Kubiński, par. Radzanów, Śródborze, Dziektarzewo...

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Magda500m

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Magda500m »

Arek_Bereza pisze:Jak widzisz nie musisz wcale się uczyć, zawsze można liczyć na gotowca. Miałaś do sprawdzenia 6 parafii, vide lista powyżej w moim poście. 5 z nich ma za te lata indeksy w genetece, tylko Raciąż nie ma i trzeba go szukać w metrykach.
Powodzenia Ci życzę, przyda się
Właśnie sie nauczyłam :D , odnalazłam kolejnych przodków,radość ogromna z samodzielności ,teraz to juz takie proste.(cierpliwość co do mnie czasem potrzebna ,jak to się mówi na zdrwy chłopski rozum:D) Jeszcze raz dziękuję :D w razie większego problemu wiem już do kogo się zwrócić :wink:
Maria Magdalena
Magda500m

Sympatyk
Nowicjusz

Stanisław Kubiński ur.1868r Dzieczewie ,szukam aktu

Szukam aktu urodzenia Stanisław Kubiński ur.1868r Dzieczewie syn Adama Kubieńskiego/Kubińskiego i Michaliny z d.Płowskiej ,oraz aktu urodzenia ich córki Stanisławy Kubińskiej ur.10 lub 12. 04.1910 lub 1912 r.Kilka aktów rodzeństwa Stanisławy znalazłam tych dwóch nie mogę znalezć..
Maria Magdalena
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Wieś Dzieczewie?
Gdzie to jest, jaka parafia?

Akt urodzenia z 1910/1912 może jeszcze być w USC
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Magda500m

Sympatyk
Nowicjusz

Krystyna.waw pisze:Wieś Dzieczewie?
Gdzie to jest, jaka parafia?

Akt urodzenia z 1910/1912 może jeszcze być w USC
Dzieczewo jest w woj.mazowieckim ,powiat żuromiński ,gmina Siemiątkowo,parafia Radzanów
Maria Magdalena
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Szukasz aktu z Radzanowa z 1868 ciekawym gdzie go szukasz? :)
zelezny

Sympatyk

Post autor: zelezny »

Mario Magdaleno,

Popraw swój post - ojciec Twojego Stanisława nie miał na imię Adam, a Michalina dd P. była jego żoną a nie matką.

Pozdrawiam

Janek

Ps: Twój Stanisław ani nie urodził się w 1868 roku, ani nie było to w Dzieczewie.
Magda500m

Sympatyk
Nowicjusz

zelezny pisze:Mario Magdaleno,

Popraw swój post - ojciec Twojego Stanisława nie miał na imię Adam, a Michalina dd P. była jego żoną a nie matką.

Pozdrawiam

Janek

Ps: Twój Stanisław ani nie urodził się w 1868 roku, ani nie było to w Dzieczewie.

Stanisław Kubiński (syn ADAMA KUBIŃSKIEGO I BARBARY ZIELIŃSKIEJ)ŚLUB 1865R RADZANÓW Z WALERIĄ ZEBROWSKĄ (córka Jana i Marianny)

STANISŁAW I WALERIA MIELI SYNA STANISŁAWA UR.1868 r. w DZIECZEWIE.

Stanisław ożenił się z Michaliną w 1892r
Maria Magdalena
zelezny

Sympatyk

Mario Magdaleno,

Przeczytaj jeszcze raz ze spokojem swój pierwszy post, który zawiera nieprawdziwe informacje.

Stanisław K. i Waleria Ż. mieli syna Stanisława, ale który tak jak napisałem uprzednio nie urodził się w Dzieczewie i nie był to rok 1868 - urodził się o godzinie dwunastej w nocy jak zapisano w jego akcie urodzenia, z którego to aktu potwierdzisz podane przeze mnie informacje.

Pozdrawiam

Janek

Ps: Bezzasadny upór w poszukiwaniach genealogicznych na pewno nie jest pomocny :)
Magda500m

Sympatyk
Nowicjusz

Przeczytaj jeszcze raz ze spokojem swój pierwszy post, który zawiera nieprawdziwe informacje.

Stanisław K. i Waleria Ż. mieli syna Stanisława, ale który tak jak napisałem uprzednio nie urodził się w Dzieczewie i nie był to rok 1868 - urodził się o godzinie dwunastej w nocy jak zapisano w jego akcie urodzenia, z którego to aktu potwierdzisz podane przeze mnie informacje.

Pozdrawiam

Janek
Teraz juz zgłupiałam ..mam akt ślubu Stanisława i Walerii wysyłam na priv

Ps: Bezzasadny upór w poszukiwaniach genealogicznych na pewno nie jest pomocny :)
Maria Magdalena
zelezny

Sympatyk

Mario Magdaleno,

W akcie nr 29 ślubu Stanisława, który uzyskałaś wcześniej dzięki bezinteresownej pomocy forumowiczów, http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,193712,63 zawarta jest informacja o miejscu urodzenia Stanisława i jest ono zgodne z podanym w akcie urodzenia miejscem urodzenia. Podany wiek Stanisława również jest poprawny natomiast nie ma zgodności rocznikowej - przy poszukiwaniach warto zatem przyjąć widełki + - kilka lat.
Akt urodzenia Stanisława spisanego po polsku możesz znaleźć samodzielnie tu http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,186747,1 lub tu http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... FChD-temp/

Powodzenia

Pozdrawiam

Janek

Ps: Prośby o tłumaczenia aktów z języka rosyjskiego kieruj tu https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewforum-f-44.phtml
Magda500m

Sympatyk
Nowicjusz

W akcie nr 29 ślubu Stanisława, który uzyskałaś wcześniej dzięki bezinteresownej pomocy forumowiczów, http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,193712,63 zawarta jest informacja o miejscu urodzenia Stanisława i jest ono zgodne z podanym w akcie urodzenia miejscem urodzenia. Podany wiek Stanisława również jest poprawny natomiast nie ma zgodności rocznikowej - przy poszukiwaniach warto zatem przyjąć widełki + - kilka lat.
Akt urodzenia Stanisława spisanego po polsku możesz znaleźć samodzielnie tu http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,186747,1 lub tu http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... FChD-temp/

Powodzenia

Pozdrawiam

Janek

Dziękuję ,szukając już samodzielnie odnalazłam kilka aktów,nie wiedziałam ze trzeba przyjmować +- ,teraz wezmę to pod uwagę.Sugerowałam sie rocznikami że są faktyczne..Akt ślubu odnalazłam ale w j.POLSKIM Stanisława i Walerii
Maria Magdalena
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Właśnie tu widzę pewien problem. To, co znajdujesz to indeksy i stąd droga prowadzi do aktu. Ale baza indeksów nie jest kompletna i trzeba szukać w księgach. Kiedy pytam gdzie szukałaś to nie bez powodu.
Ja tylko dodam, że urodzenie Stanisława zgłaszała akuszerka, bo ojca wzięli w kamasze :)
A schody w Twoich poszukiwaniach Kubińskich dopiero się zaczną choć w wielu innych gałęziach jest lekko, łatwo i przyemnie i spokojnie można dojść do początku XIX wieku. Poprzedni akt małżeństwa dostałaś za free i żadna nauka z tego nie wynikła. Problem powrócił i będzie wracał jeśli nie zaczniesz szukać samodzielnie.
Magda500m

Sympatyk
Nowicjusz

Arek_Bereza pisze:Właśnie tu widzę pewien problem. To, co znajdujesz to indeksy i stąd droga prowadzi do aktu. Ale baza indeksów nie jest kompletna i trzeba szukać w księgach. Kiedy pytam gdzie szukałaś to nie bez powodu.
Ja tylko dodam, że urodzenie Stanisława zgłaszała akuszerka, bo ojca wzięli w kamasze :)
A schody w Twoich poszukiwaniach Kubińskich dopiero się zaczną choć w wielu innych gałęziach jest lekko, łatwo i przyemnie i spokojnie można dojść do początku XIX wieku. Poprzedni akt małżeństwa dostałaś za free i żadna nauka z tego nie wynikła. Problem powrócił i będzie wracał jeśli nie zaczniesz szukać samodzielnie.

Szukałam w szukaj w archiwach, pradziad i pierwsze które samodzielnie znalazłam dodały mi skrzydeł. Jestem chwilami jak dziecko w mgle, to moje pierwsze kroki, każdy upadek jest lekcja, by wstać i nie poddawać się. Każdą podpowiedź jak się poruszać w szukaniu aktów bardzo doceniam.
Maria Magdalena
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Ja nie pytam na jakim portalu. Pytam gdzie, czytaj akta ( nie indeksy w genetece) jakiej parafii przeszukałaś i za jakie lata. Info byłam na szwa i pradziad nic nie mówi. Z resztą teraz masz jasno wytyczony kierunek, są skorowidze i zobaczymy co z tego wyniknie.
Magda500m

Sympatyk
Nowicjusz

Arek_Bereza pisze:Ja nie pytam na jakim portalu. Pytam gdzie, czytaj akta ( nie indeksy w genetece) jakiej parafii przeszukałaś i za jakie lata. Info byłam na szwa i pradziad nic nie mówi. Z resztą teraz masz jasno wytyczony kierunek, są skorowidze i zobaczymy co z tego wyniknie.
Parafii Radzanów ,Baboszewo ,w rocznikach od 1826..1868.Właśnie czytam akta z 1868 Radzanów
Maria Magdalena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”