za 130 zloty w 1633r.-jaki folwark można było kupić?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
za 130 zloty w 1633r.- jaki folwark można było kupić?
Dziekuje bardzo za wszystko.
Czy mieszkasz w lubelskie Janek?
Zenek
Czy mieszkasz w lubelskie Janek?
Zenek
Zenku, a czy Ty wiesz gdzie jest ta "Jasniekowica pod piaski w Lublinem".
Lublin jest, Piaski są, a gdzie jest Jasniekowica? Nie znalazłam na mapie czegoś takiego. Za Lublina w kierunku na Piaski i Krasnystaw podobnie brzmi Jaślików pod samym Krasnymstawem.
Pytam nie bez przyczyny, mam nazwę "Jaślików" w akcie zgonu jako miejsce urodzenia, ale to nie był Jaślików. A zatem wszystko na "Jas-" bardzo mnie interesuje w tym rejonie. W dodatku przodek ur. ok. 1844 uczył się w szkole w Lublinie, czyli co pod Lublinem pasuje mi bardzo.
Pozdrawiam
Łucja
Lublin jest, Piaski są, a gdzie jest Jasniekowica? Nie znalazłam na mapie czegoś takiego. Za Lublina w kierunku na Piaski i Krasnystaw podobnie brzmi Jaślików pod samym Krasnymstawem.
Pytam nie bez przyczyny, mam nazwę "Jaślików" w akcie zgonu jako miejsce urodzenia, ale to nie był Jaślików. A zatem wszystko na "Jas-" bardzo mnie interesuje w tym rejonie. W dodatku przodek ur. ok. 1844 uczył się w szkole w Lublinie, czyli co pod Lublinem pasuje mi bardzo.
Pozdrawiam
Łucja
Mialem informacji z prof Lucjan Swietlicki (regionalista w Piaski)5 lata temu byl badanie archeologiczne w Piaski, bedzie to budować autostrady miedzy Lublin i Chelm. Lucjan powiedzial oni znalazł ruiny z stary folwarkem z XVII wieku, i nazwisko byl Jasniekowica lub podobne.
Zenek
Zenek
- Lipnik.F.Turas

Zenku niestety nie mieszkam w Lublinie.
To co podesłałem to po prostu poszukiwania w sieci.
Twój ostatni post daje jednak wyjaśnienie czemu nie możemy nic znaleźć
Jak rozumiem to właściciel nazywał się Jaśniekowicz? a ty sądzisz że folwark nosił tą samą nazwę.
To chyba błąd w twoim rozumowaniu Folwark zapewne nazywał się inaczej.
Janek
Fturas
To co podesłałem to po prostu poszukiwania w sieci.
Twój ostatni post daje jednak wyjaśnienie czemu nie możemy nic znaleźć
Jak rozumiem to właściciel nazywał się Jaśniekowicz? a ty sądzisz że folwark nosił tą samą nazwę.
To chyba błąd w twoim rozumowaniu Folwark zapewne nazywał się inaczej.
Janek
Fturas
XVII wieś na miejscu której powstały Piaski to były Pogorzały, marek
folwarku pod nazwa Jaśnikowszyzna w Piaskach Lubelskie 1633
To jest z list pana prof Lucjan Swietlicki do mnie
"W dokumencie znalazlem byl opis nieistniejacego juz folwarku pod nazwa Jaśnikowszyzna lezacego miedzy folwarkiem Keblow i gruntow Brzezice" .
Zenek
"W dokumencie znalazlem byl opis nieistniejacego juz folwarku pod nazwa Jaśnikowszyzna lezacego miedzy folwarkiem Keblow i gruntow Brzezice" .
Zenek
Witam!
Nie wiem, czy to pomoże, ale w akcie urodzenia w Parafii Piaski w 1825r. znalazłem adnotację, że jednym ze świadków był "Possessor Części Jasilkościzny zwaney w Dobrach Piaseckich" - a mieszkający w Kębłowie. Posesor to zapewne dzierżawca. Pisownia nazwy owych dóbr niestety nie pozwala ustalić prawidłowego brzmienia, więc nie będę spekulował. Tyle, że w 1825r. taki folwark funkcjonował.
Pozdrawiam, Marek.
Nie wiem, czy to pomoże, ale w akcie urodzenia w Parafii Piaski w 1825r. znalazłem adnotację, że jednym ze świadków był "Possessor Części Jasilkościzny zwaney w Dobrach Piaseckich" - a mieszkający w Kębłowie. Posesor to zapewne dzierżawca. Pisownia nazwy owych dóbr niestety nie pozwala ustalić prawidłowego brzmienia, więc nie będę spekulował. Tyle, że w 1825r. taki folwark funkcjonował.
Pozdrawiam, Marek.
Z gore dziekuje.
Czy mieszkasz w okolice Piaski? 5 lata temu byl badanie archeologiczne w Piaski, bedzie to budować autostrady miedzy Lublin i Chelm. Ukrywal folwarku Jasilkościzny lub Jaśnikowszyzna miedzy keblow i Brzezice, czy znasz ten wykopu?
Zenek
Czy mieszkasz w okolice Piaski? 5 lata temu byl badanie archeologiczne w Piaski, bedzie to budować autostrady miedzy Lublin i Chelm. Ukrywal folwarku Jasilkościzny lub Jaśnikowszyzna miedzy keblow i Brzezice, czy znasz ten wykopu?
Zenek