StaromłyńskiDuda pisze:
A tak na marginesie: czy ktoś wie czy zachowały się spisy ludności z innych ówczesnych województw (1790-1791)?
Interesuje mnie Woj. Sandomierskie i Woj. Mazowieckie. Szukałem w sieci informacji, ale natknąłem się tylko na krótką wzmiankę o spisie z Województwa Sieradzkiego i nic więcej...
Mam zindeksowane spisy dla Parafii Minoga (całość) , Iwanowice (całość), wieś Żerkowice (parafia Więcławice)
Narama (parafia Korzkiew), Promnik Ojcowski, Smardzowice, Szczodrkowice, Cianowice, Maszyce (parafia Smardzowice) oraz Zelków parafia Bolechowice. Chętnie udostępnię.
Pytanie : czy ktoś natknął się może na spis z 1791 z miasta Skała?
Pozdrawiam
Grzegorz
Skonczylam wlasnie parafie Kalina Wielka, jest do pobrania na drive.google. I to byloby chwilowo na tyle z mojej strony. Nastepne parafie pozniej w ramach dyspozycji czasowej. Moze ktos, kto nie ma czasu na indeksacje a jest zainteresowany parafiami juz zindeksowanymi, mialby ochote je uzupelnic swoimi danymi?
Dorzucilam tam tez i artykul „Spisy Komisji Porządkowej Cywilno-Wojskowej Województwa Krakowskiego jako źródło do badań demograficznych – przykład powiatu proszowickiego”.
Czy ktos jest w posiadaniu „Mapy województwa krakowskiego z doby Sejmu Czteroletniego 1788–1792” w wersji digitalnej lub linku do niej? Informacje tutaj: https://dawnemapykrakowa.pl/map/1788-ma ... odklad_czb
Moze ktos ma mapy innych wojewodztw z tygo okresu? Mape Lukasza nadal uwazam za genialna.
I inny szeroki temat. Publikacja indeksow spisow. Wlodek i Lukasz proponuja wstawienie ich na https://meldunkowe.genealodzy.pl/. W prywatnych wiadomosciach bylam juz pytana o „zgode” na wstawienie na innej stronie genealogicznej i o utworzenie calkiem nowej strony tylko dla spisow mieszkancow. Szczerze mowiac, wydaje mi sie, ze nie mam prawa i nie chce sama o tym decydowac. Moim pomyslem jest tylko stworzenie wzoru tabeli, darmowe udostepnienie i nadzieja na wspolprace. Nic wiecej. Jestem za tym, zeby to przedyskutowac i podjac decyzje wspolnie, na forum. Jak widze, temat jest czesto czytany, jednak do dyskusji i wspolpracy nie ma wielu chetnych. Mozliwe, ze projekt upadnie, bo po prostu nie bedzie czego publikowac. Tym samym zapraszam jeszcze raz do dyskusji i wspolpracy.
Grzegorz, dzieki za oferte! I znowu nowy temat: jak udostepnic indeksy Grzegorza? Czy czekamy na wspolna decyzje, czy Grzegorz przysle mi indeksy mailem i ja udostepnie na moim drive.google? A moze sam udostepnisz i podeslesz nam link? Zaznacze narazie na czerwono parafie, ktore zrobiles.
Aneto, bardzo dziękuję za linki
Kasiu, a może warto "dogadać się" z adminem bazy meldunkowej https://meldunkowe.genealodzy.pl/ aby tam udostępniać wyniki niniejszego projektu?
Ja uzupełnię dane dotyczące mojej rodziny w Kalinie Wielkiej. Postaram się to zrobić jutro. Jak będą dostępne indeksy Grzesia to też dopiszę dane "moich" w parafii Iwanowice.
Witam,
popieram w 100 procentach pomysł indeksacji Akt komisji. Skoro jesteśmy przy indeksacji dokumentów poza metrykalnych proponuję również zindeksować inną ciekawą dokumentację. W Archiwum Państwowym w Kielcach znajduje się zespół Dyrekcja Ubezpieczeń w Warszawie 1822-1866, w którym jest opisany dom po domu, może do stanowić wspaniały przyczynek do badań nad osadnictwem w części Małopolski. Poniżej treść dokumentów dotyczących wsi Januszowice parafia Korzkiew z 1848r. Skopiowałem z exela więc może się trochę rozjachać
Nr ubezp. Imię i nazwisko właściciela rodzaj zabudowania typ budynków rozmiary w łokciach stan budynku uwagi rok
1 Józef Segielmajer młyn z drzewa pod gontem i słomą zabudowania dworskie 26.5,18.5, 4 średni 1848
chlewy z drzewa pod słomą zabudowania dworskie 18.5, 6.5, 3 średni 1848
stodoła z chrustu pod słomą zabudowania dworskie 16.5, 9.5, 3.5 dobry 1848
4 młyn z drzewa pod słomą zabudowania dworskie 38.5, 13, 4.5 średni komin sztagowy 1848
przystawa z drzewa pod słomą zabudowania dworskie 10, 5.5., 3 średni łączy się z młynem 1848
stodoła z drzewa pod słomą zabudowania dworskie 20, 14.5, 2 średni 1848
kuźnia z drzewa pod słomą zabudowania dworskie 16, 7, 3 średni 1848
chlew z drzewa pod słomą zabudowania dworskie 7, 6, 3 średni 1848
8 młyn z drzewa pod słomą zabudowania dworskie 33, 13, 4 mierny komin sztagowy 1848
przystawa z drzewa pod słomą zabudowania dworskie 12, 5, 2 średni łączy się z młynem 1848
stodoła z chrustu pod słomą zabudowania dworskie 21.5, 13, 3 średni 1848
9 młyn z drzewa pod słomą zabudowania dworskie 35, 14.5, 4.5 średni komin sztagowy 1848
przystawa z drzewa pod słomą zabudowania dworskie 8, 5 , 3 średni łączy się z młynem 1848
stodoła z chrustu pod słomą zabudowania dworskie 15.5, 12.5, 3 dobry 1848
10 młyn z drzewa pod słomą zabudowania dworskie 35.5, 13, 4 średni komin sztagowy 1848
przystawa z drzewa pod słomą zabudowania dworskie 12, 7, 3 dobry łączy się z młynem 1848
stodoła z chrustu pod słomą zabudowania dworskie 26.5, 13.5, 4 dobry 1848
2 Antoni Ibek kurna chata z drzewa pod słomą zabudowania włościańskie 21, 11, 3.5 średni 1848
3 Wojciech Kopiejka kurna chata z drzewa pod słomą zabudowania włościańskie 19, 10.5, 3.5 dobry 1848
5 Ludwik Kolarski dom z drzewa pod słomą zabudowania włościańskie 26, 9.5, 3 średni komin sztagowy 1848
6 Kanty Kolarski dom z drzewa pod słomą zabudowania włościańskie 31.5, 10, 4 dobry komin sztagowy 1848
stodoła z chrustu pod słomą zabudowania włościańskie 25, 9.5, 3 dobry 1848
7 Jakub Grzyb dom z drzewa pod słomą zabudowania włościańskie 19.5, 9 , 3 średni komin sztagowy 1848
11 Stefan Nawrot dom z drzewa pod słomą zabudowania włościańskie 42, 11, 4 średni komin sztagowy 1848
stodoła z chrustu pod słomą zabudowania włościańskie 22, 14.5, 3 średni 1848
12 Stanisław Sadzik kurna chata z drzewa pod słomą zabudowania włościańskie 22, 9.5, 3.5 średni 1848
13 Wiktoria Chojnacka kurna chata z drzewa pod słomą zabudowania włościańskie 10, 8, 3 średni 1848
14 Paweł Depta dom z drzewa pod słomą zabudowania włościańskie 38.5, 10.5, 4 średni komin sztagowy 1848
przystawa z drzewa pod słomą zabudowania włościańskie 6.5, 6, 3 dobry łączy się z domem 1848
stodoła z chrustu pod słomą zabudowania włościańskie 25, 14.5, 25 średni 1848
15 Jakub Żmuda dom z drzewa pod słomą zabudowania włościańskie 22, 7, 3 dobry komin sztagowy 1848
16 Tomasz Kwiecień dom z drzewa pod słomą zabudowania włościańskie 31, 11, 3 średni komin sztagowy 1848
17 Walenty Kopiejka dom z drzewa pod słomą zabudowania włościańskie 42.5, 11, 3.5 dobry komin sztagowy 1848
18 Stanisław Kwiecień dom z drzewa pod słomą zabudowania włościańskie 29, 8, 3.5 dobry komin sztagowy 1848
3 wdowa Kopijczyna dom z drzewa pod słomą zabudowania włościańskie 27, 12, 4 1861
19 Zofia Kolarska dom z drzewa pod słomą zabudowania włościańskie 15,8, 4 1861
20 Wojciech Mitka dom z drzewa, podgontem i słomą zabudowania włościańskie 25, 11, 4 nowy komin sztagowy, dom podmurowany 1865
Dla mnie stanowiło to wspaniałe uzupełnienie spisu z przed pięćdziesięciu lat i jak zmieniły się wsie zamieszkane przez przodków w tym czasie.
marikott pisze:Dzień Dobry
Tych spisów nie można nigdzie przejrzeć ? Nie są ogólnodostępne
W małopolskim i krakowskim mam sporo przodków.
Pozdrawiam Mariola Kot
Tylko trudno je przeglądać bo zawierają w jednym katalogu po kilkaset skanów i nie oznaczono w którym miejscu zaczyna się kolejna parafia. Natomiast na początku każdego katalogu jest informacja jakie parafie się w nim znajdują.
Pozdrawiam serdecznie,
Renata
Ostatnio zmieniony czw 07 sty 2021, 00:17 przez Majewska_Renata, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam!
Odnośnie powyższego postu Przemka ("Zubrzak").
Bardzo dobrze, że wskazałeś tą pozycję tym którzy jeszcze jej nie znali. Będą mogli zorientować się, jak wyglądał dom w którym mieszkali ich przodkowie. Co do indeksowania tej pozycji, to jestem raczej sceptyczny.
Z ww. zespołu nr 17 w AP Kielce (Akta Dyrekcji Ubezpieczeń) poniżej przedstawiam opracowany wykaz zabudowań z mojej rodzinnej wsi Cieślin, wraz ze wszelkimi zmianami w trakcie trwania ubezpieczenia: https://www.cieslin.pl/wykaz-zabudowan- ... 1847-1866/
Bardzo dokładne są tu opisy wraz z planami dla innych budowli.
Przykładowo - fabryka jedwabiu: https://www.cieslin.pl/fabryka-wyrobow-jedwabnych/
- dom dla fabrykantów: https://www.cieslin.pl/dom-mieszkalny-dla-fabrykantow/
Na swojej stronie mam jeszcze opisy: kaplicy św. Stanisława i tartaku z maszyną parową (zainteresowani mogą sobie znaleźć).
Inna pozycja z dokładnymi opisami to AP Radom i "Zarząd Rolnictwa i Dóbr Państwowych Guberni Radomskiej, Kieleckiej, Lubelskiej, Siedleckiej" - zespól 44. Ale dotyczy to tylko dóbr rządowych wymienionych guberni.
Pozdrawiam!
Tadek
PS. Do Kasi. Do tworzonych wykazów może należałoby dodać również rodziny starozakonnych ? Mamy również dostępny w internecie wykaż z AN Kraków ze spisu z lat 1790-92.
Do pobrania jest tez wzor tabeli excel do indeksacji, gdyby ktos chcial, format Excel 2016. Moze ktos moglby przeksztalcic ta tabele na starszy format excelu? O ile wiem, nie mozna otwozyc tej tabeli w starszych formatach. Ja sie niestety na tym nie znam....
Czekamy na informacje i decyzje w sprawie udostepnienia na https://meldunkowe.genealodzy.pl/ , jeszcze troche to potrwa. Kontakt zostal nawiazany, musimy byc cierpliwi.
Jesli chodzi o zespół „Dyrekcja Ubezpieczeń w Warszawie 1822-1866”, to nawet nie wiedzialam, ze takie dane istnieja. Bardzo ciekawe! Tez forma spisu mieszkancow, ale chyba niepelna. Te ubezpieczenia nie byly przeciez obowiazkowe.
Co do spisu starozakonnych – oczywiscie mozemy wszystko indeksowac. Ja osobiscie sie tym do tej pory nie zajmowalam, poniewaz mojej rodziny (jak na razie) to nie dotyczy.
Witam wszystkich,
Excela z zindeksowanym spisem parafii Minoga,Iwanowice,Smardzowice, oraz wsi Żerkowice (par Wiecławice) i Zelków (par Bolechowie) przesłałem do Kasi.
Wyrażam zgode na publikacje,edytowanie i przetwarzanie.
Zainteresowanym życze miłej lektury
Wielkie dzieki w imieniu wszystkich zainteresowanych genealogow!
Jestem ci bardzo, bardzo wdzieczna za przylaczenie sie do projektu i za podzielenie sie twoja praca!
Tabela, jak i poprzednie, jest tutaj: https://drive.google.com/drive/folders/ ... KWWFGm5Kwl