Karol Włodarski - parafia Klembów ?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Jawoszek_Elzbieta

Re: Karol Włodarski - parafia Klembów ?
Franciszka Kruzińska i Karol Kruziński, występujący jako chrzestni/świadkowie w aktach urodzenia dzieci Anny - to zapewne jej rodzina. Może Karol to brat Anny a Franciszka to żona Karola. Ja bym sugerowała sprawdzić t. Być może rodowe nazwisko Anny to właśnie Krauze/Kruzińska. I przez tego Karola dotrzeć do jej rodziców.
Elżbieta
Elżbieta
-
Irena_Skuła

Krzysztofie!
Jak otworzysz księgę 1808-1810 to zobaczysz że księga ta jest zapakowana w teczkę dosyć grubą i jak otworzysz ostatnią stronę to na dole na połączeniu stron widać, że to nie jest jedna karta z zapisem ur.1809/10. i że tam pod nią jest więcej kart. Może przez nieuwagę nie została zeskanowana. Napisz do Archiwum ale zaznacz też nazwiska
Anna Szumańska , Kruza , Kruzińska córka Jakuba i Katarzyny ze wsi Radomice. To co sugeruje Elżbieta nie jest tak łatwo sprawdzić bo w wykazie Geneteki nie ma tych nazwisk a szukanie we wszystkich księgach to ja szukanie igły w stogu siana
Powodzenia Irena
Jak otworzysz księgę 1808-1810 to zobaczysz że księga ta jest zapakowana w teczkę dosyć grubą i jak otworzysz ostatnią stronę to na dole na połączeniu stron widać, że to nie jest jedna karta z zapisem ur.1809/10. i że tam pod nią jest więcej kart. Może przez nieuwagę nie została zeskanowana. Napisz do Archiwum ale zaznacz też nazwiska
Anna Szumańska , Kruza , Kruzińska córka Jakuba i Katarzyny ze wsi Radomice. To co sugeruje Elżbieta nie jest tak łatwo sprawdzić bo w wykazie Geneteki nie ma tych nazwisk a szukanie we wszystkich księgach to ja szukanie igły w stogu siana
Powodzenia Irena
Pogubiłem sie. Gdzie są te księgi z dziećmi Anny Kruzinskiej?
Krzysztof Włodarski
-
Irena_Skuła

https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
Tu jest rocznik 1836/63 ur. Jan i musiszdalej szukać danego rocznika . jak by co to pisz
Irena
Tu jest rocznik 1836/63 ur. Jan i musiszdalej szukać danego rocznika . jak by co to pisz
Irena
-
Irena_Skuła

Taka sugestia , nazwisko Anny może jest Szymańska a nie Szumańska bo Szymańskich w parafii Lipno jest w Genetece wiele a Szumańska tylko Anna. Powstał pewnie kiedyś błąd literowy. W akcie ślubu jest zapisane że rodzice Jakub i Katarzyna już zmarli a we wszystkich rocznikach do 1830 nie ma w Radomicach ich zgonu ,no chyba że
w brakującym roczniku.
Irena
w brakującym roczniku.
Irena
Ja własnie myslałem ze Szumańska, od ojca albo matki Szuman, Schuman. Krauze tez niemieckie nazwisko i do tego kilka osób z nazwiskiem Kruza w Lipnie z dopiskiem ' nie z parafii ' czy 'niekatolicy' więc chciałem sprawdzic ten trop, nie wiem, ewangelików?Irena_Skuła pisze:Taka sugestia , nazwisko Anny może jest Szymańska a nie Szumańska bo Szymańskich w parafii Lipno jest w Genetece wiele a Szumańska tylko Anna. Powstał pewnie kiedyś błąd literowy. W akcie ślubu jest zapisane że rodzice Jakub i Katarzyna już zmarli a we wszystkich rocznikach do 1830 nie ma w Radomicach ich zgonu ,no chyba że
w brakującym roczniku.
Irena
Ale tak na prawde to czekam na kilka aktów Włodarczyków / Włodarskich z Kruszyna i może tam coś sie ruszy bo to jednak jest priorytet dla mnie.
Krzysztof Włodarski
-
Irena_Skuła

Z Anną jest problem. Znalazłam na FS parafię Lipno i tam otwierają się kluczyki w urodzeniach od początku 1808 r i nigdzie nie ma ur. Anny. We wszystkich rocznikach są wykazy urodzonych . Jest też ten brakujący rocznik o którym pisałam. Nie ma też zgonu jej rodziców do 1830 r.To chyba musisz dać sobie spokój .Może Anna była z innej parafii i nie miała metryki, może rodzice wcześnie zmarli i wychowywali ją Kruzińscy..Może żeby dostać ślub ksiądz zapisał ze urodziła się tam gdzie mieszkała
Pozdrawiam Irena
Pozdrawiam Irena
No własnie, jeśli można taką dygresję, dlaczego na Family Search część skanów jest otwarta i można zerkać, a część jest pod kluczykiem, i czy jest sposób żeby to otworzyć? Mogłoby mi to pomóc z Karolem i Franciszką Włodarczyk...
Krzysztof Włodarski
-
Irena_Skuła

Nie wiem dlaczego , to pewnie ich regulamin może mają taką umowę z Archiwami . Ja próbuję , bo kiedyś zauważyłam że się otwierają i teraz zawsze próbuję. Wydaje mi się , że kiedyś było więcej otwartych. Chyba nie ma sposobu,
Irena
Irena