Pilczuk, poszukiwanie rodziny

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

Irena_Golab1

Sympatyk

Poszukiwanie rodziny

Post autor: Irena_Golab1 »

Dziękuje za tak obszerne informacje ,do archiwum w Grodnie w jakim języku pisać , polski czy angielski ?
Irena_Golab1

Sympatyk

Poszukiwanie rodziny

Dowiedziałam się ze w usc w Krypnie nie ma zadnej wzmianki o moim ojcu,nie istnieje Nic , to jak wydali dla niego dowód osobisty, pochowali go cmentarzu tez w Krypnie , brał ślub , dostawał rentę - mówię o latach 80-tych . Co mam robić w takiej sytuacji , proszę o jakieś wskazówki .Irena .
choirek

Sympatyk
Nowicjusz

Poszukiwanie rodziny

Post autor: choirek »

Proszę napisać maila do zarządu cmentarza, może tam coś mają
Pozdrawiam, Irek
Irena_Golab1

Sympatyk

Poszukiwanie rodziny

Napisałam ze to lata 80-te ,zmarł w tych latach , a całe życie mieszkał od zakończenia 2-giej wojny we Wsi Ruda Pow.moniecki .
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Poszukiwanie rodziny

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

1/Czy Pani pytała o teczkę dowodową ? Proszę zapytać czy przechowują teczki dowodowe.
2/Wierzyć mi się nie chce aby w USC nie było aktu zgonu. Proszę napisać pismo wtedy nie mogą spławić.
A zarząd cmentarza w Krypnie to parafia , kontakt z proboszczem wskazany choć akurat proboszcz niczego (niestety) nie musi w odróżnieniu od urzędu.
Irena_Golab1

Sympatyk

Poszukiwanie rodziny

Nie tylko nie było aktu zgonu w ogóle taka osoba nie istnieje .
Spróbuje wysłać e-mail do proboszcza ,chociaż nie myśle ze dostanę odpowiedz , zobaczymy.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Poszukiwanie rodziny

Nic nie rozumiem. Przecież się nie rozpłynął. To co? zmienił tożsamość. W prywatnym meilu napisałem jak skontaktować się z mieszkańcami Rudy tej krypniańskiej. Czy aby na pewno chodzi o Rude w gminie Krypno. Czy Pani tam mieszkała?, chodziła do szkoły gdzie?
W województwie podlaskim jest pięć miejscowości o nazwie Ruda
Robert_Kostecki

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 2 times

Poszukiwanie rodziny

Post autor: Robert_Kostecki »

Ireno zbierz myśli. Czego tak na prawdę szukasz. Czy pragniesz ustalić tzw. bieg życia swojego ojca? Czy chcesz wyprowadzić swoją genealogię, jak najdalej w przeszłość? Oczywiście, jedno nie przeczy drugiemu.

Piszesz:
1. "Mój ojciec Władysław Pilczuk urodził się 21/09/1906 r w Pilczukach na Białorusi. Po wojnie zamieszkał w Polsce gdzie się ożenił i tam też zmarł 22/10/1982 r.".
2. "W Krypinie... nie ma żadnej wzmianki o moim ojcu, nie istnieje Nic, to jak wydali dla niego dowód osobisty, pochowali go cmentarzu też w Krypnie , brał ślub , dostawał rentę.
3. "Napisałam, że to lata 80-te ,zmarł w tych latach, a całe życie mieszkał od zakończenia 2-giej wojny we Wsi Ruda, pow. moniecki".
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ruda_(powiat_moniecki)
4. "Rodzice ojca, to Wincenty i Emilia, mieszkali w Pilczukach".

Z powyższego wynika, że niewiele wiesz o swoim ojcu. Lata 80. XX wieku, to nie takie odległe czasy. Skoro dostawał rentę, to zwróć się do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) w Warszawie. Tam na pewno znajdują się jego dane, np. miejsce zamieszkania, bo przecież na jakiś adres trzeba było wysłać pieniądze. Powinni mieć też miejsce ostatniego zatrudnienia, skąd na ową rentę przeszedł. Wtedy można odszukać jego teczkę personalną, itd.

Robert
Irena_Golab1

Sympatyk

Poszukiwanie rodziny

To prawda ze mało a raczej nic nie wiem o swoim ojcu.Nigdy nie wspominał o rodzicach ani o bracie ,ojciec zamieszkał zaraz po 2 - giej wojnie w Rudzie i tam mieszkał aż do śmierci .
.Raz jeden odwiedził brata Józefa ( chyba brat mieszkał w Sokółce) to było w 60-tych latach i na tym urwał się kontakt jego z bratem .Rentę dostal pod koniec lat 60- tych ze Zbowid az do smierci do 1982 .Myslalam ze na akcie zgonu znajde wiecej o jego rodzicach i wtedy latwiej bedzie mi szukac dane .Szukam jakichkolwiek info o rodzicach ojca a moich dziadkach . Irena.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Poszukiwanie rodziny

Mam nieodparte wrażenie że Pani nie o to chodzi by złowić króliczka ale by gonić go. Ustalmy jakieś fakty. Gdzie Pani się urodziła, w Rudzie koło Krypna?
Robert_Kostecki

Sympatyk

Poszukiwanie rodziny

No, dobrze:

Antoni Pielczuk vel Pilczuk (*ok. 1814), syn Tomasza i Magdaleny, kawaler z miejscowości Pinczuki (właściwie Pilczuki) w parafii Iszczołna, w dniu 21.01.1834 w Iszczołnej poślubił Annę Drobniak, lat 18, z miejscowości Kirele, także w parafii Iszczołna.
https://www.radzima.net/pl/miejsce/pilczuki.html
To jest ślad, że rzeczywiście w miejscowości Pilczuki mieszkali Pilczukowie. W 1923 roku wszyscy mieszkańcy tej wsi byli katolikami. Indeksujący miał tylko dostęp do aktów małżeństwa z roku 1834, a więc siłą rzeczy w Genetece nie znajdzie się innych przedstawicieli tej rodziny. A, czy zachowały się metryki z innych lat? Archiwa białoruskie, z uwagi na pandemię, wznawiają kwerendy od 1 stycznia 2022 roku.
Zakładam, że Władysław Pilczuk, był Twoim ojcem biologicznym. A, co z matką? Przecież musieli wziąć gdzieś ślub. Skoro ojciec był z rocznika 1906, to zapewne na Grodzieńszczyźnie?! Na razie trzeba pisać do dawnego ZBOWiD.

Robert
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Poszukiwanie rodziny

Post autor: Arek_Bereza »

Matka (i żona Władysława) to Helena z domu Pietrzycka, urodzona w Rudzie 1908, córka Leonarda i Rozalii Dworzańczyk.

Rozwiązań jest kilka. Przeczytaj mój pierwszy post w tym wątku Robercie. :)

Podejrzewam parafię Knyszyn w kwestii poszukiwań AU Heleny, bo Krypno to XX w.
Robert_Kostecki

Sympatyk

Poszukiwanie rodziny

O.K., ale tu raczej chodzi o jakiś akt metrykalny, który pozwoli powiązać dziadków zainteresowanej z kolejnymi Pilczukami z Pilczuk (chociażby występującymi już w metrykach udostępnionych przez Mormonów) i być może powiązać z ww. Antonim (*ok.1814). A poza tym, to ja już wymiękam, w tym temacie, ponieważ zaczyna zakrawać na typowe pierdolamento, w którym będą się tylko bezproduktywnie mnożyły strony z wpisami.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Poszukiwanie rodziny

Post autor: Arek_Bereza »

Masz rację. Póki zainteresowana czegoś nie zrobi nic się nie wydarzy. Sami nie powiążemy, na adnotację o ślubie rodziców przy AU Wincentego nie ma co liczyć
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”