Diecezja Łowicka -indeksacja
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
Sroczyński_Włodzimierz

Jak pisałem wcześniej: zdjęcia mogą być zrobione i to pewnie dość szybko i sprawnie.
Problem nie jest w fizycznej obecności w AD Łowicz ale ze zorganizowaniem pracy.
Pawle: Ty masz "grodziskie obowiązki" - zdobyte tam doświadczenia na pewno pomogą w przyszłości, ale nie staraj się od razu dwóch rzeczy na raz robić. Może ktoś inny zorganizuje ekipy? Czasu trochę jest.
Fotografowie się znajdą. Obróbka zdjęć też, rozesłanie..może być potrzebna pomoc.
Problem nie jest w fizycznej obecności w AD Łowicz ale ze zorganizowaniem pracy.
Pawle: Ty masz "grodziskie obowiązki" - zdobyte tam doświadczenia na pewno pomogą w przyszłości, ale nie staraj się od razu dwóch rzeczy na raz robić. Może ktoś inny zorganizuje ekipy? Czasu trochę jest.
Fotografowie się znajdą. Obróbka zdjęć też, rozesłanie..może być potrzebna pomoc.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Diabołek81

Ja również mogę pomóc. Szczególnie interesują mnie takie parafie jak: Rdutów,Łęczyca,Dąbrowice,Trębki,Krośniewice,Mazew,Strzelce,Bielawy.
Pozdrawiam
Piotrek
Pozdrawiam
Piotrek
Ostatnio zmieniony czw 09 lut 2012, 16:54 przez Diabołek81, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
Cieszę się z powstania tego wątku. Również zgłaszam swój akces do projektu indeksacji.
Mieszkam po sąsiedzku i bywałem już w AD Łowicz, jednak moje doświadczenie w genealogii jest tak nikłe że nie nazwałbym się nawet genealogiem amatorem. Koordynacji działań nie jestem w stanie się podjąć ponieważ po prostu nie wiem jak to zrobić. Urlop może by się i znalazł, możliwość robienia zdjęć jest (aparat, statyw), chęci do działania jest najwięcej
Potwierdzam to co pisał Paweł. Wg moich odczuć przede wszystkim dużym sukcesem byłoby gdyby dało się dowiedzieć jakie zasoby znajdują się w AD Łowicz. Po drugie - przeglądając tamtejsze archiwalia zauważyłem, że niektóre księgi są w kiepskim stanie a środków na ich konserwację brak. Na marginesie dodam, co zatrważające, że dotyczy to również metryki z parafii w Brochowie i aktu chrztu Fryderyka Chopina!
Zgadzam się również z opinią Pawła, że ks. Majkut to człowiek sympatyczny i myślę że skłonny do współpracy.
Reasumując, chętnie przystąpię do projektu ale koordynować go nie potrafię. Jednak swoją pomoc zgłaszam w każdym rodzaju działań.
Pozdrawiam serdecznie
Marek
Cieszę się z powstania tego wątku. Również zgłaszam swój akces do projektu indeksacji.
Mieszkam po sąsiedzku i bywałem już w AD Łowicz, jednak moje doświadczenie w genealogii jest tak nikłe że nie nazwałbym się nawet genealogiem amatorem. Koordynacji działań nie jestem w stanie się podjąć ponieważ po prostu nie wiem jak to zrobić. Urlop może by się i znalazł, możliwość robienia zdjęć jest (aparat, statyw), chęci do działania jest najwięcej
Potwierdzam to co pisał Paweł. Wg moich odczuć przede wszystkim dużym sukcesem byłoby gdyby dało się dowiedzieć jakie zasoby znajdują się w AD Łowicz. Po drugie - przeglądając tamtejsze archiwalia zauważyłem, że niektóre księgi są w kiepskim stanie a środków na ich konserwację brak. Na marginesie dodam, co zatrważające, że dotyczy to również metryki z parafii w Brochowie i aktu chrztu Fryderyka Chopina!
Zgadzam się również z opinią Pawła, że ks. Majkut to człowiek sympatyczny i myślę że skłonny do współpracy.
Reasumując, chętnie przystąpię do projektu ale koordynować go nie potrafię. Jednak swoją pomoc zgłaszam w każdym rodzaju działań.
Pozdrawiam serdecznie
Marek
-
Sroczyński_Włodzimierz

a może do czasu, aż AD Łowicz ruszy:
sprawdźcie czy musi być to AD - może 'wystarczy APW O Łowicz?
jeśli macie czas i nie indeksujecie innych rzeczy - włączcie się w "Grodzisk"
doświadczenie nabyte w Grodzisku i Wam zaprocentuje (znajomość formatu, swoich możliwości etc)
Koordynacja też dla ludzi, nie ma się czego bać:)
zachęcam
sprawdźcie czy musi być to AD - może 'wystarczy APW O Łowicz?
jeśli macie czas i nie indeksujecie innych rzeczy - włączcie się w "Grodzisk"
doświadczenie nabyte w Grodzisku i Wam zaprocentuje (znajomość formatu, swoich możliwości etc)
zachęcam
sugestie będą dotyczyć raczej AD, APW O Łowicz to szczątkowy zasób (wybrane parafie i lata), np. dla Kolegiaty tylko 1886-1901:
http://www.warszawa.ap.gov.pl/od-lowicz-spis.html
ponadto, geneteka - „zasoby w trakcie indeksacji”:
66 Łowicz Kolegiata ŁD 1850-1886 ur. śl. zg.
i chyba inne łowickie
większość łowickich znajduje się w AP Łódź (mnw. od 1808)
szkoda by było nie zarchiwizować ksiąg XVII i XVIII w. poprzez digitalizację w pierwszej kolejności, choćby takim sposobem ocalić przed upływem czasu to, co już mocno nietrwałe
tak sądzę, no ale, decyzja nie należy do mnie (tym bardziej, że mogę pomóc tylko przy indeksacji)
pozdrawiam
Lena
http://www.warszawa.ap.gov.pl/od-lowicz-spis.html
ponadto, geneteka - „zasoby w trakcie indeksacji”:
66 Łowicz Kolegiata ŁD 1850-1886 ur. śl. zg.
i chyba inne łowickie
większość łowickich znajduje się w AP Łódź (mnw. od 1808)
szkoda by było nie zarchiwizować ksiąg XVII i XVIII w. poprzez digitalizację w pierwszej kolejności, choćby takim sposobem ocalić przed upływem czasu to, co już mocno nietrwałe
tak sądzę, no ale, decyzja nie należy do mnie (tym bardziej, że mogę pomóc tylko przy indeksacji)
pozdrawiam
Lena
Ostatnio zmieniony ndz 10 paź 2010, 01:19 przez Lenaar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sroczyński_Włodzimierz

racja - warto
... do tej pory wg kolejności w postach:
bartoszchwiałkowski - par. Grabów
lenaar - Kolegiata Łowicka (1698-1808), plus inne parafie (jeśli będzie potrzeba)
alus - Łowicz, Nieborów
cyryll - kilka parafii na północny-zachód od Łęczycy
eliza1952 - kilka parafii
Bełc_Paweł - par. Skierniewice (1642-1812), par. Bolimów (podobne lata)
A.Kuba - parafie w okolicy Rawy Mazowieckiej
Diabołek81 - par.: Rdutów, Łęczyca, Dąbrowice, Trębki, Krośniewice, Suserz, Piątek, Mazew, Góra Św. Małgorzaty, Strzelce, Bielawy, Głowno, Domaniewice
grzesław - par. Nowe Miasto nad Pilicą, Łęgonice, Biała Rawska
marwro - każdy rodzaj działań
i...

bartoszchwiałkowski - par. Grabów
lenaar - Kolegiata Łowicka (1698-1808), plus inne parafie (jeśli będzie potrzeba)
alus - Łowicz, Nieborów
Diabołek81 - par.: Rdutów, Łęczyca, Dąbrowice, Trębki, Krośniewice, Suserz, Piątek, Mazew, Góra Św. Małgorzaty, Strzelce, Bielawy, Głowno, Domaniewice
marwro - każdy rodzaj działań
i...
...czekamy na szefaSroczyński_Włodzimierz napisał:
Brakuje osoby, która napisze:
1. Zbiorę deklaracje,
2. Wyjaśnię czym jest indeksacja:
z akt
z założeniem minimalizacji błędów (czyli z weryfikacją)
w formacie projektu metryki
3. Ocenię na ile zgłoszenia zapewniają "pokrycie" danego zasobu.
4. Zorganizuje grupy, przydzielę zadania, będę ręczył swoją osobą dotrzymanie zobowiązań, jeśli coś będzie zagrożone niezrealizowaniem to przysiądę fałdów i zrobię (ew. mam kogoś w rezerwie)
5. Do (31 października/31 grudnia 2010) przygotuję listę "co zrobimy", potem wykonanie biorę to na siebie"
- bartoszchwiałkowski

w oczekiwaniu na szefa pozwole sobie uzupełnić listę zgłoszeń:
do tej pory wg kolejności w postach:
bartoszchwiałkowski - par. Grabów, Łęczyca
alus - Łowicz, Nieborów
marwro - każdy rodzaj działań, Kompina, Bednary, Mikołajew, Szymanów, Kozłów Biskupi,
eder - Strzegocin, Grabów
jak widać grupa jest już 12 osobowa i obejmuje zainteresowaniem co najmniej 30 parafii.
Jeśli ktoś dysponuje czasem zapraszamy - grupa czeka i cel szczytny.
do tej pory wg kolejności w postach:
bartoszchwiałkowski - par. Grabów, Łęczyca
alus - Łowicz, Nieborów
marwro - każdy rodzaj działań, Kompina, Bednary, Mikołajew, Szymanów, Kozłów Biskupi,
eder - Strzegocin, Grabów
jak widać grupa jest już 12 osobowa i obejmuje zainteresowaniem co najmniej 30 parafii.
Jeśli ktoś dysponuje czasem zapraszamy - grupa czeka i cel szczytny.