Archiwa kościelne w Polsce - informator

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Wielka szkoda że istnieją takie miejsca gdzie ktoś chce się zająć pracą na rzecz innych ludzi nie biorąc za to ani grosza, a musi napotykać się z przeciwnościami i odmową. Przecież to dobro narodowe - jak tak można?

Ale może przynajmniej diecezja sosnowiecka posiada jakieś inwentarze ksiąg?

Pozdrawiam, Oskar Brożek.
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Awatar użytkownika
jkpsgenealogia

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: jkpsgenealogia »

Oskarze,
Akta Parafii Szreniawa,to raczej w AAD w Krakowie , a w AP Kraków są ASC Parafii Rzymskokatolickiej w Szreniawie.
Za lata 1797-1809 tylko wykaz .
julia
julia
Szukam ślubu: Bobrowski Stanisław z Urszula Marzec 1776-1779 w rejonie małopolska-świętokrzyskie
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Dzięki Julio, ale mi się coś wydaję że jeśli Szreniawa jest w diecezji Sosnowieckiej, dekanat Wolbromski (Św. Katarzyny) http://www.diecezja.sosnowiec.pl/index. ... Itemid=133
to archiwalne księgi metrykalne będą w archiwum diecezji sosnowieckiej.
Niestety księgi z archiwum państwowego w Krakowie mi się raczej nie przydadzą, ponieważ potrzebuję lat 15xx - 1760, które według wyszukiwarki parafii na genealogach są w parafii, lecz ciężko mi byłoby tam dotrzeć i wolałbym przejrzeć księgi w archiwum (zapewne znajdującym się w Sosnowcu). Nadomiar tego nie wiem jaki stosunek do genealogów ma ksiądz w Szreniawie. Pewnie kiedyś tam dotrę ale to daleko odsunięte w czasie myśli, chociaż marzyłbym żeby to nawet jutro było. :)

Ale wracając do tematu czy jest może jakiś wykaz ksiąg diecezji Sosnowieckiej?
Awatar użytkownika
jkpsgenealogia

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Oskarze,
Z księgami metrykalnymi parafii z diecezji sosnowieckiej jest tak,że część ksiąg jest w AD Częstochowa,AAD Kraków i sporo ksiąg jest w parafiach i tu przykład :
AD Częstochowa "Katalog mikrofilmów ksiąg metrykalnych w diecezji częstochowskiej"z parafii diecezji sosnowieckiej : Będzin, Ciągowice, Chruszczobród ,Czeladź, Grodziec, Jaworzno ,Siewierz , Targoszyce, Wojkowice Kościelne.
Nie mam wykazu imiennego zasobu ksiąg metrykalnych z diecezji sosnowieckiej,ale może uda mi sie do niego dotrzeć.
A wracając do Szreniawy,to jednak zadzwoń do AAD Kraków i upewnij się ,że mają te księgi.
julia
julia
Szukam ślubu: Bobrowski Stanisław z Urszula Marzec 1776-1779 w rejonie małopolska-świętokrzyskie
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Dzisiaj dostałem e-mail z AAD w Krakowie
"Szanowny Panie,
Nasze archiwum posiada tylko kopie ksiąg metrykalnych z XIX w. w granicach
diecezji krakowskiej wg stanu organizacyjnego z 1886 r. W sprawie ksiąg
metrykalnych z parafii Szreniawa proszę zwrócić się do archiwum parafii w
Szreniawie albo do Archiwum Diecezjalnego w Kielcach.
Z wyrazami szacunku
ks Jarosław Raźny
Archiwum Kurii w krakowie"

Nie ma w Ad Częstochowa i w Krakowie

Czyli że musi być w Sosnowcu... :?
Niestety :(

W parafii według wyszukiwarki są księgi XVI-wieczne, lecz wolałbym przejrzeć je w archiwum na jasnych zasadach i przy określonych godzinach udostępniania, ponieważ niezbyt mi pasuje jechać np. 100km i przejrzeć księgi tylko przez 30 minut i to tylko wtedy kiedy będzie organista, który może mnie pilnować.

Pozdrawiam, Oskar. :)
Awatar użytkownika
jkpsgenealogia

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Oskarze,
W temacie Szreniawy ,na priv. przesłałam Ci więcej informacji.
julia
julia
Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Urszula_Pogoń »

Ja też poszukuję ksiąg ze Szreniawy, ale ani w Kielcach, ani w Krakowie ich nie ma. Korzystałam w parafii, ksiądz był bardzo życzliwy, ale ksiąg urodzeń po 1800 roku nie miał. Czy ktoś zainteresowany Szreniawą widział księgi z lat między 1797-1809?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”