FAQ - dyskusja

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Krystyna.waw »

Super to pogrupowałeś, ale czy będzie wykorzystywane?
Sceptyczna jestem

Drobiazg. Linki w każdym punkcie bym ustawiła alfabetycznie - łatwiej się czyta
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Jan.k_c

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Jan.k_c »

asd
Ostatnio zmieniony ndz 19 sty 2025, 12:55 przez Jan.k_c, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

kujawa_cezary pisze:Niechętnie podzielam jednak Twój pogląd, pewnie temat spadnie w dół i zostanie zapomniany
Może niedokładnie się wyraziłam.
Forum to nie jest dobre miejsce do zamieszczania "bazy wiedzy".
W swojej naturze ma tymczasowość, aktualność, rozmowę. Tematy powyżej 20-30 postów są nieprzydatne. Na niektórych forach podnoszenie starych wątków jest zakazane, bo nie sposób cokolwiek w nich wyszukać.

Baza wiedzy to menu. Klarowne, aktualizowane, nieprzegadane - tu bym szukała miejsca do zamieszczenia treści, które można by linkować osobom, które zadają typowe pytania nowicjusza.
Krystyna
Jan.k_c

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Jan.k_c »

asd
Ostatnio zmieniony ndz 19 sty 2025, 12:55 przez Jan.k_c, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

No dobrze, powiem wprost.
Bałagan najpierw trzeba posprzątać, a nie dorzucać kolejny klocek
Jedno FAQ już istnieje. Chcemy kolejne?
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-72069.phtml
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-faq.phtml

Za duże i nieklarowne lewe menu to druga sprawa.

Trzecia. Jak znajdę metodę odszukania choćby 20 forumowiczów z małą liczbą postów (żeby obejrzeć te pierwsze) to mogę się dalej wymądrzać. Nie pamiętam, jak te posty nowicjuszy wyglądają, więc nie wiem, co i jak odpowiadać.
To co pamiętam: Zacznij od aktów zgonu dziadków i pradziadków.
Wystąp do USC o odpis - znajdziesz w nich daty i miejsce urodzenia
Krystyna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

jedno jest techniczne - takie samo będzie dla każdego forum opartego na PNphpBB2 lub nawet szerzej
drugie: merytoryczne - dotyczące genealogii
ale to na pierwszy rzut oka widać

i nie należy sprowadzać tematu do tzw początkujących
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Virg@

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Virg@ »

Jak już wcześniej zaznaczyłam, ta sekcja FAQ (ang. Frequently Asked Questions) - zbiór często zadawanych pytań i odpowiedzi na nie, mające na celu udzielenie użytkownikom pomocy bez konieczności angażowania do tego jakichkolwiek osób – w Serwisie Polskiego Towarzystwa Genealogicznego ”Genealodzy.PL” jest bardzo obszerna.
Ma jednak charakter pomocy w kwestiach technicznych, takich jak: „Problemy Logowania i Rejestracji”, „Preferencje i Ustawienia Użytkowników”, „Problemy z Pisaniem”, i tak dalej. I jak zauważył Włodzimierz: FAQ będzie takie sama dla każdego forum opartego na PNphpBB.
(Przy okazji. Może za przykładem strony PNphpBB, zamieścić fakt istnienia tego FAQ w „Menu głównym”?)

W serwisie „Genealodzy.PL”, to techniczne FAQ, wymaga „wsparcia”. Tak, np. dla każdego z podforum w forum [Tłumaczenia] powstało szereg „pomocniczych FAQ”, zawierających dalsze wskazówki (o których ciągle przypominają nam moderatorzy).

Ponieważ na forum Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń powtarzają się, co jakiś czas, niemal te same pytania dotyczące poszukiwań genealogicznych, Andrzej przedstawił sensowne, praktyczne rozwiązanie: FAQ – często zadawane pytania.
Pytanie, co może jeszcze należy dodać do propozycji Andrzeja, pamiętając jednak by nie „przedobrzyć”?

Tworząc tekst dla sekcji FAQ, nie sposób odpowiedzieć na wszystkie zagadnienia, które mogłyby zainteresować genealoga w trakcie jego poszukiwań. Konieczna jest, zapewne, rozsądna selekcja zgłaszanych w tym wątku propozycji, aby powstał teksty zawierający uniwersalne informacje, porady i wskazówki, tekst niestarzejący się, przydatny dla użytkowników serwisu „Genealodzy.PL” pomimo upływu czasu.

Ze swojej strony proponuję dołączyć bardziej ogólne wskazówki - które może Andrzej uzna za stosowne i wkomponuje w swój wpis?:

* * *
Zanim zadasz pytanie lub założysz nowy wątek

Sprawdzić czy problematyka, którą chcesz poruszyć, była już wcześniej dyskutowana na Forum.
Aby to sprawdzić oraz czy odpowiedź na Twoje ewentualne pytanie nie znajduje się już w zasobach Forum, użyj wygodnej wyszukiwarki Szukaj na forum.

Jeżeli zakładasz nowy wątek, nazwij swój temat opisując krótko problem.
Intrygujący, nowy problem, zainteresuje wielu z nas. Niektórzy nawet będą potrafili Tobie pomóc!
Inni z chęcią dowiedzą się czegoś nowego.

Forum jest częścią serwisu „Genealodzy.PL” i jest ogólnie dostępne dla każdego Użytkownika i odwiedzającego serwis. Prosimy, aby poruszane w postach tematy wiązały się z tematyką naszego serwisu.

Pisz poprawnie, używając polskich znaków. Jest to szczególnie ważne dla osób, które będą chciały znaleźć odpowiedź na nurtujące ich pytania korzystając z forumowej wyszukiwarki - gdzie zapewne wpiszą poprawnie gramatycznie słowa kluczowe.

* * *

Kolejna kwestia, to wybór jednolitego wyglądu adresów URL (linków) w tekście „FAQ – często zadawane pytania”.
W technicznym FAQ zastosowano formę linków ukrytych po tekstami (są nimi tytuły zamieszczonych odpowiedzi, np.: „Dlaczego nie mogę się zalogować?”, „Jak mogę dodać podpis do mojego postu?”).
Taką też formę (powyżej) proponuje Cezary, jednak nie konsekwentnie - miesza linki ukryte pod tekstami z gołymi adresami URL, często występującymi w naszych wpisach.

Moim skromnym zdaniem, warto może zastosować jednolitą formę linku ukrytego pod tekstem, jaką użyto w technicznym FAQ. Taki link, w odróżnieniu od gołego adresu URL, niesie dodatkową informację i daje możliwość zorientowania się, czego możemy oczekiwać po kliknięciu na dany link.

Łączę pozdrowienia –
Lidia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”