pozdrawiam
Ania
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Różnie to wyglądało bo prosiłam o dokumenty kilku osób a tylko o 2 wiedziałam coś więcej niż to, że pracowali w PKP. Pani w archiwum poprosiła żebym napisała wszystko co może im pomóc zidentyfikować poszukiwane osoby więc podawałam u wszystkich datę i miejsce urodzenia, datę i miejsce śmierci, dane rodziców , gdzie mieszkali, gdzie ew. się przeprowadzali. O pracy w PKP mojego pradziadka wiedziałam tylko tyle co ty, że pracował na kolei, nawet lat nie znałam, ale i tak jego teczkę znaleźli, w archiwum PKP w Gdańsku. Akta bezpłatnie sprowadzili do Warszawy. Warto próbowaćszczesna pisze:Aniu,
a jakie dane wyjściowe posiadałaś. Pytam o taką banalną rzecz ponieważ ja wiem tylko, że pradziadek pracował na kolei Warszawsko- Wiedeńskiej i w przybliżeniu lata.
Pozdrawiam
Joanna

po pierwsze gratulacje!apogorzelska pisze:Dostałam dziś dużą i bardzo oczekiwaną kopertę z Archiwum PKP w Warszawie, a tam same skarbyŻyciorysy, zdjęcia, akty zgonów, ślubów, urodzin, świadectwa szkolne, wszelakie zaświadczenia, karty rozpoznawcze. Polecam to archiwum jako cenne źródło
![]()
pozdrawiam
Ania

WitajKonstancia pisze:Drodzy Panstwo!
Szukalam w internecie, narazie bezskutecznie, listy, spisow, rejestrow pracownikow kolei na trasie Warszawa-Lapy-Petersburg w latach miedzy 1907-1918 mniej wiecej.
Patrzylam wstepnie na stronie AP w Bialymstoku i nie rzucilo mi sie w oczy nic na ten temat, czy moze warto tam bezposrednio zadzwonic i celowo sie spytac?
Czy ktos cos takiego moze juz z Panstwa ma?
Gdzie indziej moge tego szukac?
Pozdrawiam,
Konstancja
Witaj Joanno,joanna23 pisze: Witaj
Konstancjo , nie wiem jakiego nazwiska poszukujesz ...
sprawdziłam Arciszewskiego i..
występuje jedynie Arciszewski Stanisław s. Alojzego - kolejarz - Koleje LIBAWO-ROMEŃSKIE...taka informacja zawarta jest w Księdze P. Gub. Mińska 1914r, Księga Pamięci Wilno 1915 rok oraz w Księdze Żeleznodorożnej ( Koleje ) z 1916 roku.
Witaj JoluJol_Kla pisze:Witaj Joanno,joanna23 pisze: Witaj
Konstancjo , nie wiem jakiego nazwiska poszukujesz ...
sprawdziłam Arciszewskiego i..
występuje jedynie Arciszewski Stanisław s. Alojzego - kolejarz - Koleje LIBAWO-ROMEŃSKIE...taka informacja zawarta jest w Księdze P. Gub. Mińska 1914r, Księga Pamięci Wilno 1915 rok oraz w Księdze Żeleznodorożnej ( Koleje ) z 1916 roku.
jeśi możesz to poprosze o sprawdzenie w Twoich notatkach nazwiska Wołosiuk vel Wołosiewicz (pisany czasem też Wołosiak) - Bronisław Ewaryst s. Stanisława ur. 1893 Warszawa - maszynista,
pozdrawiam serdecznie
Jola
Witajdede43 pisze:Witaj Joanno.
Może w swoich notatkach znajdziesz :
- Władysława Jakuba Kwiatkowskiego?. Urodził się w 1860 r. w Warszawie, był synem Józefa Kwiatkowskiego i Anieli z Wrońskich. Na swój ślub w 1891 r. z Józefa Dudkiewicz do Warszawy przyjechał z Kijowa. Na akcie ślubu jest wzmianka, że był kolejarzem. W.J.Kwiatkowski był moim stryjecznym dziadkiem.
- Jana Gajowiaka? Mojego dziadka ze strony mamy? Nie mam pojęcia czyim był synem. W 1911 r. był maszynistą kolejowym i mieszkał w starej Dąbrowie (dziś Dąbrowa Górnicza). Ożeniony był wówczas z Feliksą z Brzozowskich. Dane te znalazłam na akcie urodzenia mojej mamy. W późniejszych latach mieszkał w Czerniewicach (okolice Włocławka czy Torunia), gdzie był podobno zawiadowcą stacji. Babcia Feliksa zmarła w 1943 r. jako wdowa. Jest pochowana na Powązkach.
Niestety Marylko...brak Wdowickiego.Marylka pisze:Joanno może w swoich poszukiwaniach natknęłaś się na nazwisko Wdowicki?
Pozdrawiam
Marylka