Chwilowo mam i jakujawa_cezary pisze:Witam,
Potwierdzam, książka dostępna w Czytelni Regionalnej, przed chwilą ją wypożyczyłem
Pozdrawiam
"Po obiedzie, mimo próśb, musiałam jechać do Ciemniewka. [...] Byli Poczascy z Gąsocina, Jaroszewscy, Rapacki i Żarnowski".[1]katalana pisze:Witam.
Ja również poszukuję publikacji "Pamiętniki o miłości, o wojnie, o ziemi ciechanowskiej", a dokładniej: fragmentów o Antonim Jaroszewskim, Zofii Jaroszewskiej de domo Stypułkowskiej i wszystkiego, co dotyczy Jaroszewskich.
Jeżeli ktoś może mnie poratować, to będę wdzięczna, bo słabo u mnie teraz z mobilnością.
Pozdrawiam
Karolina
"Pan A. Jaroszewski (Antoni Jaroszewski) służył pani Sędzinie za nadwornego błazna."[2]
"Ktoś polecił dom przy ulicy Orylskiej, w którym mieszlali państwo Jaroszowie. Obydwoje byli nauczycielami. On w tym czasie uzupełniał wykształcenie w Centralnym Instytucie Wychowania Fizycznego w Warszawie. Pani Zofia Jaroszowa uczyła w szkole powszechnej w nowo wybudowanym budynku przy tej samej ulicy, gdzie zamieszkaliśmy".[3]
Och... dopiero zaczynam czytać książkę. Niestety brak jest takiego odrębnego wykazu... chyba, że uda mi się w treści coś wyhaczyć.Gandalf_de_Grey pisze:Salvete,
Poniewaz tez nie mam dostepu do ksiazki, czy moglbym tylko sie dowiedziec, czy w tych pamietnikach jest cos wspomnianie o mogilach wojennych z czasow powstan czy wojen swiatowych na terenie Ziemi Ciechanowskiej?
Pozdrawiam,
Rafael
Pozdrawiam serdecznie
Ola