Księga ludności Radomia

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Serotoninka

Sympatyk

Post autor: Serotoninka »

Witajcie, ja też bardzo proszę o pomoc.

Szukam dwóch rodzin, które wiem, że mieszkały na początku XX wieku w Radomiu. Bardzo chciałabym odszukać dotyczące ich zapisy w KLS. Ale nijak nie mogę...

1. Stanisław i Józefa Szubińscy (Józefa z domu Prasek).
Ich syn, a mój pradziadek Henryk, urodził się w 1905 roku w Radomiu. W 1924 Henryk bierze ślub jako mieszkaniec Radomia. Stanisław umiera w 1937 jako mieszkaniec ul. Granicznej. Ponoć był związany zawodowo z radomskimi garbarniami.

2. Jan i Bronisława Hartowicz (Bronisława z domu Szmigiel).
Ich córka Mariana urodziła się w 1905 w Uhrusku, ale ślub bierze (z ww. Henrykiem) już jako mieszkanka Radomia. Jan Hartowicz umiera 23 października 1921 roku, ale to wiem tylko z inskrypcji na grobie, pochowany jest na cm. parafii św. Wacława przy ul. Limanowskiego. Nie mogę znaleźć aktu zgonu. Księga pochówków z tego roku nie zachowała się. Rodzina związana była z rejonem Glinic, na ul. Górnej po latach umiera Bronisława. Aktu zgonu Jana nie ma jednak w parafii Najświętszego Serca Jezusa, która już wówczas funkcjonowała. Jan z zawodu był fabrykantem szkła.

Tyle wiem. Jakieś pomysły jak szukać? Nie widzę ani dwóch wymienionych wyżej małżeństw, ani zawartego w 1924 małżeństwa Henryka i Marianny Szubińskich...Przejrzałam indeksy pod hasłem Hartowicz, Chartowicz, Artowicz, Szubiński i Subiński... Przewertowałam całe tomy: 31, 38 i 39 wskazywane w opisie jako dotyczące Glinic. Choć to moze powinnam raz jeszcze zrobić uważniej, nie czytam po rosyjsku dość dobrze...

Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki
Pozdrawiam
Ola W.
Awatar użytkownika
Bialas_Malgorzata

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Bialas_Malgorzata »

https://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki ... -Z/149.jpg
tych Szubińskich nie widać, ale są inni
Hartowiczów w księgach nie widać
Serotoninka

Sympatyk

Tyle wiem. Ci Szubińscy ujęci to nie moi. I stąd moje pytanie czy jest sens i ew. gdzie dalej szukać... Co mogło się stać, że mieszkali w Radomiu, a nie byli spisani...
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Olu,

pytanie dla mnie zasadnicze - czy materiały z Poczekalni pokrywają się z zasobem AP Radom?
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/zes ... l_data_do=

Pozdrawiam
Aneta
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie z tym podlinkowanym (poza s. 9844). Sygnatury są podane..to chyba powinno rozwiewać wątpliwości
No i różnica w zakresie danych dla urodzonych po 1916
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Serotoninka

Sympatyk

Aneta, ale to co podlinkowałas wskazuję na lata 1865-66, a mnie interesują dane z okresu po 1900.
Włodku nie jest dla mnie jasna Twoja wypowiedź. Czy mógłbyś wskazać, co powinnam przeszukać poza tym, co mamy w poczekalni? Jeśli jest coś więcej z lat 1900+ to napawa mnie to optymizmem. Po południu będę miała więcej czasu na przeszukanie danych AP, początkowo jakoś z automatu zakładałam, że dysponujemy tylko tym zakresem który jest w poczekalni.
Pozdrawiam
Ola W.
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Miałam na myśli raczej KL ludności niestałej :)
Podlinkowałam wszystko, co wyszło mi po wpisaniu hasła "księgi ludności".

Pozdrawiam
Aneta
Ostatnio zmieniony śr 14 gru 2022, 12:31 przez Kaczmarek_Aneta, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

KLS - "s" w tym jest od stałej:)

Nie, nie jest tak, że w poczekalni jest cały zasób APów. Rozbieżności będą - wydaje się, że uzupełnień będzie znacznie mniej niż w poprzednich latach.

Wydaje mi się, że żadnych ksiąg ludności Radomia poza zespołem nr 1 "Akta miasta Radomia" w AP Radom nie ma - tzn moim zdaniem ten (58/1) i tylko ten zespół warto przeszukiwać pod kątem ksiąg ludności Radomia. Stałej i niestałej ludności. Do lat 30 XX wieku od najstarszych zachowanych.
Późniejszych / młodszych dot. ewidencji ludności w Radomiu nie szukałem (ale to wykracza poza wątek:)
w AGADzie chyba nic ze starszych radomskich nie ma.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”