Archiwum Państwowe w Toruniu

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

barbarag.

Sympatyk
Ekspert

Post autor: barbarag. »

Przepraszam, za niekompletne dane, ale mam je z drugiej ręki. Chodzi o Archiwum Państwowe w Toruniu.
Jeszcze raz dziękuję
Basia
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Witam serdecznie!

Byłbym wdzięczny za pomoc w ustaleniu, czy w zasobach AP Toruń znajdują się ASC z miasta Golub (chodzi mi o okres 1830-1850), PRADZIAD podaje, że nie zawiera - ale niestety system ten okazał się w moich poszukiwaniach wielokrotnie dziurawy, niepełny i nieaktualizowany. Napisałem w tej sprawie do AP, ale jak na razie (mija tydzień), z ich strony cisza...

Jeżeli dokumenty, których poszukuję znajdują się w AP Toruń, to byłbym wdzięczny za sprawdzenie, czy jest tam akt o którym piszę w tym wątku:

http://www.genealodzy.pl/modules.php?op ... 8866#48866

Pozdrawiam :)
B. Czyżewski
Awatar użytkownika
AniaG

Sympatyk

Post autor: AniaG »

Witajcie Barbaro i Bartłomieju!
Archiwum Diecezjalne mam bliżej i dziś poszłam tam czegoś poszukać.
Znalazłam dla Bartłomieja w Golubiu 3xpradziadka. Księga pisana jest po łacinie, drobnym nieczytelnym pismem. Najwyraźniej było napisane imię ochrzczonego dziecka i szukając Aleksandra znalazłam jego rodziców. Piszę to wszystko, żebyś wiedział, co Cię czeka, jak będziesz chciał szukać w tej księdze całej rodziny. Na naszym terenie indeksów w księgach prawie nie ma. Najczęściej trzeba szukać czytając kolejno wszystkie zapisy.
W tej księdze jest trochę spisów po 1820 roku.
Do rzeczy:
Parafia Golub sygnatura AA 002, chrzty 1820 - 1850, stara sygn. 334
poz.135/1840 r.

Aleksander ur.10.11.1840 r. Galczewo nr 6
syn Leona Sarneckiego i Agaty Grabowskiej
mieszkańcy wsi Galczewo
chrzest 13.12.1840 r.
rodzice chrzestni: Antoni Kopczyński i Katarzyna Borzewska
Nic więcej nie było.
Do AP też pójdę, ale trochę cierpliwości. To jest za Wisłą, a wody przybiera, więc trzeba się spieszyć

:wink:

Anna Gabor
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Aniu,

Bardzo, bardzo i jeszcze raz bardzo dziękuję :) Już sądziłem, że nikt nie pomoże - a tu taka niespodzianka! :) Szkoda tylko, że nie było wieku rodziców i zawodu ojca - ale mimo wszystko, informacje przez Ciebie podane są niezwykle cenne dla mnie. :)

Póki co raczej nie zanosi się na głębsze poszukiwania w tej księdze całej rodziny - trochę daleko mam do Torunia (dlatego byłbym bardzo wdzięczny za sprawdzenie w AP czy mają jakieś księgi z tej parafii - mógłbym sobie wtedy mikrofilmy do Łodzi sprowadzić). Jeżeli nie będzie ksiąg USC, to będę musiał się albo zdać na pomocne dusze, które przy okazji swoich poszukiwań przejrzeliby tę księgę w AD i spisali "kilka" rzeczy albo samemu wybrać się na Pomorze i pogrzebać... :(

Jeszcze raz serdecznie dziękuję! :) Jeśli byłaby jakaś potrzeba w poszukiwaniach w AP Łódź, proszę śmiało pisać - z chęcią pomogę! :)
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
Awatar użytkownika
AniaG

Sympatyk

Witaj!
Do AP pójdę, ale z góry Cię uprzedzę, że u nas nie ma mikrofilmów. Są ślady, że kiedyś były, bo są w księgach jakieś karteczki świadczące o ich inwentaryzacji, ale ich nie ma. Tematu nie będę rozwijać :( . Też mi przykro.
Pozdrawiam
Ania
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Aniu,

W takim razie nie pozostaje mi tylko jeszcze raz podziękować za odszukanie aktu urodzenia mego 3*pra dziadka :)

Hmm... Szkoda, że AP nie posiada mikrofilmów - ułatwiłoby mi to znacznie poszukiwania. W tej sytuacji w wakacje czekać mnie będzie odwiedzenie jakże urokliwego Torunia :)
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Manikowski_Kacper

Sympatyk

Post autor: Manikowski_Kacper »

Witam,
Chciałbym prosić o sprawdzenie akt metrykalnych z parafii Mroczno i może parafii Boleszyn gmina Grodziczno, powiat nowomiejski. Interesują mnie szczególnie informacje na temat Leonarda Manikowskiego urodzonego 1904r. we wsi Kowaliki i jego rodziny. Może w księdze chrztów będą adnotecje o ślubie z Władysławą Rozmanowską? (gdzie i kiedy?) Dokładnie nie wiem do której wtedy parafii należała ta wioska. Z aktu zgonu posiadam tylko nazwiska rodziców Leonarda: Jan Manikowski, Marianna (Maria) Krelas(?). Sam mieszkam w Nowej Rudzie, bo losy rodziny sprowadziły ją na drugi kraniec Polski i do Torunia mam daleko.
Z góry bardzo dziękuję za nawet najmniejsze informacje.
Pozdrawiam,
Kacper Manikowski
Awatar użytkownika
AniaG

Sympatyk

Witajcie Barbaro i Bartłomieju!

Byłam dzisiaj w AP. Jeżeli chodzi o Golub, to niestety wszystkie ASC zaczynają się od roku 1874. Na wszelki wypadek oglądałam sąsiednie parafie Dulsk i Golub Zamek. Nic nie znalazłam. Wobec tego masz te lata tylko w AD w księgach, o których pisałam.

Barbaro, podaj mi na pv. e-maila to przyślę Ci skany z dwóch kserokopii pozycji, o których pisałaś.

Pozdrawiam
Ania Gabor
Nejman_Andrzej

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Nejman_Andrzej »

Witaj Aniu,

pisałem do Ciebie prywatną wiadomość na temat pewnego nazwiska i akt dotyczących tych osób - była to mała prośba związana z Archiwum Państwowym w Toruniu. Czy otrzymałaś tą wiadomość?

Pozdrawiam

Andrzej
Awatar użytkownika
AniaG

Sympatyk

Barbaro napisz jeszcze raz adres mailowy, bo wraca poczta.
Ania
Antosiewicz_Anna

Sympatyk

Post autor: Antosiewicz_Anna »

Witam poszukuje informacji o rodzinie Sieniawskich lub Kozakiewiczów zamieszkałych w Chełmnie nad Wisłą, oraz o rodzinie Wilmowskich. Franciszka Kozakiewiczówna miała się wywodzić z zamożnej rodziny ( któryś z Kozakiewiczów był wlaścicielem berlinki ( barki) na Wiśle), jej brat miał kamienicę (-e?) na ul. Grudziądzkiej.
Sieniawscy mieszkali na tzw. Rybakach, dzielnicy Chełmna, na której dziś stoją "nowe" bloki.
Tamtego domu już nie ma. Ale właściwą parafią, kościołem, w którym mogli zawrzeć związek małżeński, będzie z pewnością chełmińska fara - Kościół Wniebowzięcia Najświętszej Maryi.Interesuje mnie także rodzina ławickich z tamtego rejonu. Dziękuje
Manikowski_Kacper

Sympatyk

Post autor: Manikowski_Kacper »

Chciałbym jeszcze prosić o sprawdzenie akt gruntowych sądu w Nowym Mieście Lubawskim dla:
-wieś Kurzętnik wiem, że od około 1929 zamieszkał tam Leonard Manikowski ze swą rodziną, prawdopodobnie dostał ziemię dopiero po II wojnie światowej;
-wieś Kowaliki - tam urodził się Leonard w 1904r., jego ojciec Jan musiał mieć jakieś gospodarstwo,
-wieś Krzemieniewo - tutaj urodził się Józef Rozmanowski syn Józefa w 1886r.
-wieś Kuligi - tutaj prawdopodobnie przeprowadził się Józef, ponieważ tu w 1910r. urodziła mu się córka Władysława.
(chodzi mi głównie o stan posiadania ziemi, chałup i inne informacje dotyczące tych ludzi).
Z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Kacper
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

...
Ostatnio zmieniony śr 12 paź 2011, 23:55 przez Czyżewski_Bartłomiej, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

jad47

Sympatyk

Post autor: jad47 »

Przykro mi chodze do ad ale nie wolno robic zdjec zmienil sie regulamin Jdwiga
Awatar użytkownika
jurek.solecki

Sympatyk

AP Toruń- proszę o pomoc

Post autor: jurek.solecki »

T: TORUŃ Archiwum
Witam.Archiwum Państwowe Toruniu.
Z sądu w Wąbrzeznie dostałem informację , ze ksiega wieczysta na nazwisko Solecka Anastazja jest zamknieta i znajduje się w AP Toruń pod adresem:
Sygnatura archiwalma 10417/Rywałd Szlachecki Tom III karta 73.
CZy może ktoś podjąć się spisania zawartych tam wszystkich danych z tej księgi dotyczące Soleckiej Anastazj
Pozdrawiam Jerzy Solecki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”