Nazwisko: Lemański

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)
Jaro_Chudzik

Sympatyk

Re: Nazwisko: Lemański

Post autor: Jaro_Chudzik »

Dobrzyńska_Anna pisze:Witam,
Moja prababcia miała na imię Anna zd.Lemańska ur.1889r. była córką Mikołaja i Antoniny z d.Janiszewska(lub Aniszewska).Antonina była drugą żoną Mikołaja (1-a to Julianna z d.Laskowska).Mikołaj miał łącznie 12 dzieci. Gałąź rodziny Lemańskich mam do 1730 roku
Pozdrawiam Ania

Witaj, Aniu.
Aniu, czy z Twoją gałęzią rodziny Lemańskich jest powiązany Franciszek Lemański, urodzony (1902 r.) i zamieszkały (w 1936 r.) w Zawadach (par. Szczutowo), syn Jana Lemańskiego i Katarzyny Mazurowskiej? Żoną Franciszka została Genowefa Okońska (siostra mojej babci); ślub miał miejsce w 1936 r. w Szczutowie.
Awatar użytkownika
Dobrzyńska_Anna

Sympatyk
Adept

Post autor: Dobrzyńska_Anna »

Witaj,

Niestety nie mam w swoim drzewie Jana Lemańskiego i Katarzyny Mazurowskiej.Urodzenia moich Lemańskich do 1770r. to na pewno Podlesie/Gójsk. Szczutowo jest bardzo blisko a masz rodziców Jana?
Pozdrawiam
Ania
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Witam
Opracowania p. Mariusza Formanowicza, z których zaczerpnięto informacje zawarte w profilach osób z rodzin Lemańskich i spokrewnionych
Rodowód:
Mariusz Formanowicz, Rodowody mieszczan bukowskich, Środa Wlkp. 2015 (WWW.FORMANOWICZ.PL)
http://www.formanowicz.pl/rody/drzewa/h ... 25977.html

Monografia:
Mariusz Formanowicz, Lemańscy herbu Bukowczyk. Z Buku na salony arystokracji europejskiej, Środa Wlkp. 2019 (PDF)
http://www.formanowicz.pl/exlibris/rodo ... MANSCY.pdf

Stefan
Jaro_Chudzik

Sympatyk

Post autor: Jaro_Chudzik »

Dobrzyńska_Anna pisze:Witaj,
Niestety nie mam w swoim drzewie Jana Lemańskiego i Katarzyny Mazurowskiej.Urodzenia moich Lemańskich do 1770r. to na pewno Podlesie/Gójsk. Szczutowo jest bardzo blisko a masz rodziców Jana?
Pozdrawiam Ania
Powiem wiecej, przed reaktywacją parafii Szczutowo w 1895 roku Szczutowo i okolica (Zawady, Szczechowo, Cisse) należały do parafii w Gójsku. Stąd właśnie wzięło się moje zapytanie.
Rodzicami Jana Lemańskiego byli Walenty Lemański i Marianna z Sobolewskich (ślub w 1856 r., Par. Gójsk); 1875-81 zam. prawdopodobnie w Szczechowie Kolonii,
Rodzicami Walentego Lemańskiego byli Maciej Lemański i Elżbieta Trętowska, zam. prawdopodobnie w Cisse; po śmierci Macieja Elżbieta wychodziła za mąż w par. Gójsk w 1837 r. i w 1840 r..
Więcej informacji nie posiadam; ograniczyłem się do przejrzenia indeksów w Genetece.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Tomasz_Mierzejek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Tomasz_Mierzejek »

Witam. Oto moi Lemańscy:
- Kazimierz Lemański syn Franciszka i Anny Nicewicz, mąż Rozalii Sadłowskiej (ślub w 1894r. w Łysych, mazowieckie)
- Franciszek Lemański syn Stanisława i Ewy Borkowskiej, mąż Anny Nicewicz (ślub 1860r. w Kolnie, podlaskie, zm. w 1890r. w Lemanie)
- Stanisław Lemański syn Franciszka i Doroty Nicińskiej, mąż Ewy Borkowskiej (ślub w 1828r. w Kolnie, podlaskie)
- Jadwiga Waśkiewicz z Lemańskich, żona Walentego, matka Rozalii i Franciszka (parafia Myszyniec)
TomekM

Pozdrawiam i dziękuję.
Anna_lemańska

Lemański z Bieżunia

Post autor: Anna_lemańska »

Witam,

Szukam informacji o rodzinie Lemańskich z bieżunia.
Mój dziadek Marian Lemański urodził się tam, w czasie wojny zamieszkiwali w Limanowej. Brat dziadka mieszkał później w Warszawie.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 11 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Re: Lemański z Bieżunia

Post autor: Krystyna.waw »

Anna_lemańska pisze: Szukam informacji o rodzinie Lemańskich z bieżunia.
Mój dziadek Marian Lemański urodził się tam
Może tu znajdziesz skan aktu urodzenia i dane jego rodziców?
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... te=&exac=1

Jak nie, to w dowolnym USC poproś o odpis (lepsze byłoby ksero). Zakładam, że rok urodzin znasz.
W akcie zgonu tez powinny być ważne informacje.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”