Dziękuje wszystkim za podpowiedzi. Moje pytania wiążą się z tym że miałem prawdopodobnie bardzo mobilnych przodków. Szukam śladu Marcina Mierzejewskiego, jego dzieci oraz małżonki Anny z Choromańskich.
Pierwszy ślad jaki natrafiłem to był akt małżeństwa z 1874 roku Władysława Mierzejewskiego syna Marcina i Anny zd. Choromańska o którym pisałem w innym wątku forum. Napisano tam że był dziedzicem częściowym w Kamionowie parafii Kleczkowo urodzony jednak w Repkach parafii Troszyn. Z innych dokumentów wynika że Marcin i Anna mieli jeszcze inne dzieci urodzone w Repkach ale akt zgonu dziecka już spisano w Suchcicach parafii Goworowo. Ich status zapisywano różnie jako dziedziców częściowych części szlacheckiej Suchcic aż po wyrobników. Zastanawia mnie w związku z tym czy tak zubożeli czy to zbieg imion, nazwiska, miejsc i okresu?
Anna Mierzejewska z domu Choromanska żyła jeszcze w 1874 gdyż dała zgodę na ślub Władysława.
Szukam aktu zgonu Anny Mierzejewskiej z domu Choromańskiej która w 1874 roku miała ok 48 lat - mogła umrzeć w Suchcicach, Kamionowie, w Repkach albo sam już nie wiem gdzie. Niestety nie udało mi się do tej pory trafić na jakikolwiek dokument dot. Anny Mierzejewskiej zd Choromańskiej, Marcina Mierzejewskiego lub innych dzieci niż Władysław, Jan, Roman.(Ci ostatni dwaj są zapisani w Suchcicach)
Będę wdzięczny za wszelką pomoc
Zasięg terytorialny poszczególnych parafii w XIX wieku
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Mierzejewski

- Kontakt:
Ostatnio zmieniony śr 21 lip 2010, 17:16 przez Mierzejewski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Nowik_Andrzej

- Mierzejewski

- Kontakt:
DziękujęNowik_Andrzej pisze:Z tego terenu nadal pozostało wiele akt, w których te informacje mogą się znajdować. Po pełnej kwerendzie w aktach metrykalnych proponuję akta hipoteczne i notarialne.
Andrzej Nowik
W Pułtusku jak do tej pory nic nie znalazłem. Gdzie można znaleźć akta z XIX wieku hipoteczne i notarialne w odniesieniu do miejscowości: Kamionowo, Repki, Suchcice ?
Zbyszek