Akt ślubu Honorata Gałczyńska i Ludwik Kołakowski

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Gałczyński

Sympatyk
Kontakt:

Re: Akt ślubu Honorata Gałczyńska i Ludwik Kołakowski

Post autor: Gałczyński »

Dzięki serdeczne, muszę odkurzyć swój rosyjski.

Właśnie zacząłem się rozglądać za aktami z Rypina.

Tylko tak jak patrzę, to chyba nie specjalnie w naszych metrykach, bo tam są tylko do 1822 roku, więc Honorata byłaby za młoda, tylko na FamilySearch.

Chyba ze źle zrozumiałem Twoje intencje.
Pozdrawiam
Andrzej
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Marcin Ci podpowiedział i ja też - metryki są na fs
Popatrz też na indeksy w genetece
Gałczyński

Sympatyk
Kontakt:

Nadal czegoś nie łapię. Indeksy na genetece, o ile dobrze rozumiem sprawdziłem i te dotyczące Rypina są maksymalnie do 1822 roku, więc za wcześnie na ślub, ale i tak sprawdziłem i nic nie widzę. Genetekę zarówno mazowieckie jak i kujawsko-pomorskie też sprawdziłem pod kątem nazwisk i imion i też nic nie widzę, więc albo czegoś nie łapię, albo nie wiem czemu tam mnie odsyłasz :/

Na FS jest niezły bajzel, ale znalazłem jakieś skany ślubów od teoretycznie 1826 do 1835 i tak też nie widzę.

Więc wychodzi na to, że czegoś jeszcze nie łapię.
Pozdrawiam
Andrzej
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

A Ty urodzeń szukasz czy małżeństw ? Małżeństw przecież, których indeksy obejmują inne lata. Po co masz kopać po tylu latach skoro indeksy sporo poszukiwań ograniczą. Wiesz kiedy się Florentyna urodziła, wiesz do kiedy indeksy M. Metryki w fs zaledwie kilka lat do sprawdzenia i bajzlu tam nie ma :)
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

tok myślenia jest następujący:w genetece znajdziesz informację nie nazwiska, że małżeństwa są zindeksowane w konkretnych latach, ponieważ Florentyna urodziła się w 1845 w Rypinie, to ślubu jej rodziców szukasz wcześniej czyli w latach 1841-1845 bo te nie są zindeksowane, musisz sam go znaleźć.
pozdrawiam
Basia Sikorska
pozdrawiam
BasiaS
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Dzięki Basiu i przepraszam za być może skróty myślowe. Staż Andrzeja krótki przecież na forum a dobrze sobie radzi.
Gałczyński

Sympatyk
Kontakt:

No więc od początku. Faktycznie w metryce ślubu, z bólem, udało mi się doszukać informacji, że miała w dniu ślubu 26 lat :) (te rosyjskie metryki to dla mnie póki co koszmar)

W metrykach na genealogach śluby zindeksowane są do 1822, więc jak rozumiem to ma mi dać informację jakich lat szukać na FS?

Co do FS i bałaganu, to jednak jest solidny. Choćby teraz, wchodzę w katalog który nazywa się "Akta małżeństw 1835-1845" klikam, a tam urodzenia z 1848 :)

Pomijam że wszystko niewyraźne, jednym ciągiem, po kilka lat i ciężko znaleźć indeksy nazwisk, nie mówiąc już o czymś więcej. Ale dłubię dalej ;)

Jeszcze raz dzięki za cierpliwość.

Arku, wracając do Twojej wcześniejszej pomocy :) dzięki Twoim wskazówkom, udało mi się kilka osób znaleźć dodatkowo i potwierdzić na 100% że Stanisław był ojcem Marcellego, dzięki treści innego aktu innej osoby, chyba chrztu bratanka lub innego dziecka Marcellego :)
Pozdrawiam
Andrzej
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Indeksy ślubów z Rypina są z przerwami do 1840 potem 10 lat przerwy i z przerwami dalej. Info brzmi szukaj od 1841 i dalej
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

"W metrykach na genealogach śluby zindeksowane są do 1822, więc jak rozumiem to ma mi dać informację jakich lat szukać na FS? "
to nie jest prawda, spójrz jeszcze raz na Małżeństwa
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... rdertable=
Basia
Gałczyński

Sympatyk
Kontakt:

Ok, to w takim razie co to jest? http://metryki.genealodzy.pl/metryki.php?op=zs&pw=285

I powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz, bo mnie zaraz krew zaleje :)
Jak to jest, że szukam na FS, znajduje zasób, na pierwszej okładce stoi jak wół akta małżeństw od 1835 do 1854, a akta zaczynają się od 1845.

Niby podzielone na osobne zasoby, a tak naprawdę prawie pod każdym linkiem kryje się ten sam plik.
O co tam chodzi.
Pozdrawiam
Andrzej
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

jeszcze jedno, bo widzę że jeszcze fs nie opanowałeś :)
To nie bałagan. Śluby są w tzw. Item 5 sprawdź sam. Jak już klikniesz i pokażą się skany znajdź czarną tablicę z napisem item 5 gdzieś w połowie może dalej, skrolowanie tego na komórce nie jest przyjemne.
Śluby od skanu 1062
Ale cieszę się bardzo, że się nie poddajesz. Tak trzymać :)
Gałczyński

Sympatyk
Kontakt:

Yes Yes Yes :) wielkie dzięki, jedna z legend rodzinnych potwierdzona :)

Kilka pokoleń dalej, potomkowie Honoraty (ojciec był bratem Marcellego) prawnuczka Honoraty i praprawnuk Marcellego się pobrali :)

Swoją drogą zerknij tutaj https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cat=234302 okładka ta sama co w tym drugim zasobie, a zawartość po niej zupełnie inna.

Jeszcze raz dzięki za cierpliwość.

A i przy okazji, da się w MyHeritage zrobić taką pętlę? Może ktoś wie?
Pozdrawiam
Andrzej
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Masz rację. Ten link widziałem rano i omal nie zrezygnowałem. Na szczęście Marcin dość wyraźnie dał do zrozumienia, że znalazł więc szukałem dalej.
To masz już doświadczenia własne z fs, które są bezcenne. Czasem na tej stronie wyjściowej podają nie tylko nr item ale także strony w ramach itemu
Gałczyński

Sympatyk
Kontakt:

Tak, teraz już łapię o co chodzi z tymi linkami, jakieś to mało czytelne za pierwszym razem :)

Teraz pozostaje mi dokopać się do informacji na temat aktualnego protoplasty Stanisława co proste nie będzie bo jego rok urodzenia wypada około 1759 i nie mam pojęcia gdzie.

Jeszcze raz dzięki wszystkim pomagającym, a Tobie Arku w szczególności :)
Pozdrawiam
Andrzej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”