Pomysł na nową funkcjonalność, Geneteka

w tym bazy PTG : Geneteka, Metryki .. Nasze bazy, Wyszukiwarki na Genealodzy.pl oraz szukaj w Postach i Tematach.. na Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

zlota_wilczyca pisze:Dzień dobry,

dla mnie przydatną funkcją byłoby wyszukiwanie tylko w rodzicach,
Zaznacz opcję

Wyszukaj jako para [Podane dwie osoby muszą wystąpić w akcie jako para (młodzi lub rodzice)]
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Giemza_Karol

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Giemza_Karol »

Wyszukiwanie po nazwie miejscowości. Czasem znam miejscowość z metryki ślubu i muszę do niej dopasować parafię. Innym razem chciałem wyszukać po popularnym nazwisku: Majewski, ale tylko takich, gdzie miejscowość ma w nazwie "huta".

Pozdrawiam
Karol Giemza
pawel_po

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: pawel_po »

Giemza_Karol pisze:Wyszukiwanie po nazwie miejscowości. Czasem znam miejscowość z metryki ślubu i muszę do niej dopasować parafię. Innym razem chciałem wyszukać po popularnym nazwisku: Majewski, ale tylko takich, gdzie miejscowość ma w nazwie "huta".
W konkretnym województwie wyszukujesz nazwisko Majewski a następnie, powyżej kolumny Miejscowość, jest okienko Szukaj - tam można wpisać "huta".

Pozdrawiam,
Paweł
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Ogólnie jednak lepiej sortować niż filtrować - uniknie się pominięcia zbliżonych form zapisów. Moim zdaniem.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Rasmussen_Bozenna
Ekspert

Post autor: Rasmussen_Bozenna »

Proponuję rozszerzyć funkcjonalność Genetyki:
- możliwość szukania świadków i ojców chrzestnych, którzy dzisiaj mogą być dodani w kolumnie Uwagi.

Dla mnie zabrało 2 lata odszukania jednego z przodków, którego znalazłam odczytując wszystkie akty po kolei...

- Podając wszystkie możliwe dane z danego aktu, a tym bardziej z tych po łacinie i po rosyjsku, ułatwi użytkownikom, młodsza generacja nie zna rosyjskiego a tym bardziej Łaciny. I ułatwiło by to dla użytkowników z całego świata, polskiego pochodzenia...

Wymagało by to większego wysiłku od indeksatorów.

- Myślę, że dzisiaj jest możliwe przeszukiwanie informacji z akt na wszelkie możliwe sposoby...

Chcemy aby Geneteka była dostępna dla wielu, i dla inspiracji nowych genealogów, a także dla badań genealogicznych.

pozdrawiam, Bożena
Giemza_Karol

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Giemza_Karol »

Wyszukiwanie wg miejscowości jest dziś możliwe - ale najpierw trzeba wyszukać wg nazwiska - a dopiero potem wg pola "Szukaj".
Po przełączeniu się na zakładkę "zgony" trzeba od nowa wpisywać w "Szukaj".
Skoro mechanizm już jest zrobiony - to lepiej dodać pole "Miejscowość" na górze i od razu po niej wyszukiwać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólne”