Miejscowość na Śląsku Cieszyńskim

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
cocolinko

Sympatyk

Re: Miejscowość na Śląsku Cieszyńskim

Post autor: cocolinko »

Gratuluje i Cieszę się z Tobą, chociaż po części w tej chwili szlak mnie trafia bo chciałem do Ciebie napisac na PW i pół godziny pisałem do Ciebie list i jak nacisnąłem wyślij to wyskoczyl komunikat adresat nieznany i wszystko poszło ...
Prawdopodobnie dlatego że za każdym razem jak chce Ci coś wysłać to twój adres wyświetla się tak: Magdalena_StrĂłzik
:(
Krzysiek
Magdalena_Strózik

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Magdalena_Strózik »

Hej! Jak mi przykro, nie miałam pojęcia, że figuruję pod taką nazwą :) Pisz na: magdalena.strozik@gmail.com, nie powinno być problemu. Swoją drogą mnie też nie udaje się pisać dłuższych listów ani postów na forum, bo jak to trwa zbyt długo, to mnie system automatycznie wylogowuje. Dlatego piszę w edytorze tekstu, a potem tylko kopiuję.
Pozdrowienia,
Magda
Awatar użytkownika
cocolinko

Sympatyk

Post autor: cocolinko »

Droga Magdaleno!!
Mam dla Ciebie kolejną dobrą informacją która powinna Cię jeszcze bardziej mobilizować do poszukiwań w tamtych okolicach Bartosovic!!!!
Szukaj dobrze wszystkich tych Schwarzow jak leci czy krewny czy nie krewny i rób dobre notatki!!!! Widziałem że Twoi pradziadkowie byli handlarzami ale u innych Schwarzów widziałem że byli właścicielami ziemskimi. Po co to mówię? Pewna wskazówka.
A to Super informacja dla Ciebie!!!
Baron Carl Freiherr von Schwarz czyli Baron Karol Wolny Pan von Schwarz urodził się w sąsiednim Neutitschein czyli Novým Jičínie 23.06.1817 roku (za niedługo możesz świętować jego rocznicę urodzin ;) ). Zobacz: http://de.wikipedia.org/wiki/Carl_von_Schwarz
Był właścicielem ziemskim a w późniejszych czasach przedsiębiorcą budowlanym i założycielem poważnych przedsięwzięć. Budował m.in. tamy rzeczne, mosty, wiadukty, linie kolejowe, dworce. Budował między innymi zaporę wodną i ujęcie wody pitnej w Wapienicy koło Bielska-Białej z wodociągami dla miasta. Podobnie na Bawarii.
Przeniósł się do Wiednia a potem do Salzburga, gdzie w 1860 na zlecenie władz miejskich zajął się m.in regulacją rzeki Salzach. W 1863 wybudował dworzec główny dla Salzburga oraz most kolejowy na rzece Salzach. Zmarł w opini jako dobrodziej 21.10.1898 w Gnigl (dzisiejszy Slazburg) i tam został pochowany. Jego nazwiskiem nazwana jest jedna z ulic Salzburga Karl-Schwarzstraße biegnąca wzdłuż rzeki przez środek miasta oraz park Baron-Schwarz Park w dzielnicy Gnigl, który kiedyś był posiadłością Szchwarzów i na terenie którego postawił w 1860 r. rezydencję Villa Stadlhof.
Jego żoną była Barbara Keißler a ich synem:
Richard Freiherr von Schwarz (ur 20.04.1858 w St. Pölten, Niederösterreich, zm. 22.03.1926 w Salzburgu) który był pionierem motoryzacji w Salzburgu. Żoną Richarda była Anna Maria Rauscher (ur. 13.03.1858 w Salzburgu, zm. 16.02.1929 w Salzburgu) z którą ożenił się 11.04.1882. Richard pasjonowal się motoryzacją i był jej prekursorem w kraju związkowym salzburg. W 1898 roku zakupił nowoczesnego :) Mercedesa Benz-Comfortable z silnikiem zawrotnej mocy 3,5 KM przy 600 obr./min.
Z jego udziałem miał też miejsce w 1901 roku pierwszy poważny wypadek samochodowy.
Mieli z Anną Marią troje synów:
Julis
Hugo
Maximilian Karl Freiherr v. Schwarz (ur 14.07.1888 Salzburg-Gnigl; zm. 29.06.1947 w Freibergu w okręgu Chemniz, w Saksonii, Niemcy) ożenił się 23.08.1920 w Siegsdorf z Maria Rosalia Aloysia ZÖHNLE (ur. 2.09.1890 w Traunstein Oberbayern, Bawaria; zm. 15.07.1963 w Monachium). Ich dzieci to: Max Richard Maria Freiherr v. Schwarz (ur. 6.10.1923 Monachium; zm. 31.07.1943 w Mogilski, Rosja) oraz żyjąca jeszcze córka.

Na cmentarzu w Gnigl są też pochowani:
Oberstleutnant a. D. Karl Freiherr von Schwarz 1881-1934
Korvettenkapitän a. D. Julius Freiherr von Schwarz 1886-1965

Tyle na razie bo brakło czasu...
Pozdrawiam! Krzysztof
Magdalena_Strózik

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Magdalena_Strózik »

No proszę!! Widzę, że wątek Szwarzów Cię wciągnął :) Jako "wisieńkę na torcie" dodam, że mój pradziadek Józef Szwarz, syn handlarzy ukończył studia inżynierskie na kierunku budownictwo. Około 1914 roku został oddelegowany w okolice Przemyśla, gdzie zajmował się budową tamy rzecznej. Około 1914 roku, w Dobromilu poznał moją prababkę. Ostatecznie trafili oboje do Warszawy, gdzie do wybuchu II wojny pradziadek budował dworzec kolejowy "Warszawa Główna".
Wprawdzie mój Szwarz nie miał "von" przed nazwiskiem, ale być może inspirowały go budowlane osiągnięcia słynnego Carla :)
Serdecznie pozdrawiam,
Magda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”