Poszukiwany Wacław/Wincenty/Wencel Ramza mistrz murarski

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

koziel_jakub

Sympatyk

Post autor: koziel_jakub »

Ciąg dalszy poszukiwań Wacława/Wincentego.

W Czyżowicach, parafia Bejsce, w latach 1808 i 1809 rodzą się dzieci Antoniego Ramzy i Moniki Brachan

FOTO: https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/91f54a8c2464cf65

Jak widzicie Antoni jest w nich nazwany raz murarzem a drugi raz ?mierniczym i karczmarzem? (poprosiłem o rozszyfrowanie na odpowiednim forum)

Przy urodzinach pierwszego dziecka, Jana, chrzestną jest Justyna Ramza czyli żona Wacława.

Przeszukując genetekę trafiamy na ślub Antoniego i Moniki w Krakowie-Ruszczy w roku 1807 gdzie Antoni ma 21 lat, a szukając miejsca urodzenia Antoniego pokazuje się tylko Andrychów, gdzie rodzi się dwóch Antonich jeden w 1786 drugi w 1788 z tych samych rodziców, ale obaj umierają w roku 1789. Przez chwilę miałem nadzieję, że ten z 1786 to ten właściwy bo pasowałby rocznikowo, ale skoro umarł, to to nie on. Więcej Antonich brak.

Akta z Ruszczy nie są w pełni zindeksowane, poza tym nie mogę namierzyć ich skanów więc ciężko stwierdzić skąd był Antoni, kto był jego świadkiem itp.

Nie mogę jednoznacznie potwierdzić, że Wacław i Antoni byli braćmi, ale to, że obaj byli murarzami, mieszkali chwilę w jednej parafii i żona jednego była chrzestną dziecka drugiego, nie wspominając o takim samym nazwisku, może świadczyć, że panowie byli rodziną. Oczywiście przyjmuję to tylko jako absolutnie niepotwierdzoną hipotezę. Nie trafiłem na akt zgonu Antoniego ani Moniki, nie ma też żadnych aktów ich dzieci poza tymi dwoma wzmiankami, które są na zdjęciu pod linkiem. Po tych urodzinach oboje znikają i nie ma ich nigdzie w geneszukaczu, ani w aktach w Bejscach. W aktach urodzenia czy ślubu dzieci Wacława też nie pojawia się ani Antoni, ani Monika.

Akta urodzenia z Ramzami najwcześniej pojawiają się w Andrychowie w 1784, niestety brak jest zindeksowanych akt sprzed tego roku , brak też skanów online z tej parafii.

Macie pomysł jak dalej szukać?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”