Pochodzenie nazwisk (cz.8)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- MalgorzataKurek

- Ewa_Szczodruch

-
Wladyslaw_Moskal

Pochodzenie nazwiska Nienarciuk.
Justyno,JustynaP pisze:Witam,
Czy ktoś może wie od czego pochodzi nazwisko Nienarciuk?
Pozdrawiam,
Justyna
istnieje w Polsce nazwisko Nienart, ale nazwisko Nienarciuk nie istnieje w Europie, zatem podaj wiecej informacji o tym zapisie .
Pozdrawiam - Wladyslaw
Pochodzenie nazwiska Nienarciuk.
Dzień dobry
Poproszę o informacje związane z nazwiskiem Landeburski.
Dziękuję
Dziękuję
Re: Pochodzenie nazwiska Nienarciuk.
Moja praprababcia Antonina Borkowska z domu Nienarciuk wymieniona jest w akcie zgonu męża Stanisława Borkowskiego z 1899 r. w parafii Kuczyn koło Cechanowca.Wladyslaw_Moskal pisze:Justyno,JustynaP pisze:Witam,
Pozdrawiam,
Justyna
istnieje w Polsce nazwisko Nienart, ale nazwisko Nienarciuk nie istnieje w Europie, zatem podaj wiecej informacji o tym zapisie .
Pozdrawiam - Wladyslaw
Link do zdjęcia z aktem zgonu jej męża https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/2aa33911ca6df4b7
To nazwisko pojawia się jeszcze kilka razy w Kuczynie i Ciechanowcu.
Może to wschodnia wersja nazwiska Nienart?
A jakie jest pochodzenie nazwiska Nienart?
Pozdrawiam,
Justyna
-
Wladyslaw_Moskal

Stalo sie, lokalnie powstalo "meteorytowe" nazwanie/nazwisko Nienarciuk, niedaleko od istniejacego w woj.podlaskim nazwiska Nienart;JustynaP pisze:Moja praprababcia Antonina Borkowska z domu Nienarciuk wymieniona jest w akcie zgonu męża Stanisława Borkowskiego z 1899 r. w parafii Kuczyn koło Cechanowca.Wladyslaw_Moskal pisze:Justyno,JustynaP pisze:Witam,
Pozdrawiam,
Justyna
Pozdrawiam - Wladyslaw
Link do zdjęcia z aktem zgonu jej męża https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/2aa33911ca6df4b7
To nazwisko pojawia się jeszcze kilka razy w Kuczynie i Ciechanowcu.
Może to wschodnia wersja nazwiska Nienart?
A jakie jest pochodzenie nazwiska Nienart?
Pozdrawiam,
Justyna
http://nlp.actaforte.pl:8080/Nomina/Ndi ... ko=Nienart
Kilka zdan o mozliwym pochodzeniu nazwiska Nienart i bylego, lokalneg nazwania Nienarciuk.
Polskie nazwisko Nienart;
https://forebears.io/surnames/nienart
oraz rosyjsko-litewskie Nenart i bialoruskie Ninard sa bardzo rzadkimi nazwiskami, podobnie jak wiele innych nazwisk w Polsce zaczynajacych sie od zaprzeczenia "nie-".
Wg prof. K.Rymuta polskie nazwisko Narda [juz "wymarlo" !] - pochodzi od narda, nard "roślina = kozłek lekarski"[popularna waleriana].
Nasi przodkowie nie byli biologami, wiec slowo "kozłek" moglo oznaczac dzisiejszego "koziołka", zatem nazwanie Nienard w zapisie Nienart, moglo wskazywac na chlopca nie podskakujacego, bardzo spokojnego. A od Nienart, nazwiska ojca, powstalo nazwisko syna; - Nienartowicz [427 osob w Polsce w 2014 r.].
Pozdrawiam - Wladyslaw
Władysławie,
Bardzo dziękuję za tak wyczerpującą informację!
Pozdrawiam,
Justyna
Bardzo dziękuję za tak wyczerpującą informację!
Pozdrawiam,
Justyna
-
Wladyslaw_Moskal

Pochodzenie nazwiska Landeburski.
Z reguly nie odpowiadam osobom kryjacym sia za psudonimem, ale.. jestes prawie nowy tutaj.Agbama pisze:Dzień dobry
Dziękuję
Wg zalaczonej strony, chyba widzisz, ze nazwisko Landeburski, ale roznie zapisywane, najlczniej wystepuje na Ukrainie i chyba tam powstalo, jest w Polse i Rosji, nigdzie wiecej;
https://forebears.io/surnames/landeburski
Pozdrawiam - Wladyslaw
Dzień dobry,
pytałem się kiedyś o pochodzenie nazwiska Sondej. Okazało się, że najstarsza, dostępna mi metryka pochodzi z 1880 roku i nazwisko zapisane jest Sądy. Nazwisko praktycznie nie spotykane w Polsce. Czy nazwisko będzie pochodzić od sądu? Może ma ktoś inny pomysł?
pytałem się kiedyś o pochodzenie nazwiska Sondej. Okazało się, że najstarsza, dostępna mi metryka pochodzi z 1880 roku i nazwisko zapisane jest Sądy. Nazwisko praktycznie nie spotykane w Polsce. Czy nazwisko będzie pochodzić od sądu? Może ma ktoś inny pomysł?
Pozdrawiam
Roman
Roman
Czy ktos wie cos na temat nazwiska Patla? Rejon na Podkarpaciu, dokładnie koło Dukli, wieś Równe. Dzięki.
- MalgorzataKurek

Wg Rymuta od patela 'patelnia' lub od imienia Pantaleon
-
AdalbertuSobieray

Dzień dobry, chciałem zapytać o nazwisko Grzeżółkowski oraz Altowęgier.
Serdecznie dziękuję
Wojtek
Serdecznie dziękuję
Wojtek
- tonffillka

Nazwisko
Dzień dobry
proszę o rozszyfrowanie nazwiska Bieńko z rejonu Mazowsza
Z góry pięknie dziękuję
Małgosia
proszę o rozszyfrowanie nazwiska Bieńko z rejonu Mazowsza
Z góry pięknie dziękuję
Małgosia
- Ewa_Szczodruch

Nazwisko
Altowęgier - etymologii nie znalazłam; nazwisko może pochdzić od niemieckiego alt, dolnoniemieckiego old ‘stary’.
Grzeżółkowski - od staropolskiego gżegżółka, gżegżółka ‘kukułka’.
Bieńko 1212 - w grupie nazwisk pochodzących od imion Benedykt, Beniamin, w średniowieczu Bieniedykt, Bienijamin.
Grzeżółkowski - od staropolskiego gżegżółka, gżegżółka ‘kukułka’.
Bieńko 1212 - w grupie nazwisk pochodzących od imion Benedykt, Beniamin, w średniowieczu Bieniedykt, Bienijamin.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch