Miejscowość Czekarzewice
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: Miejscowość Czekarzewice
Dzień dobry, poszukuję przodków z Czekarzewic, chodzi o nazwisko Szymonik. Czy ktoś z Państwa natknął się na takie nazwisko lub posiada je w swojej bazie?
-
Sroczyński_Włodzimierz

we wspomnianych wyżej dokumentach powinno "coś" być o Janie Sz.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Witaj,Potomek_Wosinskich pisze:Ignacy Puszczak i Katarzyna Surmanowska to moi 6x pradziadkowie. Pochodzę od ich córki Elżbiety (7 lip. 1802- 16 wrz 1831), żony Marcina Bonatowskiego (8 lis 1802- 27 lip 1877). Chętnie uzupełnie wiadomości o bocznej linii moich przodków.wojad121 pisze:U mnie Teresa Czyż, z domu Puszczak (1814-1856), córka Ignacego i Katarzyny z Surmanowskich.
Pozdrawiam,
Wojciech Wosiński
w takim razie Elżbieta była siostrą mojej 3x prababki Teresy Puszczak, urodzonej w 1814 w Czekarzewicach.
Zapraszam do kontaktu na priv.
-
Potomek_Wosinskich

Witam wszystkich obserwujących ten wątek,
2 tygodnie temu poczuwszy ducha naszych Czekarzewic, wybrałem się do mojej rodziny, która jeszcze tam została. Otrzymałem mnóstwo ciekawych informacji (np. o tym, że dwór w Czekarzewicach znajdował się gdzieś tam, gdzie dzisiaj stoi dom pod nr 36 i 40, a pola znajdujące się za dawnym dworem po dziś dzień nazywane są "dworskimi"), jednak głównie jedynie o mojej rodzinie i spowinowaconych (tak np. moi przodkowie Pawła Grabskiego żyjącego w latach 1876-1934 mieli pochodzić od Tatarów, historie o tatarskich korzeniach zna chyba każdy rodowity Czekarzewiak
)
Niestety, czasu zabrakło na wizytę w kancelarii parafialnej. Mam tam parę akt do odnalezienia, jednak nie o tym rzecz. Jest szansa, że jeszcze na przełomie sierpnia i września odwiedzę Czekarzewice i parafię w Pawłowicach. Poszukiwania mogą okazać się dość udane, ponieważ od 2019 zmienił się proboszcz, teraźniejszy cieszy się dobrą opinią.
Czy ktoś z Was wie z których lat przechowywane są jeszcze najstarsze metryki w Pawłowicach? Chciałbym być przygotowany, może uda się coś sfotografować. Mam cichą nadzieję na księgi sprzed 1810, jednak nie nastawiam się specjalnie na nie.
2 tygodnie temu poczuwszy ducha naszych Czekarzewic, wybrałem się do mojej rodziny, która jeszcze tam została. Otrzymałem mnóstwo ciekawych informacji (np. o tym, że dwór w Czekarzewicach znajdował się gdzieś tam, gdzie dzisiaj stoi dom pod nr 36 i 40, a pola znajdujące się za dawnym dworem po dziś dzień nazywane są "dworskimi"), jednak głównie jedynie o mojej rodzinie i spowinowaconych (tak np. moi przodkowie Pawła Grabskiego żyjącego w latach 1876-1934 mieli pochodzić od Tatarów, historie o tatarskich korzeniach zna chyba każdy rodowity Czekarzewiak
Niestety, czasu zabrakło na wizytę w kancelarii parafialnej. Mam tam parę akt do odnalezienia, jednak nie o tym rzecz. Jest szansa, że jeszcze na przełomie sierpnia i września odwiedzę Czekarzewice i parafię w Pawłowicach. Poszukiwania mogą okazać się dość udane, ponieważ od 2019 zmienił się proboszcz, teraźniejszy cieszy się dobrą opinią.
Czy ktoś z Was wie z których lat przechowywane są jeszcze najstarsze metryki w Pawłowicach? Chciałbym być przygotowany, może uda się coś sfotografować. Mam cichą nadzieję na księgi sprzed 1810, jednak nie nastawiam się specjalnie na nie.
Pozdrawiam,
Wojciech Kacper Wosiński
Wojciech Kacper Wosiński
-
I.Sadkowski
Witam, proszę o kontakt pod numerem telefonu 517 017 391 w sprawie najstarszych mieszkańców Czekarzewic.
Pozdrawiam. Ireneusz Sadkowski
Pozdrawiam. Ireneusz Sadkowski