Poszukuję informacji o prapradziadkach- Józef Kordalski

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Nie, ja tylko postawiłem daleko idącą hipotezę, że Michalina, której au mamy może została źle zapisana. Nazwisko Królikowski jest w parafii żeby nie było wątpliwości. Gdyby jednak była Karczewską to mogła wyjść za Aleksandra Zarzeckiego, co wyjaśniałoby kwestię nazwiska. Ale to jest bardzo krucha i mało wiarygodna konstrukcja.
Akty zgonu Józefa i Michaliny wszystko wyjaśnią. A Józef w niektórych au dzieci jest Walentym :), dodatkowo chrzestnym jest raz Wincenty Kordalski (także syn Tekli)
Fajnie, że Tekla Kordalska wyszła za mąż i znane są imiona jej rodziców więc nie jest tak źle jak na nieślubne trafienie. Umarła w Glinojecku. Tam także udali się (przynajmniej czasowo) jej synowie.
Magda500m

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Magda500m »

Arek_Bereza pisze:ja bym zaczął od poszukania aktów zgonu Józefa i Michaliny w USC Raciąż lub w zarządzie cmentarza tamtejszego. To by od razu wiele wyjaśniło
Też o tym pomyslałam ...
Maria Magdalena
Magda500m

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Magda500m »

Arek_Bereza pisze:Nie, ja tylko postawiłem daleko idącą hipotezę, że Michalina, której au mamy może została źle zapisana. Nazwisko Królikowski jest w parafii żeby nie było wątpliwości. Gdyby jednak była Karczewską to mogła wyjść za Aleksandra Zarzeckiego, co wyjaśniałoby kwestię nazwiska. Ale to jest bardzo krucha i mało wiarygodna konstrukcja.
Akty zgonu Józefa i Michaliny wszystko wyjaśnią. A Józef w niektórych au dzieci jest Walentym :), dodatkowo chrzestnym jest raz Wincenty Kordalski (także syn Tekli)
Fajnie, że Tekla Kordalska wyszła za mąż i znane są imiona jej rodziców więc nie jest tak źle jak na nieślubne trafienie. Umarła w Glinojecku. Tam także udali się (przynajmniej czasowo) jej synowie.

Niestety nie odnalazłam żadnego z aktów pra..babci Tekli ,zwłaszcza iż zapomniany język rosyjski utrudnia poszukiwania..Bardzo proszę o link do choć do aktu ślubu Tekli .Dziekuję Maria
Maria Magdalena
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: sbasiacz »

ślub Tekli Kordali z Błażejem Lewickim jest w genetece
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 2145&y=744
pozdrawiam
BasiaS
pozdrawiam
BasiaS
RenataMik

Sympatyk

Post autor: RenataMik »

Raciąż 18 VI 1911 rodzi się Czesław syn Walentego Kordalskiego robotnika rolnego 32 lata zamieszkałego Zdunówko i Michaliny z Zarzyckich lat 38. Świadkowie Wincenty 43 lata i Stanisława Wróblewska 33 lata
Czesław zmarł 30 VIII 1984 W Sierakowie(dopisek na akcie)
Akt 79 rok 1911 Raciąż- genbaza po zalogowaniu
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,193689,23
Może jednak Józef Walenty pasuje odnaleziony wcześniej akt ślubu
Pozdrawiam
Renata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”