Nie ma sprawy, całość zdjęć wgrałem tutaj: https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharingMaślanek_Joanna pisze:Po raz kolejny dziękuję za wspaniałą bazę!
A piszę w sprawie spisów ze Strzyżowa i okolic. Na stronie widzę tylko pierwszą stronę spisu dot. "Civitas Strzyżów" - czy mogę poprosić o strony dla pozostałych miejscowości? W każdej mam znajome nazwiska...
Kliszów, sygnatura we Lwowie 146/16/1575, 9 stron więc może i inne wsie spisano.Kiełb_Grzegorz pisze:Dzień dobry Panie Michale.
Czy dla wsi Gawłuszowice, Kliszów, Krzemienica, Wola Zdakowska, Młodochów, Chrząstów zachowały się spisy ?
Gawłuszowice - może w kluczu Chorzelów Małachowskiego, sygnatura we Lwowie 146/16/1669, 17 stron więc pewnie inne wsie spisano.
Ksawery Massalski był właścicielem klucza dóbr Niziny z: Rożniaty i Niziny, Kęblów i Tarnowek, Krzemienica i Gorki, Młodochów, Wola Zdakowska, Borki [pewnie Borki Nizienskie], Ostrówek. We Lwowie nie znalazłem akt dla tego klucza dóbr z 1773 roku, ale wydaje się, że są w Krakowie w odpisie (lub oryginale) sporządzonym przy zniesieniu pańszczyzny - akurat parę fasji z 1773 zachowała się w tych aktach.
ANK sygnatura 29/279/0/5.1/1394, zawiera inwentarze dominium Niziny i Trzciana z lat 1773-1777. Interesujące jest to czy to są oryginały (to by wyjaśniało dlaczego nie ma ich we Lwowie) czy uwierzytelnione kopie. Proszę napisać czy wybierałby się Pan do ANK - czy sobie dopisać do listy akt do sprawdzenia.
Chrząstów - nie mam informacji.
Pozdrawiam,