FamilySearch - zdjęcia dokumentów z Ukrainy dostępne online!

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Sidor

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Sidor »

Witam serdecznie,
Czy możecie pomóc mi namierzyć księgi z Żółkwi?
Brat mojego dziadka, Kazimierz Cisek (nazwisko bywało pisane Ciszek), miał być tam organistą (bądź uczniem). Przy wpisie o urodzeniu jest dopisana ołówkiem data zgonu 27.02.1935 r.
Od dawna próbuję coś więcej znaleźć w tym temacie i.... jak kamień w wodę. Pozostaje tylko ten zapis, kilka zdjęć i wspomnienie mojej 90-letniej ciotki o tym, jak tatuś (mój dziadek) wybrał się w samotną podróż na pogrzeb do dalekiej Żółkwi....
Będę bardzo wdzięczna za pomoc!
Pozdrawiam
Ula
Awatar użytkownika
agnieszka5995

Sympatyk
Mistrz

Post autor: agnieszka5995 »

https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library

tutaj jest Zolkiew, po zalogowaniu, wybralam najnowsze metryki. Pozdrawiam Agnieszka
Sidor

Sympatyk
Ekspert

Agnieszko, bardzo Ci dziękuję. Niestety dokumenty są zbyt stare jak na poszukiwany przeze mnie rok 1935 :( No chyba że źle szukam....
Pozdrawiam
Ula
Du_Das

Sympatyk

Post autor: Du_Das »

Sidor pisze:Agnieszko, bardzo Ci dziękuję. Niestety dokumenty są zbyt stare jak na poszukiwany przeze mnie rok 1935 :( No chyba że źle szukam....
Księgi z tego okresu powinien mieć USC Warszawa (III Wydziale Rejestracji Stanu Cywilnego i Ksiąg Zabużańskich). Na Szwa nie widzę, ale w wykazie podanym przez USC widnieje ta miejscowość, więc powinien mieć ten akt. USC Warszawa robi fotokopię aktu za 5 zł.

Michał
Sidor

Sympatyk
Ekspert

Michale, spróbuję! Bardzo Ci dziękuję za podpowiedź. Byłam w wielu USC i parafiach w moich okolicach, ale poszukiwania ukraińskie mnie przerosły. Paradoks jest taki, że kilka lat temu byłam w Żółkwi i miałam nawet czas, ale wtedy jeszcze nie miałam pojęcia, że dziadek miał brata :)
Pozdrawiam
Ula
Awatar użytkownika
historyk1920

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: historyk1920 »

Witam Wszystkich !
Cieszyłem się bardzo iż zaistniała taka możliwość przeglądania metryk , niestety nie mogę odnaleźć metryk z rejonu szczytowskiego [Szczytowce, Nowosiółka Kostiukowa] Zastanawiam się może ich faktycznie nie ma? :(
Jeśli Ktoś z Państwa natrafił by na takowe , mógł by podesłał link ...
Za wszystkie informację z góry DZIĘKUJĘ !

Pozdrawiam
Marek
aliceantonine

Sympatyk

Post autor: aliceantonine »

Witam!
Czy księgi z Równego też są tam dostępne? chodzi mi o te z początku XX wieku.
Pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
marcin_kowal

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: marcin_kowal »

aliceantonine pisze:Witam!
Czy księgi z Równego też są tam dostępne? chodzi mi o te z początku XX wieku.
Pozdrawiam
Alicja
z początku XXw to chyba nie ma nigdzie.
Szczątkowe w Wawie w Zaburzańskich.

na familysearch wykazy parafian z Równego ale zdaje sie do 1888r.
Marcin
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

historyk1920 pisze:Witam Wszystkich !
Cieszyłem się bardzo iż zaistniała taka możliwość przeglądania metryk , niestety nie mogę odnaleźć metryk z rejonu szczytowskiego [Szczytowce, Nowosiółka Kostiukowa] Zastanawiam się może ich faktycznie nie ma? :(
Jeśli Ktoś z Państwa natrafił by na takowe , mógł by podesłał link ...
Za wszystkie informację z góry DZIĘKUJĘ !

Pozdrawiam
Marek
Szczytowce parafia Zaleszczyki
https://www.familysearch.org/search/cat ... =390203-50
Nowosiółka Kostiukowa parafia Borszczów
https://www.familysearch.org/search/cat ... C3%B3w)%22

Grazyna
Pawłowski_Henryk

Sympatyk

Post autor: Pawłowski_Henryk »

Dzięki za info o teczkach dowodowych. Jednak możecie mi pomóc jak odnaleźć nazwisko Pawłowski? na stronie pojawiły sie nazwiska tylko do Branickiego, nie wiem czy jest tam jakaś wyszukiwarka podobnie jak przy miejscowościach - w księgach metrykalnych?

ok pierwszę barierę przeszedłem- wystarczy poczekać kilka minut aż wgra się strona i przez Ctrl+F poszukać nazwiska oczywiście Pavlovski
Ale potem pojawia się koszmar 900 stron i szukanie po omacku, potraficie to jakoś przejść?

Ok, tam na dole jest Information - i podpisane Itemy, dzięki wszystkim a szczególnie sobie samemu za rozwiązanie problemu :)

Kluczem jest cierpliwe czekanie aż wgra sie strona :)
Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: A.Michałowski »

Maksymilian_Rzemiński

Sympatyk
Nowicjusz

FS z " kluczykiem"

Post autor: Maksymilian_Rzemiński »

Witam,
Czy ktoś ma darmowy dostęp na FS do akt " z kluczykiem"?
Kiedyś natrafiłem na lubgens na post, w którym ktoś się mówił, że widzi akty niedostępne online ( te tylko w centrum rodziny).
niestety ja mam zablokowany dostęp do forum i nie potrafię wejść i znaleźć tego posta.
Miałbym, więc prośbę do kogoś kto ma konto w serwisie o poproszenie tego kogoś o akta kościoła greckokatolickiego w Łopienniku Dolnym:

3/1847 - Tekla Mąkowa i Piotr Szadura
9/1856 - Mąka Jan i Marya Kuchtowa
?/1848 - Katarzyna Szadura

Bardzo przepraszam, że przy tak małych informacjach od razu wyskakuję z prośbami. Sam chciałbym napisać do forumowicza na lubgens, ale nie mogę.
Za każdą pomoc będę niezmiernie wdzięczny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zasoby internetowe”