Stężyca pow. Ryki

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Konieczność posługiwania się źródłami - szczególnie przed głoszeniem jak "W powiecie kozienickim była jest i będzie parafia Stężyca."
Informację, że nie "Wystarczy w wyszukiwarkę https://www.familysearch.org wpisać"

i inne

Kwestia co jesteś w stanie przyswoić
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
StraszMarek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: StraszMarek »

Może w tych opowieściach rodzinnych jest jakieś ziarno prawdy. Jestem teraz poza domem i nie mam dostępu do swojego archiwum, ale wydaje mi się, że jakoś tak pod koniec XVII wieku w wyniku zmiany biegu Wisły kilka wsi z parafii stężyckiej znalazło się na drugim brzegu, czyli koło Kozienic. Wsie nadal formalnie należały do starej parafii, ale ich mieszkańcy korzystali jednak z sakramentów w parafii w Kozienicach.
Pozdrawiam, Marek
Maślanek_Joanna

Sympatyk
Legenda

Post autor: Maślanek_Joanna »

Nie badałam, jak było ze Stężycą (o ile pamiętam, to czytałam o niegdysiejszym jej znaczeniu jako brodu na Wiśle, a dziś nie leży nad samą Wisłą, ma tylko dostęp do starorzeczy), natomiast jak najbardziej potwierdzam informacje o o tym, że na tym terenie Wisła wielokrotnie zmieniała bieg i niektóre wsie "nagle" znajdowały się po drugiej stronie rzeki i bywały odcięte od macierzystej parafii. Tak było ze wsią Samwodzie (obecnie po lewej stronie Wisły), która w 1799 należała do parafii Pawłowice, które leżą po prawej, a w latach 1820-tych już do parafii Brzeźnica (lewa strona). W aktach z lat 18-nastych z Brzeźnicy, Samwodzian chrzczono, żeniono i chowano, ale często określano ich jeszcze mianem "parafian pawłowickich". Czyli zapewne zmiana koryta Wisły nastąpiła mniej więcej między 1799 a 1820 rokiem...
Pozdrawiam,
Joanna
Marcin.Rybicki

Sympatyk

Post autor: Marcin.Rybicki »

Informacje, które dotyczą zmiany koryta rzeki są mało istotne co do przynależności administracyjnej parafii/miejscowości Stężyca. Na Family Search jest błędna informacja i taki jest fakt. Za zaborów to był powiat garwoliński, za II RP garwoliński, za komuny powiat rycki, obecnie powiat rycki.
StraszMarek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: StraszMarek »

Marcin.Rybicki pisze:Informacje, które dotyczą zmiany koryta rzeki są mało istotne co do przynależności administracyjnej parafii/miejscowości Stężyca. Na Family Search jest błędna informacja i taki jest fakt. Za zaborów to był powiat garwoliński, za II RP garwoliński, za komuny powiat rycki, obecnie powiat rycki.
Tak, nie jest to istotne dla samej miejscowości Stężyca. To oczywiste. Ale są wsie należące wcześniej do tej parafii, ktore w wyniku zmiany koryta znalazły się po drugiej stronie Wisły i przynależąc nadal formalnie do Ziemi Stężyckiej z czasem zmieniły przynależność parafialną na Kozienice w powiecie radomskim.
Stąd może w tej historii rodzinnej wzięło się to pomieszanie powiatów i może to być dobry trop do dalszych poszukiwań.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”