Międzyrzec Podlaski, parafia św.Mikołaja
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
Witam serdecznie,
Ksiadz proboszcz jest "gluchy" na prosby genealogow.
Ja dostalam z Kurii w Siedlcach zgode na dostep do jednego aktu - to bylo kilka lat temu.
Jesli ktos kiedys w przyszlosci bedzie mial dostep do tych zbiorow w Miedzyrzecu lub w AP Lublin, bede wdzieczna za wiadomosc. Chetnie podziele wszystkie koszty poszukiwan..
Pozdrowienia,
Bozenna
Ksiadz proboszcz jest "gluchy" na prosby genealogow.
Ja dostalam z Kurii w Siedlcach zgode na dostep do jednego aktu - to bylo kilka lat temu.
Jesli ktos kiedys w przyszlosci bedzie mial dostep do tych zbiorow w Miedzyrzecu lub w AP Lublin, bede wdzieczna za wiadomosc. Chetnie podziele wszystkie koszty poszukiwan..
Pozdrowienia,
Bozenna
Jednak się doczekałam - oczywiście brak zgody na dostęp do ksiąg dla "tak modnych ostatnio poszukiwań genealogicznych"Marika pisze:Mnie też odesłano po zgodę Kurii.
Wysłałam prośbę mailem, ale jak na razie kompletna cisza
Pewnie się nie doczekam.
Pozdrawiam,
Kasia
Akta sprzed 1810:
"- znajdują się tylko w Parafii
- są w jednym egzemplarzu i pisane po łacinie;
- nie są zdigitalizowane, stąd podlegają szczególnej ochronie;
- zatem dostępność do nich jest niemożliwa".
Szkoda - archiwum ma metryki od 1810r., a Parafia aż od 1688.
Pozdrawiam,
Kasia
jeśli ktoś poszukuje informacji o nazwiskach Podgajny, Tymoszuk, Duda z parafii św Mikołaja proszę się kontaktować, może w czymś pomogę
pozdrawiam
Magda
pozdrawiam
Magda
Ostatnio zmieniony pn 26 lut 2018, 14:27 przez 21mgp12, łącznie zmieniany 2 razy.
Napisałem dzisiaj list do Księdza Proboszcza i zobaczymy czy po latach odpowiedź będzie taka sama.
A przy okazji to poszukuję Domańskich z Łuniewa, i oczywiście chodzi tutaj o lata z przed 1810 roku.
A przy okazji to poszukuję Domańskich z Łuniewa, i oczywiście chodzi tutaj o lata z przed 1810 roku.
- bojarów Międzyrzeckich.
- wsi Łuniew (Międzyrzec Podlaski)
- innych genealogów tworzących drzewa z nazwiskami Domański, Lisiecki
Pozdrawiam
Marek Lisiecki
Poszukuję wszelkich informacji na temat
Wszystkim wobec i każdemu z osobna, komu to wiedzieć należy, informujemy co otrzymaliśmy z Kurii Siedleckiej w związku z zapytaniem dotyczącym dostępu do metryk parafii Międzyrzeckiej z przed roku 1810:
Świeżutki zwrot z Kurii w związku za moim zapytaniem o ewentualne decyzje związane z udostępnieniem materiałów archiwalnych znajdujących się w parafii Międzyrzeckiej:
"...
uprzejmie informuję w związku z prośbą, że
- nie może Pan mieć dostępu do ksiąg metrykalnych, o których mowa
- z racji na wiek i jednostkowość są chronione i nieudostępniane
- a co do cyfryzacji, czyli digitalizacji, myślimy o tym, ale to wymaga finansów, a tych aktualnie nie posiadamy na ten cel.
Z należnym szacunkiem, xBernard Błoński, dyrektor
..."
Tak więc kolejnym krokiem byłoby rozeznanie się w temacie niezbędnych kosztów związanych z tym celem.
Świeżutki zwrot z Kurii w związku za moim zapytaniem o ewentualne decyzje związane z udostępnieniem materiałów archiwalnych znajdujących się w parafii Międzyrzeckiej:
"...
uprzejmie informuję w związku z prośbą, że
- nie może Pan mieć dostępu do ksiąg metrykalnych, o których mowa
- z racji na wiek i jednostkowość są chronione i nieudostępniane
- a co do cyfryzacji, czyli digitalizacji, myślimy o tym, ale to wymaga finansów, a tych aktualnie nie posiadamy na ten cel.
Z należnym szacunkiem, xBernard Błoński, dyrektor
..."
Tak więc kolejnym krokiem byłoby rozeznanie się w temacie niezbędnych kosztów związanych z tym celem.
Pozdrawiam
Marek Lisiecki
Poszukuję wszelkich informacji na temat
-
Robert_Kostecki

Pisałem już kiedyś o tej postawie niektórych decydentów kościelnych - nie ma zgody dla "tak modnych ostatnio poszukiwań genealogicznych", bo to przecież są jakieś fanaberie nie mające nic wspólnego ze zdrowym pragmatyzmem. 
No to, niech Kuria udostępni metryki Mormonom, a oni zrobią mikrofilmy za darmo i jeszcze zostawią kopie na miejscu.
Robert
No to, niech Kuria udostępni metryki Mormonom, a oni zrobią mikrofilmy za darmo i jeszcze zostawią kopie na miejscu.
Robert
-
szycwieslaw

-
Sikorski_Marcin
-
Sikorski_Marcin
-
Kornaś_Maciek