Fabrycy - zaginiony wojskowy z Kongresówki - jak szukać?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

to bym jeszcze nie ogłaszał "jest" "potwierdzone" :)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Ł.A.Rynkowski

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Ł.A.Rynkowski »

Szczera prawda. Nie powinienem używać słowa "potwierdzone".
Jak dostanę dokumenty (lub wskazówki) i je przetworzę to pozwolę sobie odświeżyć temat!

Łukasz A. Rynkowski
gienia

Sympatyk

Re: Fabrycy - zaginiony wojskowy z Kongresówki - jak szukać?

Post autor: gienia »

Kasia_Marchlińska pisze:Mam w drzewie nazwisko Fabrycy: Czeladź 1806 małżeństwo Wojciech Czerny - Helena Fabrycy.
Nazwisko to występuje w indeksach ze Czeladzi i okolic.

Kaśka
Witam Cię,
w Wieliczce nr 91, dnia 5 marca 1821 rodzi się Ferdynand Józef Czerny syn Wojciecha Czerny i Heleny Fabrici,
a 8 grudnia 1822, Wieliczka nr 100 /miasto/ rodzi się Karol Adam Czerny, rodzice jak wyżej.

Gienia
Kasia_Marchlińska

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Kasia_Marchlińska »

Dziękuję Gieniu,
Wspaniałe wiadomości. Czy Akta z Wieliczki są gdzieś dostępne online? Mam z innych metryk informację, że Helena Fabrycy zmarła w Wieliczce.
Kaśka
Kasia Marchlińska
Poszukuję informacji o nazwiskach: Papi, Geysmer, Kimens, Perks, Szwarcenburg-Czerny, Sosnowski, Czerny, Moszczyński-Pętkowski, Rychtarski, de Rozprza Faygel, Lippoman, Sonne, Gotti, Gałęzowski.
gienia

Sympatyk

Post autor: gienia »

Witam cię Kasiu,
akta są tylko w archiwum diecezjalnym a indeksy są na stronie windaki.pl/metryki
Dobre i to, bo zawsze łatwiej szukać w księgach metrykalnych.
Myślę, że w październiku ukażą się indeksy urodzeń MIASTO Wieliczka od 1819 do 1838 rok;

Gienia
Ł.A.Rynkowski

Członek PTG
Nowicjusz

Sroczyński_Włodzimierz pisze:to bym jeszcze nie ogłaszał "jest" "potwierdzone" :)
Pozwalam sobie wrócić do tematu po latach aby sprostować.
Oczywiście Pan Włodek miał rację.
Nic nie jest potwierdzone. Informacja opublikowane w bazie P. Minakowskiego jest nieprawdziwa.
Mikołaj Fabrycy mający około 30 lat w roku 1862 nie mógł być synem Leopolda Fabrycego (syna Jana Stanisława), gdyż ów Leopold Fabrycy urodził się 14 XI 1833 roku, podług jego metryki chrztu. (Leopold zmarł 8 V 1913 w Czarnowodach).

Udało mi się też skontaktować ze źródłem tej informacji i potwierdzić, że... źródłem tej informacji ta osoba wcale nie było. Więc mamy jakieś nieporozumienie.

A sprawa pochodzenia Mikołaja Fabrycego wyjaśniona nadal nie jest.

Pozdrawiam,

Łukasz Rynkowski
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Tak bywa, lata mijają i kawa od mieszania słodsza nie jest. Tj bez nowych źródeł, tylko reinterpretacją czasem nic się nie wskóra.
W bok, ale trochę analogicznie. Od wielu lat "krąży" temat, obecnie odświeżony nowym nawiązaniem do historii. Losy Józefa Siły-Nowickiego. Co się z nim stało? Międzywojnie, a może i świeższe. Postać słynna już w latach 20 i budząca emocje. I chyba - nadal nic pewnego...
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Ł.A.Rynkowski

Członek PTG
Nowicjusz

Akurat tutaj dodałem do wątku informację z uzyskanych całkowicie nowych źródeł. Nowych w sensie nie publikowanych w Internecie.

To znaczy informację uzyskaną już kilka lat temu, jednak zapomniałem ją opublikować w tym wątku.
Chciałem to opublikować aby inni badacze nie byli zmyleni całością wątku oraz profilem z błędami na Wielcy.pl.

Pozdrawiam
Łukasz
Richard1

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Richard1 »

Kasia_Marchlińska pisze:Dziękuję Gieniu,
Wspaniałe wiadomości. Czy Akta z Wieliczki są gdzieś dostępne online? Mam z innych metryk informację, że Helena Fabrycy zmarła w Wieliczce.
Kaśka
Może tutaj ?

https://caak.upjp2.edu.pl/j/6260366be4f ... 4acb/s/0/f
Ryszard Drąg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”