Czymże była [jest?] barycza?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

no niekoniecznie, trzeci (tj drugi:) wymiar może być "na plusie" (wysokość od gruntu) albo na minusie - głębokość
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
bezet

Członek PTG
Adept

Post autor: bezet »

Ławę lub stół też określa się trzema wymiarami.Wychodzi na jakiś rodzaj płotu..Może przy tym płocie
wiązano konie,gdy wierni byli na nabożeństwie?.Specjalny płot do wywieszania płótna lub skór?
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

bezet pisze:Ławę lub stół też określa się trzema wymiarami.Wychodzi na jakiś rodzaj płotu..Może przy tym płocie
wiązano konie,gdy wierni byli na nabożeństwie?.Specjalny płot do wywieszania płótna lub skór?
Witajcie!
Jak już mnożyć nasze domysły, to pójdę śladem wytyczonym przez Bezet-a i coś dorzucę:
1. Belka do zawieszania orczyków z zaprzęgiem konnym zastępująca na postoju dyszel wozu (Orczyk=Barczyk), albo mocowania zaprzęgu zamiast orczyka (barczyka),
2. Zagroda dla owiec od Baruch=Baran,
3. Zapożyczenie ze st. rosyjskiego БАХЧА = ogród (pole) przystosowane do uprawy roślin dyniowatych, grochów, ogórków, winorośli, chmielu (też nazywana: садик, баштан). Takie pola miały stałe ogrodzenie i konstrukcje drewniane ustawiane w zależności od rodzaju uprawy. Ziemia wymagała stałej troski ogrodnika.
(Wszystkie podane wyżej terminy źródłowe pochodzą z publikacji).
Fajna przygoda językowa.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Waldemar_Stankiewicz

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time
Kontakt:

Post autor: Waldemar_Stankiewicz »

Na mszę niedzielną lub inne uroczystości do cerkwi lub kościoła zjeżdzali ludziska nawet po kilkanaście wiorst. To jedyna w swoim rodzaju okazja i do modlitwy i do odnowienia starych znajomości, wymiany plotek mniej lub bardziej świeżych a też i okazja do swatania i co tam jeszcze. Zdrożone konie wiązano do baryczy, zadawano siano lub obrok, okrywano derką i tak oczekiwały na powrót gospodarzy.

Pozdrawiam,

Waldemar
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Post autor: Virg@ »

No, to po wyjaśnieniu Waldemara, chyba jesteśmy „w domu” :D.
A swoją drogą, chociaż wiosną tego roku zwiedziłam wiele cerkwi (głównie łemkowskich) i nawet popełniłam na temat trzech z nich fotoreportaż, nie spotkałam się z owymi baryczami. Gdyby Tomek nie rozpoczął tej interesującej dyskusji, nie miałabym bladego pojęcia o ich istnieniu. Miło się dyskutowało, dziękuję serdecznie.

Łączę pozdrowienia –
Virg@
Wladyslaw_Moskal

Sympatyk

Post autor: Wladyslaw_Moskal »

Przez link do fotoreportazu, odkrylem kim jest ... Virg@,
ktora..."oddaje się swoim pasjom, z których bodaj największą jest genealogia".
Ale fotografie tez sa bardzo dobre !
Pozdrawiam,
Wladyslaw
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk

Post autor: Virg@ »

Władyslaw Moskal pisze:[…] odkrylem kim jest ... Virg@ […]
Dziękuję, Władysławie, za miłe słowa.
Chociaż nie jestem skłonna do zawierania szybko znajomości, to wcale nie skrywam, tak nader skrzętnie, swojej tożsamości (zob. odsyłacz do strony WWW pod każdym postem).
Twoja pochwała moich fotografii, Władysławie, sprawiła mi wielką przyjemność. Publicznie wyznałam kiedyś Kim (lub czym) chciałabym być, gdybym nie była tym, kim jestem?, że chciałabym być również, między innymi, fotografikiem.

Ten wątek dotyczy jednak tajemniczej „baryczy:D. Przepraszam serdecznie Autora za ten wtręt Obrazek.

Łączę serdeczne pozdrowienia –
Lidia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”