Berger - Dobrzyń nad Wisłą - szukam pomocy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Sroczyński_Włodzimierz

1825 nie 1830
i to wybór decyzja AP, że łączy ASC gmin Z ASC parafii. Jakby ASC gmin do 1825 włączyli do ewangelików albo mojżeszowych byłby krzyk:) a to takie same podstawy by miało jak zrobienie zespołu parafia 1808-1916
i to wybór decyzja AP, że łączy ASC gmin Z ASC parafii. Jakby ASC gmin do 1825 włączyli do ewangelików albo mojżeszowych byłby krzyk:) a to takie same podstawy by miało jak zrobienie zespołu parafia 1808-1916
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
cyganmokotow

Dobrze spróbuje jeszcze tak poszukać.na razie przeglądał em sąsiednie lata czyli zakres 1810 do 1812 oraz 1819 do 1822 i nic.poszukam dzisiaj jak Państwo sugerują...
Zrobiłem tak jak polecaliście przejrzałem wszystkie ksi,egi dosteone na GW i ZERO śladu po moich poszukiwanych .....Poddaje się
Pozdrawia Michał
Zrobiłem tak jak polecaliście przejrzałem wszystkie ksi,egi dosteone na GW i ZERO śladu po moich poszukiwanych .....Poddaje się
Pozdrawia Michał
- Barbara_Lendzion

No nie poddawaj się.Wejdź w metryki ,kliknij na kujawsko-pomorskie,potem na powiat lipnowski ,i na końcu wybierz Dobrzyń n/Wisłą ewangelickie.Są akta od 1838 roku Urodzeń, małżeństw i zgonów. Bardzo przystępne , na końcu roku jest indeks. Zajrzałam tam są miejscowości Krupa i ta druga i nie potrzeba szukać w Płocku. Warto te ż przejrzeć wcześniejsze niż 1838 ewangelików w Lipnie.Ale zacznij od lat późniejszych i cofaj się do 1838 roku.Jeśli coś szukasz to musisz mieć jakieś pewne dane .Życzę pozytywnych efektów.I szukaj systematycznie.Nie wiem czym dysponujesz,co już znalazłeś bo się nie pochwaliłeś i dlatego nie mogę Ci pomóc bardziej.A szukanie w ciemno to nie ma sensu.
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
-
cyganmokotow

Dziękuje za otuche.
Jeśli chodzi o to co mam już piszę
Najstarsze akta których nie posiadam właśnie bo nie mogę znaleźć to akt małżeństwa Jana Berger z 1821 roku z Wiktorią Majewska to są moi bezpośredni 5razy pradziadkowie oraz akt ślubu jego siostry Anny z Wyszyńskim z 1811 roku z Dobrzynia. Niestety bez tych akt nie mogę dalej ruszyć w poszukiwaniach.. Niestety akt zgonu ich również nie mogę znaleźć w akcie ślubu Eleonory Berger z Szpiegiem z 1855 roku jest zapisane , że jej rodzice żyją i mieszkają w Krzyżanowie..przeszukalem całe Bądkowo, Proboszczewice i Dobrzyń i zero śladu. ..Ów Jan i Wiktoria mieli 12 dzieci w tym mojego 4razy pradziadka Jakuba Berger który mieszkał w Sobowie i Badkowie. .A miał on 7 dzieci z czego Jan Berger to mój 3 razy pradziadek. Miał on 2 żony Anne Murlikowska i Marianne Piasecka, z Anna miał mojego 2 razy pradziadka również Jana Berger męża Cecylia Czesławy Cichaczewskiej.z nią miał 5 dzieci w tym mojego pradziadka Tadeusza Bergel tate mojej babci Sabinki
Pozdrawia Michal
Jeśli chodzi o to co mam już piszę
Najstarsze akta których nie posiadam właśnie bo nie mogę znaleźć to akt małżeństwa Jana Berger z 1821 roku z Wiktorią Majewska to są moi bezpośredni 5razy pradziadkowie oraz akt ślubu jego siostry Anny z Wyszyńskim z 1811 roku z Dobrzynia. Niestety bez tych akt nie mogę dalej ruszyć w poszukiwaniach.. Niestety akt zgonu ich również nie mogę znaleźć w akcie ślubu Eleonory Berger z Szpiegiem z 1855 roku jest zapisane , że jej rodzice żyją i mieszkają w Krzyżanowie..przeszukalem całe Bądkowo, Proboszczewice i Dobrzyń i zero śladu. ..Ów Jan i Wiktoria mieli 12 dzieci w tym mojego 4razy pradziadka Jakuba Berger który mieszkał w Sobowie i Badkowie. .A miał on 7 dzieci z czego Jan Berger to mój 3 razy pradziadek. Miał on 2 żony Anne Murlikowska i Marianne Piasecka, z Anna miał mojego 2 razy pradziadka również Jana Berger męża Cecylia Czesławy Cichaczewskiej.z nią miał 5 dzieci w tym mojego pradziadka Tadeusza Bergel tate mojej babci Sabinki
Pozdrawia Michal
-
cyganmokotow

- Grazyna_Gabi

W genetece jest taki slub co prawda bez skanu aktu ale z dokladna data .....cyganmokotow pisze: Jeśli chodzi o to co mam już piszę
Najstarsze akta których nie posiadam właśnie bo nie mogę znaleźć to akt małżeństwa Jana Berger z 1821 roku z Wiktorią Majewska to są moi bezpośredni 5razy pradziadkowie....
1821 Jan Berger Wiktoria Majewska Dobrzyń nad Wisłą [Uwagi: miejscowość Lenie 1821.11.18] [Miejsce przechowywania ksiąg: Archiwum Państwowe w Toruniu oddział we Włocławku 87-800 Włocławek, ul. Ks. Skorupki 4] [Indeks dodał: Michał_Golubiński]
i Anny
1811 18 Wojciech Wyszyński Anna Bergerowna [Inne nazwiska: Berger ] Dobrzyń nad Wisłą [Uwagi: miejscowość Lenie 1811.11.24] [Miejsce przechowywania ksiąg: Archiwum Państwowe w Toruniu oddział we Włocławku 87-800 Włocławek, ul. Ks. Skorupki 4] [Indeks dodał: Michał_Golubiński]
Pozdrawiam
Grazyna
-
cyganmokotow

- Barbara_Lendzion

-
cyganmokotow

- Barbara_Lendzion

Faktycznie nazwisko Berger występuje i w księgach par.rzymsko-kat. jak i ewangelickiej. Sporo dziś przejrzałam i jutro dokończę ten 1811 rok i może zerknę na 1821.Ciężko idzie ale cóż.
Mam akt zgonu w 1855 r Jana Bergera w Krupie lat 52 właściciela młyna ale nie wiem jak tutaj dodać.
Mam akt zgonu w 1855 r Jana Bergera w Krupie lat 52 właściciela młyna ale nie wiem jak tutaj dodać.
Pozdrawiam Barbara
-
cyganmokotow

Ja zacząłem przeszukiwać metryki ewangelickie Lipna, Rypina i Dobrzynia pracowita noc przede mną. Ów Jan Berger młynarz to mąż Eufrozyny Redman urodzony w 1802 roku syn Jana i Marianny.niestety to nie mój Jan i nie mam jeszcze z nim powiązania
Pozdrawia Michal
Lipno, Dobrzyń i Rypin ewangelicki przeszukany zero śladu po moim Janie Berger i jego rodzinie. Występuje tylko rodzina innego Jana Berger młynarza z Krupy, który nie jest powiązany z moimi....
Pozdrawia Michal
Lipno, Dobrzyń i Rypin ewangelicki przeszukany zero śladu po moim Janie Berger i jego rodzinie. Występuje tylko rodzina innego Jana Berger młynarza z Krupy, który nie jest powiązany z moimi....
- Barbara_Lendzion

Miałam jeszcze nadzieję, że trafię na to nazwisko w sumariuszu od 1719 do 1808 roku. Otwieram i czytam ,że i owszem jest to sumariusz ale dotyczący Bądkowa i to Bądkowa z powiatu nieszawskiego. Jak byk pisze na księdze i w opisie na końcu. Więc nie ma się co dziwić, że jest cokolwiek trudno odnaleźć. Wysłałam im informację o błędzie.Jeszcze zobaczę 1821 rok. I myślę, że trzeba poczekać aż u mormonów udostępnią. Dla ciekawości powiem, że księgi były kontrolowane i kontrolujący wytknął i opisał szczegółowo jakie błędy spotkał w księgach. Włos mi się na głowie zjeżył.A może Twoi pochodzą z mazowieckiego ?Może część była katolikami a część ewangelikami.? Dlaczego szukasz tylko w Dobrzyniu ? Wejdź na www.szpejenkowscy.eu tam są te osoby wyszczególnione w indeksach , a przy indeksie z 1821 roku nie ma numeru aktu ,czyżby był przez księdza dopisany ? tym bardziej,że jest z listopada i może być ostatni w tym roku bo w grudniu ślubów nie było. Podobnie może być w 1811 roku.MIchał robił jak widać indeksy z aktów bo spisów rocznych nie ma. No i cierpliwość została nagrodzona. Sumariusze z Dobrzynia znajdują się pod Bądkowem. Wejdź na www.genealogiawarchiwach.pl poszukaj Bądkowa i masz sumariusz( dobra dusza zrobiła indeks tak że proste szukanie) Są tam wpisane bardzo wyraźnie alfabetycznie spisy urodzonych, zmarłych i małżeństw. Na skanie numer 4 odnotowano urodzenie w 1787 roku Jana Bergera syna Antoniego. Zamów w Archiwum Diecezjalnym we Włocławku (wejdź na ich stronę) kopię tego aktu urodzenia opisując dokładnie dane jakie są w sumariuszu. Myslę,że tego Jana poszukujesz.
Pozdrawiam Barbara
-
Sroczyński_Włodzimierz

dla 1811, 1818, 1821 inne?Barbara_Lendzion pisze:Wszystko fajnie tylko zapomniałeś dodać,że to byli ewangelicy. Nieco inne źródła będą.
a czemuż to?
a szerzej: to w czym problem? bo widzę uwagi na wiele tematów i się trochę rozjechało, nie wiem czy dobrze identyfikuję
chodzi o skan przy znanym zespole, roku nazwisku?
to trzeba zamówić jak w szwa nie ma, a GWA nie do ogarnięcia (lub nie ma w GWA)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
- Barbara_Lendzion

Problem w tym, że na gwa nie można akurat tych aktów ślubu odnaleźć mimo, że te roczniki są. Rok 1811 przeglądałam strona po stronie i niestety nie ma ani aktu ani alegat Wygląda na to, że gdzieś ksiądz dopisał. Ale gdzie ? Chciałam człowiekowi pomóc. Już myślałam ,że może coś będzie w sumariuszach a tu klops bo w Dobrzyniu n/W są sumariusze z Bądkowa powiat Nieszawa. Znalazłam natomiast sumariusze z Dobrzynia w Bądkowie . Pomieszanie z poplątaniem. Niejedno zresztą na gwa. Może już zamówić akt urodzenia Jana Bergera w Archiwum Diecezjalnym włocławskim . Nic się nie rozjechało i wszystko jest pod kontrolą. Powoli jakoś się odnajdzie tak myślę. Włodzimierzu spokojnie już mam sprawy poszukiwań aktów opanowane więc dziękuję za troskę.Jeśli nie zawiedzie mnie cierpliwość to odnajdę a w ostateczności napiszę do Michała Golubińskiego. 
I tyle. Chyba zrozumiale napisałam. ?
I tyle. Chyba zrozumiale napisałam. ?
Pozdrawiam Barbara