Mudrygajło Wincenty, Mudrygajło Konstancja

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

AGiera

Sympatyk

odstawny oficer rezerwy Mudrygajło Wincenty

Post autor: AGiera »

Dziękuję, Bożenko
ten akt już widziałam. mam nadzieję, że jak skończę Dobrzyniewo, a potem kolejne pobliskie parafie, a potem spisy parafialne, to znajdę Wincentego.
Mam do ciebie jeszcze prośbę o przetłumaczenie dwóch aktów z Białegostoku; pismo w nich jest dla mnie nie do odcyfrowania. Wrzuciłam je w nocy z 21 na 22 lipca na Tłumaczenia, ale nikt się nad nimi do tej pory nie pochylił. Wrzuciłam trzy posty z aktami i jeden Ty mi rozpracowałaś, a dwa pozostały... Czy mogę prosić o pomoc?
Ania
puszek

Sympatyk

Post autor: puszek »

Aniu, tyle ile potrafiłam. Może ktoś coś dorzuci.

Bożena
Bożena
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Ten z Pani licznych wątków (choć akurat dawny) uznałem za najbardziej sposobny do wpisu
Z książki Mariusz Kulika Armia Rosyjska w Królestwie Polskim w larach 1815- 1866
https://rcin.org.pl/Content/139997/WA30 ... _Kulik.pdf
dowiedzieć się można trochę o Łuckim pułku grenadierów, min z przywołanego tam załącznika 2, że w Knyszynie w roku 1828 stacjonował Łucki Pułk Grenadierów (siedziba sztabu w Knyszynie). Wcześniej tego nie znałem. Warto by było popytać historyków , szczególnie rosyjskich.
Z pobieżnego przeszukania internetu za pomocą translatora wynika, że
30 sierpnia 1815 roku pułki grenadierów chasseurów otrzymały imiona 1., 2., 3., 4., 5. i 6. karabinierów. 12 lutego 1816 roku 17 Pułk Chasseurów przemianowano na 7 Pułk Karabinierów. Wraz z pułkami grenadierów chersońskich i gruzińskich (dawniej kaukaskich) utworzył rezerwową brygadę grenadierów. 7 grudnia 1817 r. w ramach odrębnego korpusu litewskiego utworzono 1 i 2 pułk grenadierów i karabinierów, przemianowany 4 marca 1825 r. na Samogitskij i Łuckie pułki Grenadierów . To by wskazywało ,że Wincenty z mi przybył . Tu w Dąbrowie w 1827 roku Wincenty (tu akurat zapisano Mudrykajło, generalnie nazwisko trudne stąd zapisywane rozmaicie) ożenił się z Katarzyna Zalewska córką Antoniego.
Jedyne co wydaje się pewne nazwisko Mudrygajło nie jest nazwiskiem podlaskim a przybyłym raczej ze wschodu (litwa?).
AGiera

Sympatyk

Post autor: AGiera »

Panie Jurku
Dziękuję za ponowne pochylenie się nad moim postem. Z pozycją p.Kulika się zapoznam. Będę też dalej szukać, jak Wincenty Mudrygajło znalazł się na Podlasiu. Powyższe sugestie są bezcenne. Dodatkowe przypuszczenia dodał tez p.Kowalski we właściwym nowym wątku sprzed paru dni. Ja wiem, że już pytałam o Wincentego i jego córkę, ale minęły 4 lata, nieco akt mi przybyło, a nowy post dotyczył moich przypuszczeń, czy Konstancja, nieślubna córka Katarzyny Zalewskiej, mogła być właśnie moją Konstancją. Mam już AM Wincentego i Katarzyny, z aktu wynika, że był kawalerem, a ona panną. Akt jest z 1827, ale Konstancja musiała sie urodzić przed tym slubem, gdyż gdy zawiera małżeństwo w 1843 ma lat 17.
W moim nowym poście nie pytałam już o wojskowe losy Wincentego, ale dzięki Pana zainteresowaniu mam kolejny trop, za co ślicznie dziękuję. Wniosek z tego jeden: kto pyta - nie błądzi:) NIe zadając pytań, nie dostajemy odpowiedzi (lub podpowiedzi).

Ania
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”