Chrzciny hurtowo?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Irena_Powiśle

Arku, masz racje, jest to adwokat.Arek_Bereza pisze:Ireno,
Być może. Ja słaby z rosyjskiego jestem. Ale wytłumacz mi czym on się zajmował ten rzecznik?
Sprawdzałem tu
http://forgen.pl/viewtopic.php?f=8&t=5275
Piszą adwokat
Pytałem Google tłumacza, piszą radca prawny
Na dodatek czytam, że Julian Rzymowski był notariuszem w Łodzi a potem kancelarię przejął jego syn Jan Ludwik. Wydaje się, że to ta sama osoba
Ale istnieje roznica między wyrazami "присяжный поверенный" i "адвокат".
присяжный поверенный - to adwokat panstwowy, I jego dzialalnosc jest szersza niz obrona sadowa.
Adwokat moze byc adwokatem prywatnym, miec swoje biuro ect. Nie jest to juz присяжный поверенный.
Z reguly присяжные поверенные в делах - rzecznicy w sprawach - mieli przed tym Nie mniej Niz 5 lat praktyki w sprawach sadowych, pozniej prace juz na stanowisku присяжный поверенный, I po doswiadczenie na tym stanowisku czesto mogli zalozyc swoje prywatne biuro adwokackie.
Albo rzecznik-pelnomocnik panstwowy w sprawach sadowych - mogl po tej praktyce panstwowej zalozyc swoje biuro jako notariusz prywatny.
Bo dzialalnosc присяжного поверенного obejmowala bardziej szerokie strefy prawnicze Niz dzialalnosc adwokacka.
Ostatnio zmieniony śr 03 lut 2021, 12:10 przez Irena_Powiśle, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Arek_Bereza

-
Irena_Powiśle

Tak, juz dopelnilam.
Oczewiscie ze tak.
To byl rzecznik - dowierzyciel - Czy mozna tak powiedziec? I jego dzialalnosc byla na rzecz tej osoby ktora mu "zaufala" - dowierzyla te swoje sprawy sadowe ect, a ten pracownik sadowy panstwowy "przysiagnal" ze bedzie pracowal na rzecz tego "dowierzyciela". Przysiegnal przed panstwem. To byla taka instytucja sadowa, rzecznik mial obowiazki notariusza i adwokata, I przedstawiciela tej osoby. Powinien byc absolwentem wydzialu prawa.
Takie zasady istnialy w okresie 1864-1917.
Przed tym okresem rzecznikiem byl стряпчий - to mogla byc osoba bez wyksztalcenia prawnego.
adwokat to pojecie bardziej waskie.
Oczewiscie ze tak.
To byl rzecznik - dowierzyciel - Czy mozna tak powiedziec? I jego dzialalnosc byla na rzecz tej osoby ktora mu "zaufala" - dowierzyla te swoje sprawy sadowe ect, a ten pracownik sadowy panstwowy "przysiagnal" ze bedzie pracowal na rzecz tego "dowierzyciela". Przysiegnal przed panstwem. To byla taka instytucja sadowa, rzecznik mial obowiazki notariusza i adwokata, I przedstawiciela tej osoby. Powinien byc absolwentem wydzialu prawa.
Takie zasady istnialy w okresie 1864-1917.
Przed tym okresem rzecznikiem byl стряпчий - to mogla byc osoba bez wyksztalcenia prawnego.
adwokat to pojecie bardziej waskie.