Straszą, czy serio? - likwidują SZWA
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen
-
olenski_jan

Chyba nie będę oryginalny jeśli powiem, że szwa.gov.pl nie umywa się do szwa.pl. Dzisiaj spróbowałem porównać czas potrzebny do wyświetlenia strony podczas przeglądania kolejnych stron (w końcu nie od razu trafia się na szukany dokument). W nowym szwa trwało to 42 sekundy, w starym 7 sekund. Mogę się domyślać, że w ten sposób NDAP stara się zniechęcać amatorów genealogii do realizacji swoich pasji. Przy okazji zmierzyłem jak długo trwa przejście do kolejnej strony w serwisie austriackim anno.onb.ac.at. Wyszło 2 sekundy.
Pozdrawiam
Jan
Pozdrawiam
Jan
-
Gajzler_Michał

- Kontakt:
Złożyłem skargę na NAC do NDAP, aby nie likwidowano starego SzwA. SzwA jest dla nas, za nasze pieniądze. Złożenie skargi to jedyne co ja, jako obywatel, mogłem zrobić w tej sprawie. Każdemu polecam postąpić podobnie.
Nie ma żadnego uzasadnienia dla likwidacji starego SzwA dopóki nowe nie dorównuje mu ani zakresem udostępnianych informacji, ani jakością. Jeśli już muszą coś likwidować, to raczej nowe SzwA. Np. wpisałem sobie hasło "Łowicz" do obu SzwA. Stare dało 24743 wyników, a nowe 11028. Każdy może się sam o tym przekonać wpisując także inne hasła.
Nie ma żadnego uzasadnienia dla likwidacji starego SzwA dopóki nowe nie dorównuje mu ani zakresem udostępnianych informacji, ani jakością. Jeśli już muszą coś likwidować, to raczej nowe SzwA. Np. wpisałem sobie hasło "Łowicz" do obu SzwA. Stare dało 24743 wyników, a nowe 11028. Każdy może się sam o tym przekonać wpisując także inne hasła.
To może dołączę do osób mało oryginalnych ( patrz post Jana
) , ponieważ dziś również postanwiłam skorzystać z nowego szwa w ramach treningu. Szlak mnie trafił po 15 miniutach klikania , nie wiem co to za"śnieżna istota" wymyśliła. W starym szkukaju , na podglądzie przeskakiwało się ze strony na stroną w ciągu 1 sekundy , powiększało się płynnie ; teraz trzeba się naklikać jak ostatni imbecyl.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
-
Wojciechowska_Ewka

-
Gajzler_Michał

- Kontakt:
Ewo,
Dziękuję za Twój głos. Chciałbym wierzyć, że sama słuszność argumentów, których użyłem w skardze, będzie wystarczająca, ale zwracając się do NDAP w innych sprawach, przekonałem się, że to nie wystarcza. Swoje wystąpienie przesłałem do wiadomości PTG, WTG i Świętogenu. Tobie też mogę je dostarczyć. Sprawa dotyczy całego naszego środowiska. Nie jestem członkiem żadnego Towarzystwa Genealogicznego, ale gdybym był, to domagałbym się od prezesa interwencji. Jako niezrzeszony, mogę tylko wyrazić, że poparłbym petycję przeciw likwidacji starego SzwA i dobrze by było, aby ją sformułowali wspólnie prezesi TG, w możliwie najliczniejszym gremium. Każdemu z osobna polecam jednak nie czekać aż zadziałają inni, ale samemu napisać do NDAP, szczerze, po swojemu, że ta decyzja się nie podoba i dlaczego.
Dziękuję za Twój głos. Chciałbym wierzyć, że sama słuszność argumentów, których użyłem w skardze, będzie wystarczająca, ale zwracając się do NDAP w innych sprawach, przekonałem się, że to nie wystarcza. Swoje wystąpienie przesłałem do wiadomości PTG, WTG i Świętogenu. Tobie też mogę je dostarczyć. Sprawa dotyczy całego naszego środowiska. Nie jestem członkiem żadnego Towarzystwa Genealogicznego, ale gdybym był, to domagałbym się od prezesa interwencji. Jako niezrzeszony, mogę tylko wyrazić, że poparłbym petycję przeciw likwidacji starego SzwA i dobrze by było, aby ją sformułowali wspólnie prezesi TG, w możliwie najliczniejszym gremium. Każdemu z osobna polecam jednak nie czekać aż zadziałają inni, ale samemu napisać do NDAP, szczerze, po swojemu, że ta decyzja się nie podoba i dlaczego.
Wydaje mi się że trochę rozmywają się priorytety.
Wcześniejsza czy późniejsza likwidacja szukajwarchiwach.pl jest nieunikniona, serwis nie jest i nie będzie zasilany nowymi danymi.
Szukajwarchiwach.gov.pl to ewidentny bubel. Najgorsze co nas spotkało to to że na 99,9% w projekcie bubla nie zapisano wymogu stworzenia translacji odwołań do dokumentów pomiędzy SZwA.pl i SzwA.gov.pl
Gdyby było inaczej - 'techniczny' problem z przekierowaniem pomiędzy serwisami by nie istniał.
Są setki tysięcy zarchiwizowanych linków do dokumentów w szukajwarchiwach.pl. Tak w bazach indeksacyjnych jak i u tysięcy indywidualnych osób. Utrata tych zbieranych pracowicie (w zaufaniu do NAC) odwołań to największy problem na dziś.
NAC wydaje się to całkowicie ignorować, ograniczając się do pustych deklaracji.
Bo jeżeli, cytując NAC:
'ze względów technicznych na ten moment nie jest możliwe automatyczne przekierowanie linków'
dziwi że w przetargu ze stycznia 2021 (unieważniony, brak oferentów) na modernizację SzwA.gov.pl:
https://nac.ssdip.bip.gov.pl/publiccontracts/view/29996
(przynajmniej mnie) nie udało się odnaleźć nic co 'ten moment' by mogło przybliżyć !?
Jeżeli już nękać NAC/NDAP to dla mnie w takiej kolejności to czynić by należało:
1)
spełnienie obietnic i deklaracji NAC co do działania przekierowań odwołań do dokumentów pomiędzy SZwA.pl -> SzwA.gov.pl
2)
utrzymanie działania SZwA.pl do czasu aż wydarzy się to z p.1
Wcześniejsza czy późniejsza likwidacja szukajwarchiwach.pl jest nieunikniona, serwis nie jest i nie będzie zasilany nowymi danymi.
Szukajwarchiwach.gov.pl to ewidentny bubel. Najgorsze co nas spotkało to to że na 99,9% w projekcie bubla nie zapisano wymogu stworzenia translacji odwołań do dokumentów pomiędzy SZwA.pl i SzwA.gov.pl
Gdyby było inaczej - 'techniczny' problem z przekierowaniem pomiędzy serwisami by nie istniał.
Są setki tysięcy zarchiwizowanych linków do dokumentów w szukajwarchiwach.pl. Tak w bazach indeksacyjnych jak i u tysięcy indywidualnych osób. Utrata tych zbieranych pracowicie (w zaufaniu do NAC) odwołań to największy problem na dziś.
NAC wydaje się to całkowicie ignorować, ograniczając się do pustych deklaracji.
Bo jeżeli, cytując NAC:
'ze względów technicznych na ten moment nie jest możliwe automatyczne przekierowanie linków'
dziwi że w przetargu ze stycznia 2021 (unieważniony, brak oferentów) na modernizację SzwA.gov.pl:
https://nac.ssdip.bip.gov.pl/publiccontracts/view/29996
(przynajmniej mnie) nie udało się odnaleźć nic co 'ten moment' by mogło przybliżyć !?
Jeżeli już nękać NAC/NDAP to dla mnie w takiej kolejności to czynić by należało:
1)
spełnienie obietnic i deklaracji NAC co do działania przekierowań odwołań do dokumentów pomiędzy SZwA.pl -> SzwA.gov.pl
2)
utrzymanie działania SZwA.pl do czasu aż wydarzy się to z p.1
pozdrawiam,
Tomek
Odoliński, Odaliński, Oduliński - jeżeli spotkasz się z tymi nazwiskami gdziekolwiek napisz do mnie koniecznie...
Tomek
Odoliński, Odaliński, Oduliński - jeżeli spotkasz się z tymi nazwiskami gdziekolwiek napisz do mnie koniecznie...
-
Gajzler_Michał

- Kontakt:
Tomaszu,
Linki to bardzo ważna sprawa. Sam mam ich wiele, rozproszonych po rozmaitych notatkach i w korespondencji. Propozycja NAC, aby im przesłać linki i oni podadzą przekierowanie, nie satysfakcjonuje mnie, bo to jest bardzo niepraktyczne. Pracownik NAC musiałby usiąść przy moim laptopie i w dziesiątkach plików podmieniać linki. W praktyce to jest nie do zrealizowania. Rozumiem, że to jest ważne z punktu widzenia indeksów w Genetece. Natomiast linki to nie jest jedyny problem. Rozumiem, że ważny dla Ciebie. Dla mnie istotniejszy jest w ogóle zakres informacji, który w starym SzwA jest po prostu znacznie szerszy.
Zobacz proszę te linki.
Do starego SzwA:
https://szukajwarchiwach.pl/1/218/0/-/11#tabJednostka
Do nowego SzwA:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/17765695
To jest inwentarz łowicki z 1785 roku. Ze starego SzwA mogę się dowiedzieć, że inwentarz nie jest udostępniany i nie ma go na mikrofilmie, wobec czego, wizyta w archiwum byłaby stratą czasu. W nowym SzwA nigdzie tych informacji nie widzę. Nie ma ich (a może są a nie umiem znaleźć? wobec tego to kolejne potwierdzenie, że serwis nie działa intuicyjnie). Nie ma informacji o językach i o liczbie stron. Te dane, jak sądzę, pracowicie wprowadzali pracownicy archiwów. No to ta ich praca zostanie wyrzucona do kosza.
Z tego powodu, samo przekierowanie linków nie jest wystarczające. Poważnych niedogodności jest znacznie więcej. Na szczęście w linkach do starego SzwA są sygnatury i po nich znajdę sobie obiekt w nowym SzwA wpisując sygnaturę z linku do wyszukiwarki. Np. jak wpiszesz "1/218/0/-/11" z powyższego linku, to nowa wyszukiwarka przekieruje Cię we właściwe miejsce. Zatem link, pracowicie bo pracowicie, ale znajdę sobie. Natomiast opis po prostu zaginie.
Dopóki nowe SzwA nie będzie lepsze niż stare, stare wciąż powinno być dostępne, nawet jeśli nie byłoby aktualizowane. W przeciwnym razie, wszyscy na tym stracimy.
Linki to bardzo ważna sprawa. Sam mam ich wiele, rozproszonych po rozmaitych notatkach i w korespondencji. Propozycja NAC, aby im przesłać linki i oni podadzą przekierowanie, nie satysfakcjonuje mnie, bo to jest bardzo niepraktyczne. Pracownik NAC musiałby usiąść przy moim laptopie i w dziesiątkach plików podmieniać linki. W praktyce to jest nie do zrealizowania. Rozumiem, że to jest ważne z punktu widzenia indeksów w Genetece. Natomiast linki to nie jest jedyny problem. Rozumiem, że ważny dla Ciebie. Dla mnie istotniejszy jest w ogóle zakres informacji, który w starym SzwA jest po prostu znacznie szerszy.
Zobacz proszę te linki.
Do starego SzwA:
https://szukajwarchiwach.pl/1/218/0/-/11#tabJednostka
Do nowego SzwA:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... a/17765695
To jest inwentarz łowicki z 1785 roku. Ze starego SzwA mogę się dowiedzieć, że inwentarz nie jest udostępniany i nie ma go na mikrofilmie, wobec czego, wizyta w archiwum byłaby stratą czasu. W nowym SzwA nigdzie tych informacji nie widzę. Nie ma ich (a może są a nie umiem znaleźć? wobec tego to kolejne potwierdzenie, że serwis nie działa intuicyjnie). Nie ma informacji o językach i o liczbie stron. Te dane, jak sądzę, pracowicie wprowadzali pracownicy archiwów. No to ta ich praca zostanie wyrzucona do kosza.
Z tego powodu, samo przekierowanie linków nie jest wystarczające. Poważnych niedogodności jest znacznie więcej. Na szczęście w linkach do starego SzwA są sygnatury i po nich znajdę sobie obiekt w nowym SzwA wpisując sygnaturę z linku do wyszukiwarki. Np. jak wpiszesz "1/218/0/-/11" z powyższego linku, to nowa wyszukiwarka przekieruje Cię we właściwe miejsce. Zatem link, pracowicie bo pracowicie, ale znajdę sobie. Natomiast opis po prostu zaginie.
Dopóki nowe SzwA nie będzie lepsze niż stare, stare wciąż powinno być dostępne, nawet jeśli nie byłoby aktualizowane. W przeciwnym razie, wszyscy na tym stracimy.
Ostatnio zmieniony pt 09 kwie 2021, 21:36 przez Gajzler_Michał, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Marcin.Rybicki

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Jak w takim razie mam rozumieć ten opis po rozwinięciu? https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jed ... ylacz_opis
Ostatnio zmieniony pt 09 kwie 2021, 21:35 przez Marcin.Rybicki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
http://agadd2.home.net.pl/metrykalia/21 ... indeks.htm
czyli to co sugerowałem jakiś czas temu
szwa.gov pełni role kozy ze szmoncesu
czyli to co sugerowałem jakiś czas temu
szwa.gov pełni role kozy ze szmoncesu
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Gajzler_Michał

- Kontakt:
Zgadzam się z Michałem ,
linki to bardzo istotny aspekt ale nie najważniejszy. Skoro do tej pory nie przeniesiono wsystkich informacji i skanów ze starego do nowego szukaja , to do maja też tego nie zrobią. Nie znam się na IT , ale jako użytkownik uważam tę nową stronę i wyszukiwarkę za porażkę. Nie ułatwia , wkurza (czy ktoś z NAC wypróbował ten bubel??? ) - jeśli nie to bardzo chętnie się dowiem jaka grupa docelowa , tak bardzo lubi komplikacje i klikanie.
pozdrawiam monika
linki to bardzo istotny aspekt ale nie najważniejszy. Skoro do tej pory nie przeniesiono wsystkich informacji i skanów ze starego do nowego szukaja , to do maja też tego nie zrobią. Nie znam się na IT , ale jako użytkownik uważam tę nową stronę i wyszukiwarkę za porażkę. Nie ułatwia , wkurza (czy ktoś z NAC wypróbował ten bubel??? ) - jeśli nie to bardzo chętnie się dowiem jaka grupa docelowa , tak bardzo lubi komplikacje i klikanie.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
- marcin_kowal

- Kontakt:
Moja uwaga,Gajzler_Michał pisze:Ewo,
byłem na spotkaniu w 2019 roku w Warszawie, gdzie przedstawiano ten nowy projekt i już tam była powszechna krytyka nowe SZWA. Jednak prowadzący niewiele widac sobie z tego zrobił i z tego co widzę wszelkie uwagi są spuszczane w ...
Nie jesteśmy grupa docelową dla nowego SZWA i po prawdzie chyba nikt nie wie jaka jest ta grupa.
Serwis istnieje chyba tylko po to by paru gości miało kase z jego utrzymywania.
To doświadczenie zraziło mnie kompletnie do współpracy z wszelkimi państwowymi instytucjami, a pomysłów mam sporo.
Nie podoba mi się także oficjalne milczenie władz PTG. Słysząc głosy swoich członków i sympatyków także powinno głośno mówić o tym że forma SZWA w obecnym kształcie jest nikomu do niczego nieprzydatna.
Ale OK. Żeby nie być posądzonym o hejterstwo, postaram się skupić na pozytywach
Dzięki Bogu, cokolwiek mimo wszystko udaje się znaleźć w nowym SZWA. Może nie wszytsko to co na starym ale ...
I cieszmy się tym, bo np w Rosji tak dobrze nie mają
A w Ukrainie powoli ale cały czas z progresem sytuacja robi się coraz lepsza i kto wie czy za jakiś czas nie będzie lepiej niż u nas. Ale póki co u nas jest lepiej
Marcin
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
______
https://genealogie-kresowe.pl
Digitalizacja - Księgi Metrykalne i Genealogie Szlacheckie
Zbiórka funduszy https://zrzutka.pl/8s38zh
@Gajzler_Michał
Jeżeli dobrze odczytuję skrótowiec od @Marcin.Rybicki przywołał 'magiczny i intuicyjny'
przycisk 'Rozwiń szczegóły' gdzie są informacje których szukasz w SZwA.gov.pl a były obecne w SZwA.pl
Patent z "1/218/0/-/11" w SZwA.gov.pl - magia, dzięki !
@MonikaNJ
Trochę jestem nie na bieżąco.
Faktycznie są skany z SZwA.pl nadal nieobecne w SZwA.gov.pl ?
EDIT:
Ku klarowności dodałem tylko '' +
dla 'magiczny i intuicyjny' 
Jeżeli dobrze odczytuję skrótowiec od @Marcin.Rybicki przywołał 'magiczny i intuicyjny'
Patent z "1/218/0/-/11" w SZwA.gov.pl - magia, dzięki !
@MonikaNJ
Trochę jestem nie na bieżąco.
Faktycznie są skany z SZwA.pl nadal nieobecne w SZwA.gov.pl ?
EDIT:
Ku klarowności dodałem tylko '' +
Ostatnio zmieniony pt 09 kwie 2021, 22:10 przez TomekD, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
Gajzler_Michał

- Kontakt: