Pobór w latach 1840-1914, Armia Carska

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Brzostowski_Mariusz

Sympatyk

Post autor: Brzostowski_Mariusz »

Bardzo dziękuję Moniko.
Trochę mi rozjaśniło sprawę aczkolwiek nie do końca.
Wiem, że nie służył 25 lat, 15 też chyba nie, ale czy 5, 3 czy 1.5 to już niestety na razie pozostanie tajemnicą :-(
Pozdrawiam
Mariusz
Maria_Klimas

Sympatyk

Post autor: Maria_Klimas »

Mój dziadek poszedł do wojska mając 20 lat i służył 6 lat, Brat mojego dziadka słuzył w marynarce 7 lat został powołany jak miał 19 lat. Widać ta służba była nie zawsze jednakowa od czego zależało to trudno powiedzieć.

Pozdrawiam Maria
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Wklejam fragment ze strony Szpejankowskiego

W 1874 r. ustawą z 13 stycznia wojsko carskie zostało zreformowane, wprowadzono powszechny obowiązek służby wojskowej niezależnie od stanu i wyznania. Zostali nim objęci wszyscy mężczyźni, którzy ukończyli 21 lat. Służba trwała w wojskach lądowych sześć lat, a w marynarce siedem, zwolnieni od niej byli jedynacy, pracownicy kolei oraz synowie, których ojciec zginął w walkach z powstańcami w okresie powstania styczniowego. Ponieważ liczba poborowych nawet po zwolnieniach była większa niż potrzeby armii, dlatego organizowano losowanie i do wojska szli tylko ci, którzy wyciągnęli los.

Więcej: http://www.szpejankowski.eu/index.php/inne/9.html

Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
Brzostowski_Mariusz

Sympatyk

Masz rację. Tak więc ta droga do ustalenia pewnych faktów w czasie niestety dobrą nie jest.
(coś w rodzaju godziny piętnastej szesnaście czy szesnastej piętnaście... fakt, że jest po południu.
Mariusz
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam,
informacja z linku

http://ryczow.com/z_ziemi_ryczowskiej/w ... brance.htm
Tekst:
Żołnierze w służbie w carskim wojsku w Rosji musieli odsłużyć okresy obowiązkowej czynnej służby wojskowej: w piechocie i artylerii (bez konnej) 3 lata, w pozostałych formacjach wojsk lądowych 4 lata, w marynarce wojennej 5 lat. Większość rekrutów z Królestwa Polskiego do poboru stawano po ukończeniu 20 roku życia kierowano do piechoty i artylerii polowej. Wszyscy Polacy, którzy odbyli służbę w wojsku w razie mobilizacji mieli być wezwani w szeregi wojsk, które wypełniały Warszawski okręg wojskowy. Natomiast, aby zachować rosyjski charakter armii, Polacy w czasie pokoju udawali się na służbę daleko na wschód, a Warszawski okręg wojskowy w całości otrzymywał rekrutów z innych okręgów.
Doniec_Henry
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Brzostowski_Mariusz

Sympatyk

Moniko, czy śmierć ojca mogła być powodem wcześniejszego zwolnienia z wojska?
Masz może jakieś wiadomości na ten temat?
Pozdrawiam
Mariusz
Awatar użytkownika
mariazgora

Sympatyk

Post autor: mariazgora »

Moniko,
czytając to co wkleiłaś wyżej, dochodzę do wniosku, że ten mój Stanisław z wczorajszych dociekań o pobyt w Kijowie chyba w tym wojsku carskim wcale może nie był, jeśli wcześniej był maszynistą kolejowym.
Faktem jest że mógł zdążyć być i wrócić, bo idąc do ślubu miał już 26 lat.
I dopiero po wojsku zatrudnić się na kolei.
Mam jego fotkę w mundurze, ale to jest na pewno mundur polski, z czasów II wojny, bo jest już z dużymi dziećmi swoimi.

Podrawiam.
Maria
Awatar użytkownika
Brzostowski_Mariusz

Sympatyk

Dziękuję Doniec_Henry.
Myślę, że precyzyjniejszej odpowiedzi nie uzyskam.
Muszę się zadowolić tym okresem 3-4 lata bo mój pra na zdjęciu na marynarza nie wygląda.
Pozdrawiam
Mariusz
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

Krzysztof
Awatar użytkownika
Brzostowski_Mariusz

Sympatyk

już tam byłem... :-()
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Doniec_Henry

Sympatyk

Post autor: Doniec_Henry »

witam Mariusz,
może tak,
podaj mi miejsce zamieszkania lub urodzenia dziadka - dojdę po Brance i przez Carski Ukaz.
Doniec_Henry
pozdrawiam
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Generalnie jeśli był wcześniej w armii to w akcie ślubu POWINIEN BYĆ odpowiedni zapis ( żołnierz rezerwy).

O czym tu nie napisano: żołnierzom, którzy żywi wrócili i swoje odsłużyli przysługiwało pierwszeństwo w uzyskaniu pracy w instytucjach państwowych a to były dobre fuchy. Łatwiej było zostać kolejarzem, leśnikiem ...

W bibliotece znajdziesz więcej:

Caban, Wiesław Służba rekrutów z Królestwa Polskiego w armii carskiej w latach 1831-1873 Warszawa : "DiG", 2001.
Legieć J. Służba rekrutów z Królestwa Polskiego w armii rosyjskiej w latach 1874-1913 UJK 2013
Kulik, Mariusz Polacy wśród wyższych oficerów armii rosyjskiej Warszawskiego Okręgu Wojskowego (1865-1914) Wydawnictwo Neriton, 2008.

oraz dostępna online Michał Kopczyński Wielka Transformacja

http://otworzksiazke.pl/images/ksiazki/ ... rmacja.pdf
pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Brzostowski_Mariusz

Sympatyk

Beato
Dziękuję za ciekawą niewątpliwie pozycję. problem jednak jest w czasie. Te informacje dotyczą poborów z lat 1865 do 1873 a mnie interesuje okres powiedzmy około roku 1900-go.
Pozdrawiam
Mariusz
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Piotrze, chyba masz rację. W akcie ślubu był zapis "żołnierz rezerwy". Znalazłam link do Manifestu o zaciągu (Dz.W-wski dod. 171 z 1867) http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/publication/126018?tab=1

Jest tam punkt o zwolnieniach. Szlachta, duchowni, cudzoziemcy byli zwalniani na zawsze, ale różnej maści pracownicy - tylko na czas wykonywanych funkcji. Gdyby nasz rezerwista był zwolniony bez odbycia służby jako pracujący kolejarz, miałby prawdopodobnie zapis "czasowo zwolniony do rezerwy" ("wremienno otpusknyj").

Ciągle się uczę rozpoznawania tych rezerwistów w języku rosyjskim. Rozszyfrowałam "pobiletnych" i "zabiletnych", a teraz przypadkowo doszli ci "czasowi/okresowi", którzy jednak różnią się od zwykłych rezerwistów. :)

Pozdrawiam,
Monika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”