Utknąłem pod ścianą i nie wiem co dalej, pomocy!

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witaj,
na forum jesteśmy po imieniu (nie podałeś swojego, więc nie wiem jak się do Ciebie zwracać).
Amerykanie w Auschwitz ????? skąd ten pomysł ??? aby się dowiedzieć wystarczy poczytać na stronie muzeum
http://70.auschwitz.org/index.php?optio ... 19&lang=pl
Napisz do muzeum z prośbą o informację lub do PCK- Krajowego Biura Informacji i Poszukiwań. Trzeba podać jak najdokładniejsze dane : data urodzenia , imiona rodziców. Moim zdaniem PCK będzie odpowiedniejszym wyjściem , ponieważ legendy rodzinne to jedno a fakty to drugie i Stefan wcale nie musiał trafić do Auschwitz tylko do innego obozu lub na roboty.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Benan

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Benan »

Witam
Znam historie KL Auschwitz, chciałem podać dokładnie to, co osoba z mojej rodziny (97 lat) mi przekazała.
Stefan trafił z Pawiaka do Auschwitz na 100%, mam na to potwierdzenie.
Ale dla Pana Włodzimierza (usunął swój post) i dla Pani ważniejsze jest to, że staruszka pomyliła armie.
Nie napisałem "proszę o znalezienie bo nie mam czasu" tylko o pomysły gdzie mogę szukać, bo wielu "zasłużonych się o to oburzało.
Dziękuję Pani Moniko za pomysł z PCK.
Z mojej strony to wszystko, nie było tematu.
Pozdrawiam
ŁUKASZ B.
Małopolska: Banaś, Pietrusa, Bogacz, Guzik, Rozum, Twaróg, Nalepa, Kokoszka, Szczerba
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

raczej miejsca nie armie
ale zrezygnowałem bo nie podejmuję się streścić historii
poszukaj o ewakuacjach, marszach śmierci, zobacz gdzie mógł w 44 trafić
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Benan

Sympatyk
Nowicjusz

Sroczyński_Włodzimierz pisze:nie podejmuję się
Dziękuję serdecznie!
Łukasz B.
mszatilo

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: mszatilo »

Benan pisze:Witam
Znam historie KL Auschwitz, chciałem podać dokładnie to, co osoba z mojej rodziny (97 lat) mi przekazała.
Stefan trafił z Pawiaka do Auschwitz na 100%, mam na to potwierdzenie.
Ale dla Pana Włodzimierza (usunął swój post) i dla Pani ważniejsze jest to, że staruszka pomyliła armie.
Nie napisałem "proszę o znalezienie bo nie mam czasu" tylko o pomysły gdzie mogę szukać, bo wielu "zasłużonych się o to oburzało.
Dziękuję Pani Moniko za pomysł z PCK.
Z mojej strony to wszystko, nie było tematu.
Pozdrawiam
ŁUKASZ B.
W przypadku mojego pradziadka, który był co prawda nie w Auschwitz, ale w innym hitlerowskim więzieniu, informacje o jego losach były w IPN w zbiorze po pracach Głównej Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu.

Domyślam się, że informacje o przodku masz ze strony straty.pl - jest tam podane ich źródło? Jeśli tak, to najlepiej zajrzeć/napisać od razu tam.

Powodzenia!

Michał

PS. Niestety niektórym użytkownikom forum brakuje wyrozumiałości i chęci pomocy, ale nie zrażaj się tym.
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Nie brakuje mi ani wyrozumiałości ani chęci pomocy ; nie czepiałam się do słów staruszki ale do Twoich- treść postu , który zmieniłeś brzmiał nieco inaczej. W linku , który zamieściłam są odpowiedzi na pytania (te wykasowane również) oraz możliwości co mogło się z nim stać - w zarysie ogólnym ; dlatego odesłałam Cię do PCK. Oni prowadząc poszukiwania w Twoim imieniu , będą mieć wgląd (bez czekania) do wszystkich zachowanych dokumentów. Wiem , ponieważ poszukiwali dla mnie losów czterech osób.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Benan

Sympatyk
Nowicjusz

Pani Moniko,
Jedno pytanie usunąłem, bo po przeczytaniu wydało mi się głupie. Znam historię, nie jestem ignorantem.
Powtarzam, że przekazałem historię słowo w słowo.
Zarys ogólny z Pani linku znam, czytałem tę stronę jakiś czas temu. Dziękuję.
Dzięki wszystkim za pomoc i współprace.
Łukasz B.
Małopolska: Banaś, Pietrusa, Bogacz, Guzik, Rozum, Twaróg, Nalepa, Kokoszka, Szczerba
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

czego brakuje?
wyrozumiałości dla łamania regulaminu - owszem
ale chęci pomocy?
Michale? są wątki o KL? o więźniach? są dostępne, PEŁNE informacji
nic tylko czytać, ew. tam pytanie, prośbę o doprecyzowanie dopisać

nie co innego a rozwarstwianie, działanie w trybie "czatu" "helplinii" oznacza brak chęci pomocy - eliminuje to co już w ramach pomocy zostało wygenerowane

a w ogóle serwisu ma być miejscem bardziej WSPÓŁPRACY nie jednostronnej pomocy, szczególnie polegającej na wyjaśnianiu czy Amerykanie mogli wyzwolić KL Auschwitz
więc - Michale - może trochę mniej oskarżeń - także wobec mnie? ew. mniej bezosobowych oskarżeń - bo to poniżej poziomu tego miejsca
Ty uzyskałeś za mało pomocy ode mnie? i od Moniki? nożesz
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Jankowski_Daniel

Re: Utknąłem pod ścianą i nie wiem co dalej, pomocy!

Post autor: Jankowski_Daniel »

Jankowski_Daniel pisze:Dzień dobry,
Chciałbym prosić doświadczonych genaologów o pomoc.
Mianowicie podążam linią swojego nazwiska i dotarłem do ściany, której nie potrafię przeskoczyć.
Zatrzymałem się na swoim pra^4dziadku Leonie Jankowiczu. Udało mi się odnaleźć jego akt zgonu #53(https://szukajwarchiwach.pl/35/1645/0/1 ... HAEB_6prSQ) oraz akt urodzenia jego syna Józefa #60(https://szukajwarchiwach.pl/35/1645/0/1 ... JpZ9TFhPAw), mojego pra^3dziadka oraz jego brata Grzegorza #16(https://szukajwarchiwach.pl/35/1645/0/1 ... 0hnAzNodVw).
Bezskutecznie przeszukiwałem akta w poszukiwaniu aktu małżeństwa Leona i Maryanny (jego żony- mojej pra^4babci). Analizując wiek Leona szukałem jego aktu urodzenia, niestety również bezskutecznie.
Postawiłem hipotezę, że Państwo Jankowiczowie skądś przybyli do Sławacinka, ale akt #8(https://szukajwarchiwach.pl/35/1622/0/2 ... x4j6UahWQw) z 2-go małżeństwa Maryanny obalił tę hipotezę, gdyż widnieje w nim zapis, że Maryanna w "Sławacinku zrodzona i zamieszkała".
Za radą (Roberta_S -dzięki:) udałem się do Archiwum Głównego Akt Dawnych w celu przejrzenia inwentarza Folwarku Sławacinek z lat 1811,1818,1822.
Co dziwne w 1811 roku nie odnalazłem wpisu o Państwie Jankowiczów, a w tym roku został ochrzczony w Parafii św Anny w Białej (Podlaskiej) ich syn Józef. W 1818 już widnieje zapis o rodzinie Jankowiczów (https://zapodaj.net/images/dd35c4417c905.jpg). W 1822 po śmierci Leona, Maryanna zapisana jest jako wdowa (https://zapodaj.net/images/996bda910634b.jpg).
Okres w którym obecnie prowadzę poszukiwania to czas wojen Napoleońskich. Z aktu zgonu Leona wiem, że jego ojcem był Jan Jankowicz. W wpisie Szwoleżerów Gwardii znalazłem osobę o takimi imieniu i nazwisku, niestety wpis księdze 20 YC 158 jest niewielki i obawiam się, że to niewłaściwy trop.

Z góry dziękuję za wszelkie rady na temat możliwości przeskoczenia wspomnianej ściany, z którą w tym momencie nie potrafię sobie samodzielnie poradzić.

Daniel
Robert_Kostecki pisze:Kolego Danielu,

mając odwagę cywilną i zachowując poprawność polityczną, wpisałem w wyszukiwarce lubelskiej hasło "Janowicz" i w Sławacinku odnotowano chrzty osób o tym nazwisku od 1770 roku https://regestry.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=766
Janowicz Franciszek Jan Kanty Biała Podlaska 909 1770 O: Karol, M: Ewa / Sławacinek
Janowicz Jan Joachim Biała Podlaska 992 1772 O: Karol, M: Ewa / Sławacinek
Janowicz Jozafat Biała Podlaska 1057 1773 O: Karol, M: Ewa / Sławacinek
Janowicz Benedykt Biała Podlaska 102 1776 O: Karol, M: Ewa / Styrzyniec
Janowicz Marianna Gertruda Biała Podlaska 247 1778 O: Karol, M: Ewa / Styrzyniec
Janowicz Małgorzata Biała Podlaska 410 1781 O: Karol, M: Ewa / Styrzyniec
Janowicz Klementy???? Biała Podlaska 533 1783 O: Karol, M: Ewa / Styrzyniec

Z resztą o nazwisku Jankowicz także:
Jankowicz Paweł Biała Podlaska 142 1788 O: Andrzej, M: Anna
Jankowicz Grzegorz Biała Podlaska 16 1814 O: Leon, M: Marianna Pacholuk

Pobieżnie przeglądając, to chyba ta sama rodzina, tylko przy zapisie metrykalnym doszło "k"?!

Pozdrawiam

Robert
Dzień dobry,

Nawiązując do powyższych wpisów. Po ponad rocznej przeprawie udało mi się nieco pchnąć temat, który poruszałem powyżej.

Mianowicie w spisie mieszkańców Folwarku Sławacinek w 1811 roku odnalazłem zapis o interesujących mnie osobach. Okazało się, że matka Leona Jankowicza wyszła ponownie za mąż w 1800 roku (Małżeństwa, 1800, Biała Podlaska, Nicefor Słupski i Katarzyna "Conson", Sławacinek ) i cała rodzina występowała pod innym nazwiskiem (Słupski). Ponowne wyjście za mąż Katarzyny Jankowicz wskazuje na prawdopodobną śmierć męża- ojca Leona, Jana w latach ~1790-1800. Niestety pasującego aktu nie udaje mi się odnaleźć, a te, które teoretycznie można dopasować nijak nie ma jak potwierdzić (np: Zgony, 1788 / 25, Biała Podlaska, Jan Janowicz, O: Karol, M: Ewa / Styrzyniec).

Postawiłem nową hipotezę, która mówi, że Leon jako syn Jana otrzymał nazwisko Jankowicz (syn Jana -co wpasowuje się również w czas kształtowania nazwisk). Szukając dalej, Jan może widnieć pod zupełnie innym nazwiskiem, co znacznie utrudni poszukiwania.

W akcie zgonu (link wyżej #53- 1822) Leona widnieje zapis, że zmarł w klasztorze Panien Miłosierdzia (szpital Szarytek) w Białej (Podlaskiej). Niestety nie udało się odnaleźć żadnych zapisów z Szpitala z tego okresu co mogło by wnieść nowe informacje.

Ponownie proszę doświadczonych genealogów o wskazówkę i z góry dziękuję za wszelkie słowo :)

Daniel
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”