Tajemniczy blad w nazwisku, a raczej jego zmiana.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Ewafra »

krystynay pisze:Dziekuje za wiadomosc, Urbanowicz byl synem Stanislawa :), ale gdyby to dzialo sie w XVII i wczesniejszych wiekach bylaby to pewnie najtrafniejsza sugestia :)
Serdecznie pozdrawiam :)
Pytanie nie o to czyim synem był Leonard Urbanowicz, ale czyim synem był Stanisław Urbanowicz czyli jak zwał się dziad Leonarda. Także Stanisław? Błąd w nazwisku ojca Leonarda miał jakieś źródło, być może było nim potoczne odojcowskie miano Stanisława. Jak widać z omawianej metryki zadziwiające absurdy zdarzały się nie tylko w XVII wieku i wcześniejszych. Ta przynajmniej nie ustępuje tym XVII-wiecznym ani na krok.
Czy Leon wymieniony w tym artykule to twój Leonard?
krystynay

Sympatyk

Post autor: krystynay »

- Bardzo dziękuję panie Krzysztofie. Anna była starszą siostrą Stanisława, który był dziadkiem mojego taty.

- Re: sugestie EWAFRA - Ojcostwo Leonarda jak i Sanisława jest ustalone i nie pozostawia żadnych wątpliwości. To były poszukiwania możliwych przyczyn zapisu innego nazwiska.

Pozdrawiam.
Krystyna
Ewafra

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: Ewafra »

[quote="krystynay"]- Bardzo dziękuję panie Krzysztofie. Anna była starszą siostrą Stanisława, który był dziadkiem mojego taty.

- Re: sugestie EWAFRA - Ojcostwo Leonarda jak i Sanisława jest ustalone i nie pozostawia żadnych wątpliwości. To były poszukiwania możliwych przyczyn zapisu innego nazwiska.

Pozdrawiam.quote

Krystyna[/quote

No i właśnie o to chodzi. Przyczyna zapisania Stanisława w metryce chrztu jego syna jako Urbanowicza. Nie wiem kto podważał czyjekolwiek ojcostwo bo nie ja. Pytanie z mojego postu brzmiało, powtórzę bo widzę, że nie zrozumiałaś, o ile przeczytałaś oczywiście. Jak miał na imię ojciec Stanisława, którego ojcostwa nikt nie neguje. Czyli Dziadek Leonarda jak miał na imię.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

EWAFRA pisze: Pytanie z mojego postu brzmiało, powtórzę bo widzę, że nie zrozumiałaś, o ile przeczytałaś oczywiście. Jak miał na imię ojciec Stanisława, którego ojcostwa nikt nie neguje. Czyli Dziadek Leonarda jak miał na imię.
Pozdrawiam
Z moich doświadczeń - znacznie częściej przywoływano nazwisko rodowe babki ojczystej i wstawiano w miejsce właściwego. Dlatego oczekiwałbym również danych babki Leonarda.
Krzysztof Wasyluk
krystynay

Sympatyk

Post autor: krystynay »

Szanowna EWAFRA,

Nie tylko przeczytałam ale też zrozumiałam pytanie. W moim ostatnim wpisie napisałam : 'To BYŁY poszukiwania....", nie rozwinęłam tematu, nie poprosiłam o dodatkową pomoc co sugeruje, że sprawa ta jest już dla mnie zamknięta.
Pani wpisy nie są podpisane.

Z szacunkiem. Krystyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”