Wydać Ci nie wydadzą, ale możesz poprosić o kopie tych dokumentów.Kaniowski pisze: czy jezeli sie do nich zglosze to wydadza mi te dokumenty.
Kacper
Obozy pracy
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
-
Wiśniowiecki_Marek

Ewo!
O przedsiębiorstwie Bartold w moim wykazie miejsc pracy przymusowej nic nie ma, postaram się w ciągu tygodnia coś określić. Największym obozem przejściowym we Wrocławiu (Breslau) był obóz Burgweide (Sołtysowice). Szczątkowe kartoteki przymusowych robotnikow zachowały się w AP Wrocław.
Pozdrawiam, Marek
O przedsiębiorstwie Bartold w moim wykazie miejsc pracy przymusowej nic nie ma, postaram się w ciągu tygodnia coś określić. Największym obozem przejściowym we Wrocławiu (Breslau) był obóz Burgweide (Sołtysowice). Szczątkowe kartoteki przymusowych robotnikow zachowały się w AP Wrocław.
Pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
-
Warakomski

W sierpniu 1944 roku Niemcy w obawie przed ofensywą wojsk radzieckich podjęli rozbudowę umocnień chroniących linię Odry. Do tych prac budowlanych /pod kryptonimem Unternehmen Barthold /, były to głównie umocnienia polowe w postaci gęstych linii okopów drewniano- ziemnych, zatrudniano tysiące ludzi. Byli to robotnicy przymusowi, jeńcy wojenni, więźniowie obozów koncentracyjnych, a w momencie natężenia prac, w październiku 1944 r. nawet niemiecka ludność cywilna.
Reszta adresu II/86 Breslau 2 , to najprawdopodobniej miejsce przebywania osoby, której poszukujesz, jak sądzę gdzieś w bezpośredniej bliskości twierdzy Festung Breslau, w którą Niemcy zamienili Wrocław.
Krzysztof
Reszta adresu II/86 Breslau 2 , to najprawdopodobniej miejsce przebywania osoby, której poszukujesz, jak sądzę gdzieś w bezpośredniej bliskości twierdzy Festung Breslau, w którą Niemcy zamienili Wrocław.
Krzysztof
- Roman_Szynka

- Kontakt:
Ewo na "moje ucho" chodziło pewnie o miejscowość Herrnstadt czyli współczesny Wąsosz w powiecie górowskim. W tamtych okolicach można natknąć się na pozostałości umocnień poprzedzających linię obrony wzdłuż Odry. Nie wiem czy w Wąsoszu lub okolicy istniał jakiś obóz. Po prostu nie miałem potrzeby zgłębiać tego tematu.
Pozdrawiam,
Roman
Pozdrawiam,
Roman
-
Warakomski

Taki mały obóz może nie figurować w żadnych rejestrach.
Poniżej przykład z okolic Milicza , gdzie istniało kilka takich obozów / ot zwyczajnie w starej owczarni – zdjęcie/
„Oprócz filii Gross Rosen, w lasach na pograniczu powstawały tzw. obozy pracy przymusowej. Kilka baraków przejściowych, na czas wykonywania robót na linii obronnej. Nie figurują one w rejestrze KL Gross Rosen, ale pracownicy muzeum ciągle ten rejestr weryfikują i powiększają, więc są otwarci na każdą informację”
http://słowemiobrazem.pl/gaston/gaston.html
Krzysztof
Poniżej przykład z okolic Milicza , gdzie istniało kilka takich obozów / ot zwyczajnie w starej owczarni – zdjęcie/
„Oprócz filii Gross Rosen, w lasach na pograniczu powstawały tzw. obozy pracy przymusowej. Kilka baraków przejściowych, na czas wykonywania robót na linii obronnej. Nie figurują one w rejestrze KL Gross Rosen, ale pracownicy muzeum ciągle ten rejestr weryfikują i powiększają, więc są otwarci na każdą informację”
http://słowemiobrazem.pl/gaston/gaston.html
Krzysztof
-
Warakomski

Unternehmen Bartold w okolicy Wrocławia budowana była między rzeką Odrą, a jej dopływem Baryczą. Weź mapę fizyczną tego rejonu i masz nad rzeką Baryczą podane w adresie Wąsosz, Żmigród i to co wcześniej Ci podałem, czyli okolice Milicza. A to oznacza, że gdzieś na tym odcinku był interesujący Cię obóz, czy podobóz. Wydaje mi się, że powinnaś zwrócić się do Muzeum KL Gross Rosen / KL Gross Rosen podlegało ponad 100 obozów pracy na Śląsku/
Krzysztof
Krzysztof
Praca podczas wojny
Jeżeli umieściłem wątek w złym dziale, proszę o jego przesunięcie.
Sprawa przedstawia się następująco; moja prababka podczas wojny była wysłana do pracy w Niemczech, gdzie mogę odnaleźć jakieś informacje na ten temat? czy mogła otrzymać obywatelstwo niemieckie? gdzie szukać tych informacji?.
Pozdrawiam
Sprawa przedstawia się następująco; moja prababka podczas wojny była wysłana do pracy w Niemczech, gdzie mogę odnaleźć jakieś informacje na ten temat? czy mogła otrzymać obywatelstwo niemieckie? gdzie szukać tych informacji?.
Pozdrawiam
Praca podczas wojny
Sądzę że powinnaś zwrócić się do Bad Arolsen.
Mój pradziadek z jednej strony jak i pradziadkowie, praprababka i siostra prababci z drugiej pracowali w Neimczech - jedni u osoby prywatnej, drudzy w zakładach i na ich temat dostałem informacje. l
Musisz tylko wypełnić formularz w danym języku (chyba nie ma jeszcze wersji polskiej) i czekać na rezultaty.
Powodzenia!
Kamil
Mój pradziadek z jednej strony jak i pradziadkowie, praprababka i siostra prababci z drugiej pracowali w Neimczech - jedni u osoby prywatnej, drudzy w zakładach i na ich temat dostałem informacje. l
Musisz tylko wypełnić formularz w danym języku (chyba nie ma jeszcze wersji polskiej) i czekać na rezultaty.
Powodzenia!
Kamil
-
Haponiuk_Daniel

Chcę zagadnąć osóby, których krewni / bliscy byli w obozie pracy w Potulicach koło Nakła.
Mój dziadek Antoni Jaskulski zmarł w 1844 roku w tym obozie. Nie ma jednak jego grobu wśród innych na obozowym cmentarzu, ani na listach, nie mogę też dotrzeć do jakichkolwiek informacji na portalach poświęconych zaginionym. Czekam już długo na wieści z PCK.
wdzięczna za każdą wskazówkę
Mirka
Mój dziadek Antoni Jaskulski zmarł w 1844 roku w tym obozie. Nie ma jednak jego grobu wśród innych na obozowym cmentarzu, ani na listach, nie mogę też dotrzeć do jakichkolwiek informacji na portalach poświęconych zaginionym. Czekam już długo na wieści z PCK.
wdzięczna za każdą wskazówkę
Mirka
Witam ponownie
Wcześniej poruszyłam wątek dotyczący obozu pracy Nacht Herrnstadt uber Gelhau
Breslau
Herrnstadt
Zwróciłam się do Muzeum KL Gross Rosen
W odpowiedzi otrzymałam
Niestety ani o obozie w Wąsoszu, w Żmigrodzie czy Pobielu nic nie wiadomo.
Być może były to jedynie oddziały, tzw. komanda robocze jakiegoś większego
obozu.
Może ktoś coś wie na ten temat
Z góry bardzo dziękuję
Ewa
Wcześniej poruszyłam wątek dotyczący obozu pracy Nacht Herrnstadt uber Gelhau
Breslau
Herrnstadt
Zwróciłam się do Muzeum KL Gross Rosen
W odpowiedzi otrzymałam
Niestety ani o obozie w Wąsoszu, w Żmigrodzie czy Pobielu nic nie wiadomo.
Być może były to jedynie oddziały, tzw. komanda robocze jakiegoś większego
obozu.
Może ktoś coś wie na ten temat
Z góry bardzo dziękuję
Ewa