Droga Magdaleno!!
Mam dla Ciebie kolejną dobrą informacją która powinna Cię jeszcze bardziej mobilizować do poszukiwań w tamtych okolicach Bartosovic!!!!
Szukaj dobrze wszystkich tych Schwarzow jak leci czy krewny czy nie krewny i rób dobre notatki!!!! Widziałem że Twoi pradziadkowie byli handlarzami ale u innych Schwarzów widziałem że byli właścicielami ziemskimi. Po co to mówię? Pewna wskazówka.
A to Super informacja dla Ciebie!!!
Baron Carl Freiherr von Schwarz czyli Baron Karol Wolny Pan von Schwarz urodził się w sąsiednim Neutitschein czyli Novým Jičínie 23.06.1817 roku (za niedługo możesz świętować jego rocznicę urodzin

). Zobacz:
http://de.wikipedia.org/wiki/Carl_von_Schwarz
Był właścicielem ziemskim a w późniejszych czasach przedsiębiorcą budowlanym i założycielem poważnych przedsięwzięć. Budował m.in. tamy rzeczne, mosty, wiadukty, linie kolejowe, dworce. Budował między innymi zaporę wodną i ujęcie wody pitnej w Wapienicy koło Bielska-Białej z wodociągami dla miasta. Podobnie na Bawarii.
Przeniósł się do Wiednia a potem do Salzburga, gdzie w 1860 na zlecenie władz miejskich zajął się m.in regulacją rzeki Salzach. W 1863 wybudował dworzec główny dla Salzburga oraz most kolejowy na rzece Salzach. Zmarł w opini jako dobrodziej 21.10.1898 w Gnigl (dzisiejszy Slazburg) i tam został pochowany. Jego nazwiskiem nazwana jest jedna z ulic Salzburga Karl-Schwarzstraße biegnąca wzdłuż rzeki przez środek miasta oraz park Baron-Schwarz Park w dzielnicy Gnigl, który kiedyś był posiadłością Szchwarzów i na terenie którego postawił w 1860 r. rezydencję Villa Stadlhof.
Jego żoną była Barbara Keißler a ich synem:
Richard Freiherr von Schwarz (ur 20.04.1858 w St. Pölten, Niederösterreich, zm. 22.03.1926 w Salzburgu) który był pionierem motoryzacji w Salzburgu. Żoną Richarda była Anna Maria Rauscher (ur. 13.03.1858 w Salzburgu, zm. 16.02.1929 w Salzburgu) z którą ożenił się 11.04.1882. Richard pasjonowal się motoryzacją i był jej prekursorem w kraju związkowym salzburg. W 1898 roku zakupił nowoczesnego

Mercedesa Benz-Comfortable z silnikiem zawrotnej mocy 3,5 KM przy 600 obr./min.
Z jego udziałem miał też miejsce w 1901 roku pierwszy poważny wypadek samochodowy.
Mieli z Anną Marią troje synów:
Julis
Hugo
Maximilian Karl Freiherr v. Schwarz (ur 14.07.1888 Salzburg-Gnigl; zm. 29.06.1947 w Freibergu w okręgu Chemniz, w Saksonii, Niemcy) ożenił się 23.08.1920 w Siegsdorf z Maria Rosalia Aloysia ZÖHNLE (ur. 2.09.1890 w Traunstein Oberbayern, Bawaria; zm. 15.07.1963 w Monachium). Ich dzieci to: Max Richard Maria Freiherr v. Schwarz (ur. 6.10.1923 Monachium; zm. 31.07.1943 w Mogilski, Rosja) oraz żyjąca jeszcze córka.
Na cmentarzu w Gnigl są też pochowani:
Oberstleutnant a. D. Karl Freiherr von Schwarz 1881-1934
Korvettenkapitän a. D. Julius Freiherr von Schwarz 1886-1965
Tyle na razie bo brakło czasu...
Pozdrawiam! Krzysztof