowidze. Odszukuję dany akt i znów mejlem zamawiam skan tego aktu i przelewam kolejne 2zł. Kosztuje mnie to wszystko mniej niż bilet autobusowy do AP i z powrotem (w granicach Grodziska oczywiście) i mam poszukiwany akt u siebie. Przy okazji indeksuję otrzymane skorowidze na czym korzysta geneteka i my wszyscy. I wszystko nie wychodząc z domu..
GORĄCO polecam tą formę poszukiwań.
<Szanowna Pani, akta parafii rzymskokatolickiej w Brzezinach możemy udostępnić bezpłatnie w naszej Pracowni Naukowej, otwartej oprócz śród, w poniedziałki, wtorki, czwartki i piątki, w godzinach 9-15. Ostatnie zamówienie na akta w danym dniu przyjmowane jest o godzinie 13.45. Zespół archiwalny nr 73/1015/0 obejmuje akta urodzeń, małżeństw i zgonów z lat 1891-1908.>
<Witam. A jeśli ktoś mieszka daleko i nie może przyjechać>
<Szanowna Pani, list elektroniczny otrzymałem z adnotacją mojego kierownika "Zaprosić do Pracowni Naukowej". W swojej korespondencji nie podała Pani adresu zamieszkania z kodem pocztowym.
Świadczenie usług przez Archiwum, polegających m.in. na poszukiwaniach dokumentów do badań genealogicznych, nie należy do obowiązkowych zadań archiwów. Pani kwerenda ma cel nieurzędowy (pismo Naczelnej Dyrekcji Archiwów Państwowych z dnia 09.10.2007 r. znak WOU-80-4/07). Wynika z Pani własnych zainteresowań (rodzaj hobby). Ze względu na czasochłonność i priorytetowe traktowanie kwerend urzędowych, licznych w ostatnim czasie, kwerenda nie jest możliwa, także za odpłatnością. Z poważaniem .......
P.S. W internecie można znaleźć oferty firm prowadzących takie poszukiwania, jeśli nie może Pani osobiście przyjechać do Grodziska, lub poprosić kogoś z rodziny czy znajomych. Pełnomocnictwo nie jest potrzebne ("Wymaganie pełnomocnictw do badania materiałów archiwalnych, które utraciły bieżąca aktualność, jest zbyteczne także w przypadku zawodowych poszukiwaczy m.in. osób odpłatnie zajmujących się genealogią, mimo że z natury działają oni na rzecz osób trzecich").>
Pozdrowienia. Jola Kozak