Poszukiwania informacji genealogicznych w Rosji Carskiej
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
Antosiewicz_Anna

Re: Poszukiwania informacji genealogicznych w Rosji Carskiej
Witam, poproszę o sprawdzienie nazwiska Sieniawscy, może być w innym zapisie bo juz się zetknęłam z inna pisownią(zniemczoną, zruszczoną), ale moi pochodzili własnie z carskiej rosji, niestety dokładnie nie wiem skąd ale gdzieś z terenów ukrainy, wiem tylko, że mieli sporo dzieci i chyba 7 czy 8 zostało księżmi(zakonnikami).dziękuje i pozdrawiam.
- Aftanas_Jerzy

Witam1Antosiewicz_Anna pisze:Witam, poproszę o sprawdzienie nazwiska Sieniawscy, może być w innym zapisie bo juz się zetknęłam z inna pisownią(zniemczoną, zruszczoną), ale moi pochodzili własnie z carskiej rosji, niestety dokładnie nie wiem skąd ale gdzieś z terenów ukrainy, wiem tylko, że mieli sporo dzieci i chyba 7 czy 8 zostało księżmi(zakonnikami).dziękuje i pozdrawiam.
Mało danych, a nazwisko dość popularne na Ukrainie i w Rosji. Wśród szlachty wylegitymowanej w Rosji jest to nazwisko i zachowały sie dane w Dep. Heroldii. Cytat z wyników poszukiwań w Petergen-ie:
База
данных: Дворянские роды, утвержденные в Витебской, Гродненской, Минской, Могилевской и Смоленской губерниях
Найдено
записей: 1
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
Witam!
Szukam informacji o Władysławie Chłopickim ur. ok 1870 zm. ok 1935 w Pińsku, mężu Marii z Lewandowskich (pobrali się przed 1900 być może na terenie Rosji). Wiem, że pracował przy budowie kolei transsyberyjskiej i w latach 1906-1907 przebywał w Jekaterynburgu. Do Polski wrócił po 1917 wraz z żona i czworgiem dzieci (3 córki i 1 syn). Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Piotrek
Szukam informacji o Władysławie Chłopickim ur. ok 1870 zm. ok 1935 w Pińsku, mężu Marii z Lewandowskich (pobrali się przed 1900 być może na terenie Rosji). Wiem, że pracował przy budowie kolei transsyberyjskiej i w latach 1906-1907 przebywał w Jekaterynburgu. Do Polski wrócił po 1917 wraz z żona i czworgiem dzieci (3 córki i 1 syn). Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Piotrek
Pozdrawiam
Piotr Kruze
Piotr Kruze
-
AlicjaSurmacka

Witam!
Jerzy poproszę o sprawdzenie:
Gliński Henryk ur w 1853 roku w Warszawie syn Jakuba i Walerii z Borowskich, literat, wydawca i księgarz w latach 1881-1884 w Petersburgu.
Zmarł w Odessie 07.01.1905roku.
Alicja
Jerzy poproszę o sprawdzenie:
Gliński Henryk ur w 1853 roku w Warszawie syn Jakuba i Walerii z Borowskich, literat, wydawca i księgarz w latach 1881-1884 w Petersburgu.
Zmarł w Odessie 07.01.1905roku.
Alicja
-
Antosiewicz_Anna

Witam serdecznie dziękuję za odpowiedź, niestety ja nie znam jeszcze rosyjskiego na tyle, żeby samodzielnie to przetłumaczyć. Poprosiłabym też link do tej strony. Może uda mie się poprosic kogoś, o przetłumaczenie. Dziękuję.j_aftanas pisze:Witam1Antosiewicz_Anna pisze:Witam, poproszę o sprawdzienie nazwiska Sieniawscy, może być w innym zapisie bo juz się zetknęłam z inna pisownią(zniemczoną, zruszczoną), ale moi pochodzili własnie z carskiej rosji, niestety dokładnie nie wiem skąd ale gdzieś z terenów ukrainy, wiem tylko, że mieli sporo dzieci i chyba 7 czy 8 zostało księżmi(zakonnikami).dziękuje i pozdrawiam.
Mało danych, a nazwisko dość popularne na Ukrainie i w Rosji. Wśród szlachty wylegitymowanej w Rosji jest to nazwisko i zachowały sie dane w Dep. Heroldii. Cytat z wyników poszukiwań w Petergen-ie:
База
данных: Дворянские роды, утвержденные в Витебской, Гродненской, Минской, Могилевской и Смоленской губерниях
Найдено
записей: 1
Jaka piękna strona! Znalazłam interesujące mnie nazwiska, ale jakoś nie mogę doszukać się niczego innego. Skopiowałam sobie Подчаская, dałam do wyszukiwarki i otworzyły mi się znów tylko nazwiska bez możliwości podświetlenia i otwarcia. Co robię źle?
Podczaskie są moje "babcie", tzn jedna babcia i jej cztery siostry, Podczaska jest moja prababcia, Podczaski jest mój pradziadek. Podczaski jest brat pradziadka. Pradziadek czinownik w Finansach. One? Dzieci i panny. Prababcia - nie mam pojęcia. Woroneż. 1914-1918. Wcześniej Opoczno i Radom. Jak się do tego zabrać?
Podczaskie są moje "babcie", tzn jedna babcia i jej cztery siostry, Podczaska jest moja prababcia, Podczaski jest mój pradziadek. Podczaski jest brat pradziadka. Pradziadek czinownik w Finansach. One? Dzieci i panny. Prababcia - nie mam pojęcia. Woroneż. 1914-1918. Wcześniej Opoczno i Radom. Jak się do tego zabrać?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Wszystko pani robi dobrze. Z tego co się zdążyłem zorientować, to dostęp do wielu danych jest płatny.
tomek
tomek
Mam prośbę.Poszukuję miejsca zgonu/pochówku/
Bandrowski Włodzimierz Francewicz - ur. 23.09.1848 r. , prawosławny, skończył gimnazjum 16.09.1866 r. Służył najpierw w 56 piechocie Żytomirskiego pułku. Podporucznik - 1868, porucznik - 1872, kapitan sztabu - 1875r. Jego kariera wojskowa jest długa, w każdym bądź razie 1907 roku został generałem – lejtienantem. Walczył w I w.św. wiele razy odznaczony.
Stefan
plisst@poczta.onet.pl
Bandrowski Włodzimierz Francewicz - ur. 23.09.1848 r. , prawosławny, skończył gimnazjum 16.09.1866 r. Służył najpierw w 56 piechocie Żytomirskiego pułku. Podporucznik - 1868, porucznik - 1872, kapitan sztabu - 1875r. Jego kariera wojskowa jest długa, w każdym bądź razie 1907 roku został generałem – lejtienantem. Walczył w I w.św. wiele razy odznaczony.
Stefan
plisst@poczta.onet.pl
Witam!
Proszę o sprawdzenie nazwiska Filip Matwiejew.
Pozdrawiam Grażyna
Proszę o sprawdzenie nazwiska Filip Matwiejew.
Pozdrawiam Grażyna
Panie Jurku, czy Pan kiedyś do nich pisał? Może mi Pan udzielić wskazówek?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Witaj Jolu...jakozak pisze:Jaka piękna strona! Znalazłam interesujące mnie nazwiska, ale jakoś nie mogę doszukać się niczego innego. Skopiowałam sobie Подчаская, dałam do wyszukiwarki i otworzyły mi się znów tylko nazwiska bez możliwości podświetlenia i otwarcia. Co robię źle?
nie wiem czy masz taką informację więc piszę: w Księdze Gub.Radomskiej z 1914 roku występuje: Podczaskij Kazimierz s. Antoniego - starszy księgowy - Sandomierskie i chyba Wacław s. Antoniego - Opoczno - piszę ' chyba ' bo w skrótach napisane jest wszystko.
Natomiast w księdze z roku 1899 występuje: Marian s. Fomy Podczaskij.
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
O widzisz, Joasiu. Wacława i Kazimierza mam. To mój pradziadek i jego brat. Przejrzałam wszystkie książki, ale Mariana opuściłam. Nie wiesz, na której to było stronie?
Serdeczne dzięki.
Serdeczne dzięki.
Pozdrowienia. Jola Kozak
s. Tomasza PodczaskiegoMarian s. Fomy Podczaskij
pozdrawiam - Foma
Jolu - strona 108 - oryginalnego tekstu.jakozak pisze:O widzisz, Joasiu. Wacława i Kazimierza mam. To mój pradziadek i jego brat. Przejrzałam wszystkie książki, ale Mariana opuściłam. Nie wiesz, na której to było stronie?
Serdeczne dzięki.
Joanna z d. Sawicka
Serio? Panie Fomku?
Ok, dziękuję Joasiu.
Ok, dziękuję Joasiu.
Pozdrowienia. Jola Kozak